Vindommer til økologisk vinkonkurrence

Hvordan får en vin en medalje? Der er hundredevis af konkurrencer hvor en vin kan stille op og blive præmieret. Ikke alle konkurrencer kan vurderes lige højt, men hvor nemt er det lige at gennemskue? Ikke nemt og dette indlæg kommer slet ikke til at nævne alle de vinkonkurrencer der er. Den kommer til at handle om min tur til verdens største konkurrence for økologisk vin; Challenge Millesime Bio. Det er en konkurrence der går forud for vinmessen Millesime Bio der afholdes i januar. Alle der producerer økologisk vin har mulighed for at deltage, se de nærmere regler her. Der deltog i årets konkurrence mere end 1200 vine og vi var mere end 200 jurymedlemmer.

Smagningen i gang ved de enkelte borde.

Smagningen i gang ved de enkelte borde.

Ved hvert bord var der minimum 3 dommere og ca 18 vine fra samme kategori. Af disse vine kunne vi tildele medaljer til maksimalt 30 % af vinene. Ved vores bord endte vi med 3 medaljer, én af hver karat, til 19 smagte vine. Hvert bord smager kun vine fra én kategori; fx rosévin, mousserende, eller i vores tilfælde Minervois. De 3 medaljer vi tildelte gik til:

3 medaljevine

3 medaljevine

2013 Domaine des Maels, Minervois – guldmedalje

2012 Chateau Maris, Les Planels, La Liviniere – sølvmedalje

2012 Domaine Prat Majou, Minervois – broncemedalje

Når man sidder til jurymedlem / dommer til sådan en konkurrence hvordan bedømmer man så vinen?

Vine pakket ind. Information til os som smagere: årgang og  appellation

Vine pakket ind. Information til os som smagere: årgang og appellation

Vi blev bedt om at tildele point på en skala til 20, mens vi smagte vinene blindt. Efterfølgende diskuterede vi så internt i vores 3 mands jury hvilke vine vi ville tildele medalje. Vi var egentlig ikke uenige, men havde vi været det kunne vi have tildelt en ekstra smager. Jeg sad i jury med 2 damer fra området, der begge arbejde i vinbranchen. Ellers er det store panel af jurymedlemmer alt fra vinskribenter, eksportører, importører, vinproducenter m.m.
Alle vine der blev tildelt medalje blev så stilet til skue på hhv. guld-, sølv- og broncebordet. Her kunne man så smage hvad de andre borde havde tildelt af medaljer, og lige så interessant gå rundt til bordene og se hvem der ikke havde fået medalje.

Guldbordet. Der var mange fremragende vine på dette bord

Guldbordet. Der var mange fremragende vine på dette bord

Jeg synes vi tre danske jurymedlemmer gjorde en fornuftig figur og fik smagt nogle interessante vine.Tak til Malene Smidt Hertz fra Rundt om Vin og Ole Sørensen fra Emilie Vin for dejligt selskab.
Hvis du er interesseret i at smage de vine som fik medaljer til denne konkurrence, så kan de smages på en speciel stand under Millesime Bio vinmessen i Montpellier i januar 2015.

Tak til arrangørerne af konkurrencen som havde inviteret mig til denne smagning, og betalte fly og hotel.