Dyb mineralitet og saftig frugt – ja vi taler om Bourgogne

Jeg var inviteret til en hygge smagning mellem jul og nytår, hvor vi mødtes en håndfuld fra branchen til et glas vin. Emnet var som altid Chardonnay og Pinot Noir. Der kom 2 Champagner på bordet først, som er omtalt her. Her er korte noter til aftenens andre vine.

Ramonet Puligny Montrachet2010 Ramonet, Puligny Montrachet – stod så forbandet flot og knivskarpt at man fik smil på fra øre til øre. Høj mineralitet, som altid hos Ramonet, og så en dyb rumlende frugt der bare udviklede sig med tid i glasset. Mængder af citrus, men også tørret abrikos og banan. En herlig krydret tone som lidt salvie var med til at give en god kant. Denne vin blev ved med at udvikle sig og var en fornøjelse fra start til slut. Netop her bliver man bare ramt af hvor stort hvid Bourgogne kan være. At blive glad af ét glas vin, det kan jeg lide.

Smagt først på kontoret og sidenhen om aftenen. 

Chardonnay vine2013 Morillon Blanc, Chardonnay, by Jeff Carrel, Aude – som del af en større samling Chardonnayvine som stod åbent hos værten, så stod denne ud. Virker måske nok lidt konstrueret med stor mængde tropisk frugt og lidt bolchenoter, den gjorde det bare på en herlig charmerende måde. Må sige at den uden problemer overstrålede de lidt mere kendte producenter i baggrunden på dette billede. En af de få gange hvor jeg egentlig har været mest glad for den konstruerede vin, nok fordi den stod så flot med sin egen kant og personlighed.

Hofstätter Pinot Nero2011 J. Hofstätter, Pinot Nero, Mazon, Riserva, Alto Adige – tæt sort frugt og høj modenhed i druerne. Fad der spiller fint med, uden at overdøve. For mig var denne så moden i frugten at jeg gættede Californien. Manglede klart elegance og finesse til at gøre mig glad. Vi smagte også en anden cuvée som jeg ikke fik navn/billede af, den var ikke meget bedre.

Mongeard Mugneret Savigny2012 Mongeard-Mugneret, Les Narbontons, 1’er Cru, Savigny-les-Beaune – pisse flot vin allerede nu, hvilket der var bred enighed i omkring bordet. Tæt i frugten, balancerende frugtsyre og fin elegance. De fleste gæt gik mere til Cote de Nuits, grundet elegancen. En rigtig flot Savigny, som jeg var glad for at have købt og medbragt til denne smagning.

For mig står 2012 årgangen allerede som helt ung meget flot frem. De udgaver jeg har smagt har generelt haft flot balance med en cremet frugt og fine modne tanniner. Jeg vil glæde mig til at smage og kommentere meget mere her.

Vil du læse en kort introduktion til Bourgogne området, så har jeg skrevet en her. 

Coche Dury Auxey Duresses2012 Coche-Dury, Auxey-Duresses – det er min klare overbevisning at denne flaske ikke var helt i orden. Den havde en lille muggen tone i baggrunden og virkede unaturligt udviklet for så ung vin. Ellers kunne man godt ane en god struktur. En vin man ikke ser så ofte. Coche-Dury er mest kendt for sine hvide, men denne skulle også være yderst interessant.

En herlig og hyggelig aften, endnu engang tak til Karsten for at invitere og være en god vært.