Bourgogne til en halv plovmand – en kort introduktion til Bourgogne

Bourgogne har mange problemer for den almene vinnyder. Meget af det bunder i at Bourgogne er et relativt lille område. Her dyrkes stort set kun 2 druer; Chardonnay til hvidvin og Pinot Noir til rødvin. Som udgangspunkt bør det gøre området nemt og overskueligt, hvilket det til dels også er. Det er først hvis du dykker dybt, at det bliver kompliceret. Her er en kort introduktion, så det måske bliver lidt nemmere.

2010 Bertrand Ambroise, Bourgogne rouge
Mængden af vin der kommer ud fra området er relativt lille, og sammenholdt med den globale efterspørgsel, så har vi et problem. Prisen bliver ofte urealistisk høj, da udbud og efterspørgsel er voldsomt med til at sætte den. En tommelfingerregel er at man skal lægge små kr. 200,- for at starte. Når man så er kommet ind, så åbenbarer der sig en verden uden grænser for hvor kompleks og charmerende vin kan være. Denne charme kan gøre at man ønsker at søge endnu længere ned i området, og mulighederne er næsten uendelige. Charmen og det (u)forståelige i at 2 marker med kun en sti imellem, kan levere Pinot Noir druer med så forskelligt udtryk. Det er fantastisk, og grunden til at nogen af os elsker Bourgognevin.

Jeg har gennem årene smagt store mængder fantastisk vin fra Bourgogne, men jeg har sørme også smagt noget der ikke var pengene værd. Mange vine, som kom fra den rigtige mark, i den rigtige årgang og måske endda den rigtige producent. Det kan sagtens gå galt og så er kr. 500,- hurtigt fløjet ud af vinduet. Fejlkøb i Bourgogne kan man næsten ikke undgå, desværre. Men, når den sidder i skabet, så kommer lykkefølelsen! Der i mellem er der heldigvis også mange gode oplevelser. Det behøver ikke være et godt køb af en almindelig Bourgogne rouge, ej heller behøver det være en fabelagtig Chambertin.

Bedste råd til dig der skal ud og købe Bourgogne er:
  • kend dine producenter
  • eller kend din vinhandler

Gode producenter spiller en stor rolle. Det er producenten der har størst indflydelse på hvilket kvalitetsniveau du får i glasset. Mark, kommune og årgang spiller også store roller. Men i Bourgogne er producenten vigtigere. Læs dig frem til hvem der er stærke producenter og start så med at nyd deres mere almindelige vine, inden du går efter toppen. Din vinhandler kan spille en god rolle som guide. Der findes en håndfuld rigtig gode Bourgogne importører herhjemme. Find ud af hvad din vinhandlers holdning er til Bourgogne, smag et par flasker fra ham/hende og se om det passer med din palet.

Appellationer og klassifikation
Bourgogne er meget stram hierarkisk opdelt. Det er markerne der er klassificeret og ikke producenterne. Se det for nemhedens skyld som en skydeskive. Yderst er der Bourgogne som den alt dækkende appellation. Dernæst kommer de regionale appellationer, som fx Haut Cotes de Nuits. Derefter kommune appellation, som fx Gevrey-Chambertin. Derefter kommer 1’er Cru, fx Lavaux Saint Jacques marken i Gevrey Chambertin. Til sidst kommer Grand Cru som fineste klassifikation, fx Chambertin, der er navnet på den bedste mark i Gevrey kommunen. En simplificering, af et meget komplekst patchworktæppe der er klassificeret og opmålt helt ned til sidste sten på stierne.
Se også en pæn officiel pyramide fra Bourgogne HER

Vinen der fik disse tanker i gang var netop en af de gode køb i Bourgogne. En af de vine der ligger imellem de 2 yderniveauer. En vin fra en virkelig god producent, men fremstiller i en af de knap så prestigiøse kommuner. Denne kombination, kan ofte give rigtig gode køb.

sirvoisine joblot 2011
2011 Domaine Joblot, Clos de la Sirvoisine, 1’er Cru Givry
– en vin der kommer fra en mark med 1’er Cru klassifikation, i Givry kommunen. Her er stor frugtkoncentration, sammen med den elegance som Bourgogne kan levere. Duften er en kombination af små fine røde bær og en anelse sødme fra fadet. 2011 årgangen er allerede på dette unge tidspunkt yderst charmerende. En stor fornøjelse at drikke og en god start, hvis du gerne vil smage mere Bourgogne. 249,- er ikke billigt, men et godt køb. Ærlig snak; som ansat hos Otto Suenson fik jeg den en anelse billigere, men den er stadig en anbefaling værd.

Håber at ovenstående har fanget din interesse for Bourgogne og jeg ønsker dig al mulig held og lykke i din søgen efter gode flasker. Har du et godt bud på en Bourgone hvor pris og kvalitet hænger sammen, så skriv endelig en kommentar.

Sirvoisine joblot 2011