En guide til Loire dalens vine

Loire dalen byder på nogle vine som jeg er blevet meget glad for på det seneste. I februar havde jeg fornøjelsen af at være en kort tur i området til vinmesse og et enkelt besøg ude i Chinon. Her er min artikel fra Din Vin Guide hvor jeg har lavet en god introdukstions guide til nogle af dalens mange interessante områder. Denne artikel skulle gerne gøre det lidt mere overskueligt at begynde på at smage på alle de pragtfulde vine fra Loire dalen, derefter er der meget andet at dykke ned i. Læs også Thomas Rydbergs artikel i det seneste nummer af Din Vin Guide hvor han går nærmere på det centrale Loire.


Loire, Chinon

Vinmarker i Chinon, på en kølig dag i februar

Loire regionen er en af Frankrigs mest alsidige vinregioner. Dalen har 87 forskellige appellationer og et hav af vine der fremstilles på tværs af regulativer. Vinmæssigt set så er der meget stor diversitet, lige fra lette hvidvine til de sødeste dessertvine. Rødvin kan man få fra de helt lette til de kraftfulde og tanninrige. Lad os prøve at danne et mere enkelt overblik over regionen.

Regionen er opdelt i 5 underregioner:

Pays Nantais – helt ude ved Atlanterhavet. Mest kendte AOP; Muscadet.

Anjou – hjemsted for de bedste søde vine. Chenin Blanc er druen der dominerer i alt fra de tørre til de søde hvide vine. Cabernet Franc spiller førsteviolin på de røde.

Saumur – igen Chenin Blanc og Cabernet Franc. Ofte hvide med lidt sødme og meget kendt for sine mousserende vine.

Touraine – Frankrigs have med et væld af slotte spredt ud i landskabet. Chenin Blancs sammen med en stor mængde Sauvignon Blanc. De røde igen mest Cabernet Franc, men også andre druesorter. Mest kendte AOP; Vouvray.

Centre-Loire – det centrale Frankrig hvor Sauvignon Blanc druen hører hjemme. Sancerre er det smukkeste udtryk fra området.

Hver af disse underregioner dækker over en bred vifte af appellationer, som hver især fortjener større opmærksomhed.

Tror ikke umiddelbart at jeg kan komme i tanke om et område hvor diversiteten er større. Her taler vi ikke kun i stilarter, men også i kvalitet. Der er alt fra det mest kedelige ligegyldige Sauvignon Blanc på flaske til de største og mest komplekse dessertvine, samt alt ind i mellem. Det er muligt at få gode oplevelser især i mellemlejet hvor gode hvidvine bliver leveret i store mængder. En god Vouvray eller Anjou hvor Chenin Blanc druen står stramt og elegant, frugten smyger sig om tungen og mineraliteten spiller med nedenunder. Det kan anskaffes fra godt 100,- gode danske kroner, uden den store anstrengelse. Når vi taler Loire, så kan vi ikke undgå at tale om den urskov af økologiske og biodynamiske producenter der også er her. Naturvin er heller ikke et ukendt begreb i området og nogle af verdens absolut førende producenter indenfor disse kategorier arbejder i Loire dalen. Lokomotivet og dermed den største produktion er billig mousserende vine, samt enkeltdruevine med kedelig karakter til at stille tørsten på et stort hjemmemarked. Den del der er interessant for en vinkender er lidt mindre, men stadig stor nok til at bruge meget tid på.

Området er så omfattende så dette nemt kan udvikle sig til en roman. Jeg har derfor her valgt at gennemgå nogle få af mest interessante appellationer at udforske. Når du har smagt dig igennem disse, så er din interesse vakt og du vil nyde at udforske resten af Loire dalens områder. Først er der 5 områder for hvidvin, derefter et par røde og til sidst en enkelt af de meget søde.

De hvide

Muscadet
Der er 3 forskellige underområder, alle af glimrende kvalitet. Samlet er der 9.300 hektar med vinmarker. Melon de Bourgogne er druen der bruges, kaldet Muscadet lokalt. Stilen har traditionelt været meget lette og elegante vine. De senere år har budt på større kompleksitet og langt mere interessante vine. Et område der virkelig overraskede mig positivt med sin udvikling på seneste tur til Loire.

Anjou
Anjou dækker over flere forskellige typer, men her vil jeg fremhæve deres halvsøde udgaver. Vine fremstillet på Chenin Blanc, som har medium mundfylde men en god sprød frugtsyre til at balancere den milde sødme. Dette er vine der passer fortrinligt til ost, både i hårde og bløde typer. Prislejet på Anjou løber sjældent løbsk, men byder ofte på gode køb. I dette område er der en del producenter der arbejder efter biodynamiske principper, med stort held. Der fremstilles også røde og rosévine i området, men de hvide er mest interessante.

Jordbunden i området varierer en del. Her er alt fra sort skiffer til lys kalkholdig jord. Alt sammen med til at skabe grobund for forskellige druesorter og dermed vintyper. Klimaet er stadig maritimt, længere væk fra havet er vi ikke kommet.

Sancerre
Kommunen hvor Sauvignon Blanc fremtryller nogle af verdens mest rene og præcise hvidvine. Referencepunktet for druen på verdensplan. Generelt vine uden fad, hvor mosten lagres i cement eller ståltanke. De bedste producenter leverer utrolig præcise vine, hvor balancen er svær at genfinde i andre områder. Topcuvéer kommer ofte på fad, hvilket giver en mere intens og kraftfuld stil.

Der er tre jordbundstyper i Sancerre, der også er afgørende for stilen i vinen. Terres Blanche er rig på kalk og giver de mest elegante vine. Les Caillottes er grus og limsten, hvilket giver lidt tungere vine. Flintjorden Silex er den bedste og herfra kommer også de flotteste og mest komplekse vine. Klimamæssigt er hele Sancerre fastlandsklima, her hvor vi nærmest er i centrum af Frankrig.

Cour- Cheverny
Helt ned i detaljen på dette ganske lille område. 48 hektar tilplantet med Romorantin. Denne drue har en fantastisk karakter og for den vininteresserede bør den stå på listen over smagte druer. Stor aromatisk profil, sprød mineralitet og frisk frugt i afslutningen med kompleksitet. Druen dyrkes stort set kun her i Cour-Cheverny og er søster til Chardonnay-druen. Grundet det lille område er alle vinstokke mere end 20 år gamle. Jordbunden er sandholdig og klimaet her i det østlige Touraine er stadig kontinentalt.

Mr. Gautier fra Vouvray Benoit Gautier

Mr. Gautier fra Vouvray Benoit Gautier

Vouvray
Et relativt stort område, der spænder over 7 kommuner på højre side af Loire floden. Med godt 2.200 hektar vinmarker med hovedsagelig Chenin Blanc er Vouvray det største område i Frankrig med Chenin Blanc. Appellationen dækker over alt fra knastøre til meget søde dessertvine. Der vil altid være nævnt på etiketten en indikation af sødme i vinen. Ofte vil man ikke finde de sødlige udgaver meget søde, grundet den flotte balance som vinene får fra syreniveauet i druen. Dette er et område der tilbyder dig som forbruger en bred vifte af meget flotte vine, til skarpe priser.
Jordbunden i området veksler fra kalk og flint på de øvre skråninger, til mere ler i jorden længere nede mod floden. I Vouvray mødes det kontinentale klima med det maritime klima, det skaber flere steder et mikroklima hvor der netop kan udvikles ædel råddenskab på druerne til de fineste søde vine.

2 gode til rødvin:

Domaine de Noire, Chinon

Domaine de Noire, Chinon

Chinon
Absolut en af de bedste kommuner til at fremelske den lidet anerkendte Cabernet Franc drue i Loire dalen. Denne drue kan byde på store udfordringer og kan være krævende for smageren. Her er frisk rød frugt, saftighed og så kommer tanninen smækkende for fuld kraft. Frugtsyren står også markant i smagsbilledet, men altid i god balance. Der fremstilles mindre mængder hvid- og rosévin i området, men det er rød der tegner profilen her. Det maritime klima og tre forskellige jordbundstyper, med alt fra kalk til skiffer i undergrunden, giver stor smagskompleksitet i vinene. Dette er vine der viser sin helt egen stil af Cabernet Franc.

Claude Riffault med en dybdegående smagning af jordbund i Sancerre. Flotte vine

Claude Riffault med en dybdegående smagning af jordbund i Sancerre. Flotte vine

Sancerre
Sancerre er som nævnt ovenfor mest kendt for sine hvidvine, men fremstiller topniveau rød Pinot Noir også. Stilen i disse rødvine ligger et godt stykke fra Bourgogne, men dog med samme luftighed og elegance i de bedste udgaver. En yderst overset appellation for god Pinot.

Den meget søde:

Moulin Touchais var en stor oplevelse

Moulin Touchais var en stor oplevelse

Coteaux du Layon
Nogle af de mest legendariske søde vine kommer fra de tre områder Coteaux du Layon, Bonnezeaux og Quarts de Chaume. Her i de tre underkommuner i Anjou har Chenin Blanc druen potentiale til at udvikle ædel råddenskab på druerne, der giver nogle af verdens mest komplekse og interessante vine. Det er ikke alle druer der høstes med råddenskab, ofte høstes de blot med høj naturlig modenhed og deraf følgende sødme. Disse vine kan nydes både til foie gras, modne oste og desserter i flere afskygninger. Lagringspotentialet er uhyggelig stort, både grundet sødmen, men absolut også syreniveauet.

Læs evt. mit indlæg om vinene fra Moulin Touchais.

De fleste vinmarker er her placeret på skråninger med fattig jordbund. Klimaet er helt specielt, især ved Chaume, hvor Loire floden slår et knæk og giver stor naturlig tåge om morgenen.

Jeg håber at denne gennemgang har vakt din interesse for Loiredalens brede vifte af vine. Nu er det blot ned til din lokale vinhandler og prøve dig vej frem.

Denne artikel blev første gang bragt i Din Vin Guide. 

Optagelse i vinbroderskabet for Anjou

Optagelse i vinbroderskabet for Anjou