Gastronomisk oplevelse på Fredensborg Store Kro

Fredensborg Store Kro var perfekt for os denne fredag aften. Vi trængte til at komme lidt væk fra hverdagen og få lidt forkælelse. Fruen og jeg satte kursen mod Fredensborg til en aften med stor gastronomi.

Fredensborg Store Kro

Fredensborg Store Kro genåbnede for et par år siden, med ny ejer der havde sat alt i stand. Der er kælet for alle detaljer og til at styre dagen er direktør Tina Kragh helt perfekt. Hun får gæsten til at føle sig velkommen, altid med et smil. Beliggenheden her i kongernes Fredensborg kan næsten ikke være smukkere, midt på alléen op til Fredensborg Slot. At ankomme en solskinsrig fredag eftermiddag, gå en tur i haven, indlogere sig på sit værelse, sætte sig til bords og nyde livet. Hvad mere kan man ønske sig?

I køkkenet er i dag Erik Vildgaard, der laver nordisk køkken version 2.0. Her er friske indspark, men med masser af god smag og en stigende intensitet gennem måltidet. Samtlige serveringer vi fik bar præg af at være gennemtænkte og flot sat sammen. Dette køkken er på det højeste niveau.

Vi satte os til bords i biblioteket og så kom de første små anretninger, sammen med et glas Krug Champagne.

Østers Caviar

Her er østers med glaskål og dildolie. Flot anrettet og en god mundfuld.
Bagved kan anes en agurkeanretning med Caviar, white sturgeon. Perfekt cremet og med god balance op mod agurken.

MV Krug, Grande Cuvée, Brut Champagne – ID 314057, degorgeret i 2014, sammensat af 183 forskellige vine fra 1990 – 2007. Krug er bare det bedste Champagne for mig. Den kompleksitet, den lethed og den diversitet i smagen. Her fik den lov til at folde sig ud, først alene med masser af typisk rugbrød. Så sammen med østers hvor den blev mere mineralsk. Sammen med agurk blev den afrundet og mild. Videre til næste servering blev den intens og nøddeagtig igen. Fantastisk glas, der tilpasser sig til retten og står smukt.

Herfra sad vi i den smukke udestue og nød resten af aftenen. Først med resten af vores Krug.

Caviar

Caviar, oscietra, med mandler, revet hasselnød fra egen have overhældt med saltet fløde. Intens og let, hvor det salte element gav friskhed.

Kammusling

Kammusling med hvide stikkelsbær, grønne jordbær og frisk fennikeltop. Den mest ferske af vores serveringer, men som balancerede på en knivsæg. Hertil en lidt dominerende:

Klumpp

2014 Klumpp, Sauvignon Blanc, Baden – lidt ekspressiv i duften med tydelige vegetale noter. Til maden blev frugten mere ren og elegant. Et flot match. og så kom næste vin i glasset:

Alsace

2011 Leon Boesch, Pinot Gris, Clos Swingel, Alsace – en umiskendelig duft af honning og moden tropisk frugt. Fantastisk balance i smagen, hvor der var god tørhed i eftersmagen. Det var dog først sammen med maden, at den kom helt op at ringe. For sjældent at man drikker god Alsace Pinot Gris – et fremragende match til:

Torsk

Vesterhavstorsk serveret med brændt ny porre og sommerblomster. Jeg elsker torsk, når den som her falder smukt fra hindanden i flager. En fremragende servering.

Groebe

2013 Groebe, Gewürztraminer, Westhofener, Rheinessen – ikke så tit man får skænket gewürztraminer fra Tyskland i glasset, men hvilket herligt bekendskab. Dæmpet på det typiske ekstreme krydrede element. Stadig god frugt og et bid. Typisk tysk mineralitet og god dybde. Serveret til aftenens sjovest, og lidt vilde, ret.

Kalvehjerte

Lammehjerter, stegt til perfektion og skåret i skiver. Herover et stykke spidskål med boghvedekerner og krydderurter og blomster. Hertil et klat sort bagt hvidløg. Velsmagende og lækker. God kombination med vinen.

Pinot Noir

2012 Argot, Pinot Noir, Hawk Hill Vineyard, Sonoma Coast – varm og kraftfuld Pinot Noir fra Californien. Havde denne været serveret 5 grader køligere, så havde jeg nok bedre kunne lide den. Nu var den lidt tung i det. Tydeligvis en stil hvor tæthed i frugten er ønsket. Aftenens absolut sværeste vin/mad match, som ikke virkede helt optimalt til:

Foie Gras

Foie gras med grillede hindbær, rødbede og serveret på den vildeste timianglace, hertil vilde ribs. Her et billede lige inden saucen kom over. Perfekt stegt foie gras og en super kombination med de søde grillede bær, de syrlige ribs og den intense smag fra saucen. Ikke en ret det er nemt at sætte vin til. Jeg prøvede med et par af mine rester i glassene, Pinot Gris manglede pludselig rygrad, gewürztraminer var slet ikke tæt nok, men min Krug var noget nær perfekt. Sjovt som Krug altid vinder?

Næste vin delte os lidt:

Chinon

2013Chateau de Coulaine, Chinon – en herlig duft, eller en duft der skreg af biodynamik og vild Cabernet Franc med masser af bret noter. Fruen var ikke til det her, jeg var helt vild. Jeg blevflået tilbage til Chinon med urter i vejkanten, tæt pebret frugt og ja lidt bret noter til at give kant. Kostald, vil være oplagt at kalde. Virkelig en lækker levende vin, som jeg syntes sad lige i skabet til næste ret:

Kalveskank

Kalveskank med spinat og kastanjesifon. Velsmagende og en stor flot hovedret efter alle de serveringer. Understøttede vinen på bedste vis.

5 oste

5 flotte oste kom på bordet, en god kombination af danske og udenlandske. Rød løber fra Arla, en virkelig velsmagende lagret gedeost og gorgonzola. Hertil en brombærkompot der var god til. Vinen blev en:

Warre's

2004 Warre’s Late Bottled Vintage Port – serveret ved rumtemperatur var der ikke meget friskhed i denne. Bør serveres ved 10 grader, så frugten spiller op og det ikke er en tung børste. Herligt med en let modnet LBV, der passede rigtig godt til osten. Inden desserten kom næste vin i glasset:

Coppo Moscato

2015 Coppo, Moncalvina, Moscato d’Asti – mange kan have lyst til at kritisere Moscato, men som ledsager til så frisk en dessert som den vi fik var den perfekt. Små fine bobler, saftig og læskende med helt ren eftersmag. Havde den optimale balance til at matche:

Sorbet

Vaniljaparfait, sorbet på æble og citron, hertil kørvel og nødder. En sorbet jeg sjældent har fået så flot i konsistensen, perfekt serveret på kold tallerken. Herlig forfriskende velsmag at slutte af på, som rundede måltidet perfekt af.

Samlet set et velbalanceret måltid, på meget højt niveau. Her var absolut ingen fejl og alle retter blev anrettet på tempererede tallerkener. Servicen fra tjeneren var perfekt, god opmærksomhed og vinen i glasset inden retten. Alle de små ting der er med til at gøre helhedsoplevelsen så meget bedre.

Tusind tak til Tina Kragh, Erik Vildgaard og Kristian Lynge for en fantastisk aften på Fredensborg Store Kro. Dette sted kan virkelig anbefales.

Her et par billeder fra værelset og restauranten i løbet af vores ophold.

Fredensborg Store Kro

IMG_1456

Biblioteket, hvor der er truffet mange store beslutninger.

IMG_1508

Der skænkes vin i glasset.

IMG_1524

Tjeneren venter på at hovedretten anrettes

IMG_1487

Fremragende brød og en pakke AOP smør fra Charenteis – lækker detalje.

IMG_1433

En velkomstbog på værelset. IMG_1436

Dejlig dobbeltseng

IMG_1437

Morgekåber foldet og klar.

IMG_1442

Smuk og stilfuld indretning hele vejen rundt på kroen.