Madeira – en guide til en dejlig drik

Madeira er en vintype der har sneget sig ind på mig, efter i mange år at have været helt ude i kulden. Grundlæggende set var mit problem at Madeira er koncentrationen af al dårligt i vin. Alene det at skulle have næsen hen til glasset var en mindre kamp. Så en dag fik jeg åbnet øjnene og kunne pludselig forstå den elegance der ligger bagved.

Den utrolige kompleksitet og finesse som åbenbare sig når man giver det noget opmærksomhed. I dag er jeg vild med Madeira, men glemmer stadig at drikke det ofte nok. 2016 var for mig et stort Madeira-år. Med en virkelig interessant smagning ved Rui Falcao i København og en efterfølgende 2 ugers ferie på øen. Ferien på øen havde kun korte turist besøg hos Blandy’s og d’Oliveira på menuen, så der er masser af gode vinmæssige oplevelser til fremtiden.

Efterfølgende skrev jeg denne artikel til Din Vin Guide. Her følges den lidt på vej af egne billeder fra Madeira.

En guide til Madeira

Vinens to største fjender er ilt og varme, på Madeira udnytter man de to elementer til at lave en helt unik vin til verden. En vin der kan holde for evigt og som byder på en mængde smagsoplevelser der er milevidt fra alt andet god vin vi kender. Jeg vil her fortælle kort om fremstilling og de mest kendte varianter af Madeira vin på markedet. Madeira vin kan være alt fra tør til sød, så af samme grund kan den også sættes til mange forskellige typer mad.

Vinen fremstilles ved at man tager en hvidvin, forstærker den med druespiritus op til mellem 17 og 18 % alkohol. Denne forstærkede vin lægges så på træfade der varmes op til 50 grader og lagres under iltpåvirkning gennem minimum 3 år for at blive til Madeira vin. Der er mange forskellige lagringsmetoder, som alle er med til at definere stilen i vinen. Generelt kan man sige at jo længere tid vinen har ligget på træfad, jo bedre er den.

Madeira vin er så unikt et produkt at vi ikke må glemme det midt i en travl tid, hvor fokus ofte er på større produktioner og mere anerkendte områder. Der produceres godt 3 millioner liter Madeira om året, fra ca. 500 hektar med vinmarker. Druerne dyrkes flere forskellige steder på øen, størst koncentration på den sydlige side af øen. Druerne dyrkes af de mere end 1300 dyrkere, som i gennemsnit har 0,2 hektar med vinstokke. Det er et kollektivt projekt som man mærker glæden ved på øen. Der er i dag kun 8 producenter, hvor kun de 7 af dem eksporterer, de fleste af dem til Danmark.
Størstedelen af eksporten foregår til Europa og især Portugal tegner sig for en stor del af markedet. På øen skænkes der store mængder af de billigste produkter ud til os turister, men med lidt opmærksomhed rundt på øen kan man sagtens finde virkelig gamle interessante flasker, til en rimelig pris.

Madeira Island

Klima

Klimaet på Madeira er meget ekstremt, hvilket ikke gør det nemmere. Med en beliggenhed midt i Atlanterhavet så er her meget blæsende – altid. Blæsten er med til at køle ned, men skaber også god luft i vinmarkerne så der trods den store fugtighed ikke er de store problemer med råd. Den tætte beliggenhed på ækvator gør at der aldrig bliver rigtig koldt, om vinteren er her 18 grader i gennemsnit. Om sommeren bliver her til gengæld aldrig rigtig varmt, kun op til omkring 24 grader. Den varme vinter gør at vinstokkene aldrig får en hvileperiode og den relativt kølige sommer gør at der ikke altid opbygges nok sukker i druerne. Resultatet er en grundvin med højt syreniveau og mangel på alkohol. I den endelige Madeira skal der være høj syre, så det er positivt. Alkohol justeres alligevel når der forstærkes i fremstillingen.

Druer til Madeira

Det er 5 vindruer der er definerende for stilen i din Madeira. Du kan i de fleste tilfælde gå ud fra at hvis druen er nævnt på etiketten, så har du fat i en bedre kvalitet. Dem uden drue nævnt er som regel lavet på Tinta Negra, som sjældent nævnes på etiketten, men alligevel står for 82 % af samtlige vinmarker.

De fem druer og deres sødmegrader er:

  • Sercial – dry
  • Verdelho – medium dry
  • Boal – medium sweet
  • Malvasia – sweet
  • Tinta Negra – alle stilarter.

Sødmen i vinen afgøres af hvornår man vælger at forstærke grundvinen med druespiritus, jo senere man gør det, jo mere af sukkeret er omdannet til alkohol. Derudover findes der mindre mængder af andre lokale druer.

Fadlagring

Nogle af de mest almindelige udtryk omkring fadlagring:

Indikation af alder; 5, 10, 20, 30, 40,50 og over 50 years old. Fadlagret i det nævnte antal år.

Frasqueira / Garrafeira – en årgang som er lagret i minimum 20 år på fad.

Colheita – én årgang, lagret minimum 5 år på fad

Canteiro – Lagret minimum 3 år på fad

Reserve / Old – minimum 5 år, må blandes af flere årgange

Old Reserve – minimum 10 år, må blandes af flere årgange

Extra Reserve  – minimum 15 år, må blandes af flere årgange

Taget alle udfordringer i betragtning så er Madeira stadig relativt billigt, også for de gamle versioner. Det er en verden vi her på Din Vin Guide kun kan opfordre dig til at undersøge nærmere, der er mange gode oplevelser i vente. Vær opmærksom på at din Madeira skal serveres afkølet til omkring 10 grader i et ordentligt vinglas. Når flasken er åbnet, vil den ikke tabe nævneværdigt i smag over et længere stykke tid.

Madeira og mad

Hvad skal man så drikke Madeira til, tænker du? Der er egentlig masser af gode muligheder, her et par bud til de mere seriøse vine. Ellers er der altid den fremragende mulighed, at du kan drikke din Madeira uden noget til.

  • Sercial – dry – røget fisk, skalddyr, friske oste
  • Verdelho – medium dry – tørret skinke, røget vildtkød, fiskesuppe, paté
  • Boal – medium sweet – modne oste, petit-fours, mælkechokolade
  • Malvasia/Malmsey – sweet – blåskimmelost, desserter i sød stil, kager med nødde

Den seneste tid har der flydt en del Madeira i mit glas, læs om en 1860 Madeira, som Dirk Niepoort serverede for mig for nylig.

Vil du vide mere om Madeira, så er Mad About Madeira en at de mest omfattende hjemmesider du kan finde. Drevet af svenske Nicklas Jørgensen med sin store passion og viden om området.