2003 Ch. Mouton Rothschild og Sancerre

En hyggelig aften, med et rigtig godt vennepar. Herligt som man bare kan tale om alting, når man går 20 år tilbage. Lad os bare sige at vi fik vendt væsentlige aspekter af verdenssituationen. I glassene var der fremragende vin fra værten, mine egne bidrag vil jeg undlade at omtale her.

Mouton 2003

2003 Chateau Mouton Rothschild, Grand Cru Classé, Pauillac – mørk og majestætisk på alle måder. En vin der har stor kraft, men som er klar til at drikke allerede nu. Vi fik den lige fra vinkøleskabet, så serveret herlig kølig til at starte med. I den kølige udgave var der meget sort skiffer, brombær og blyant. Flot struktur i munden, hvor den modne frugt blev holdt i skak af fin syre. Høj intensitet, på den gode måde. Da vinen havde fået lidt mere luft og temperatur, så blev der lukket op for alle ventiler. Frugtpaletten bød på de fleste sorte bær, tannin og frugtsyre stod i flot balance. Der hvor sådan en vin adskiller sig markant, er den fantastiske lethed og balance i smagen. En vin der viser en god balance nu med 14 år på bagen. Der hvor den kommer lidt til kort er på koncentrationen i længden.

2003 Henri Bourgeois, La Bourgeoise, Sancerre – helt klar og gylden i glasset. Duften er koncentreret med en del hvid fersken, græs og frisk hvid kalket mineralitet. Den vokser i glasset og kommer rigtig godt sammen. I munden er der nærmest fuldfed og først mangler man syren, men så skærer den igennem med god fokus. Ret imponerende for en så gammel Sancerre. Sjovt at smage denne, når jeg for nylig smagte 2001 Sancerre fra Lucien Crochet, som også holdt sig flot.

Når folk spørger om hvilket glas der er optimalt til Portvin: så siger jeg: Det du lige haft din rødvin i.

1975 Kopke, Colheita, Port – ukendt tappetidspunkt. Helt grumset i glasset, men med en for vild næse. Sprang nærmest op af glasset med frisk appelsin, intense kaffenoter og en stor kompleksitet. I munden var det præcision på flaske, holdt i stram snor af en høj syre. Utrolig ren i sin eftersmag med kandiseret appelsin, rosiner og mørke blommer. En virkelig flot Colheita her fra Krohn. Sjovt at smage denne, som virkede meget mere intens end den ældre udgave jeg fik dagen inden. Læs mere om Colheita 1967 her. 

2008 Sassicaia, Bolgheri, Toscana – vi sluttede aftenen af på fin maner, med en flot flaske Sassi. Som altid er den lidt om at åbne sig og komme i balance. Når så den samler sig, så er Sassi et flot eksempel på en Cabernet domineret vin fra Toscana. Lidt tørre tanniner, god frugtsyre og herlige sorte frugter.