For meget god vin, til én aften

Vi har det nogle gange for godt, forstået på den måde at vi nogle gange
drikker for mange gode flasker, på samme tid. Ofte når vi vinelskere mødes, så medbringer alle op til flere flasker af den gode saft. Én flaske er da ikke
nok, når der endelig er nogen vi kan dele de gode smagsoplevelser med. Så
sidder vi igen 8 – 10 omkring bordet, med 20 – 30 flasker vin, fra den øverste hylde.


Der er jo ikke nogen der ikke vil komme med det bedste glas denne dag. Jeg vil i denne sammenhæng gerne sige tak til alle jeg har delt flasker med gennem årene – tak for din gavmildhed og tak for at du ville være med til at nyde mine flasker. Vi har haft det ufattelig sjovt undervejs i processen og jeg er sikker på at vi vil fortsætte mange år endnu.

Problemet, min kære Watson, er at disse flasker slet ikke har fortjent at
blive pakket ind i sådan en omgang. De har i langt de fleste tilfælde fortjent
at stå som en af få flasker, på en helt særlig udvalgt aften.

Hvor mange af verdens bedste vine kan vi egentlig værdsætte samme dag/aften?
Mit drømmescenarie ser nogenlunde sådan ud:
– en top Champagne
– en let hvidvin
– en let rødvin
– en kraftfuld rødvin
– en kraftfuld hvidvin til osten
– en Portvin til det søde

Seks flasker, hvor der er fuld fokus på hvorledes de står og arbejder i
glasset, i løbet af tid. Ikke et spørgsmål om at næste store grand cru er
dekanteret og skal i glasset ”så lad os lige tømme” Det er min forudsigelse at
der de næste mange år, kommer til at være masser af sjove, gode aftener, hvor vi slutter med at sige:

”Hold da op hvor lever vi et godt og privilegeret liv, med utrolig meget god vin”

Denne aften var ikke anderledes, dels havde Anders Svenningsen linet den
helt store omgang op med Domaine Pegau fra Chateauneuf-du-Pape, dels havde alle da lige sørget for en flaske eller to… Her er de flasker vi fik før og efter Pegau smagningen.

2010 Fritz Haag, Riesling trocken, Mosel

Knivskarp og frisk som altid. En del sødme på nuværende tidspunkt og nok til at der var flere gæt i både kabinet og spätlese kategorierne.

2015 Muhr van der Niepoort, Sydhang, Carnuntum Østrig

En sikker duft af super flot syrah fra køligt klima. Naturligvis gættede alle på stor vin fra det nordlige Rhone. Ikke en finger sat forkert, bare fyldt med velsmag. Her er sorte bær, peber, sort skiffer og sorte blommer. En vin med en utrolig saftig stil, hvor den sorte frugt bare var helt i balance med syren. Mega lækker og flot vin!

2009 Arwen, Lilleø, Danmark

Ja så blev vi snydt for alvor denne aften. Masser af kompleksitet med modne druer, herlig tropisk frugtkarakter og jeg var ikke den eneste der gættede stor pinot gris fra Alsace. En virkelig overraskelse hvor kompleksitet og modenhed pegede i alle mulige andre retninger end Danmark. Hatten af for Claus Meyer og hans hold på Lilleø. Lækkert at smage denne vin igen, den har før overrasket os og vil helt sikkert gøre det igen.

2012 De Saint Gall, Grand Cru Blanc de Blancs, Brut, Champagne

Herlige saftige bobler til at rense ganen på de sidst ankomne og så var vi klar til at gå til bordet.

2010 Domaine Zind Humbrecht, pinot gris, Clos Windsbuhl, Alsace

En umiskendelige duft af botrytis i denne vin. Dertil store mængder tropisk frugt og en god mundrensende syre til at holde den dansende. En del grønne noter og så den lille søde tone der gav den kanten. Mit gæt var ikke imponerende på hvid Bordeaux, men Bühring gættede vinen spot on, på nær et enkelt år.

2013 Domaine Leflaive, Les Folatieres, 1.er Cru, Puligny-Montrachet

Den perfekte vin til min rimmede laks ? Som altid med Leflaive helt præcis og intens i sit udtryk. Ristede majskorn, grønne pære og utrolig mineralitet. Duften på denne vin var en god times tid om at åbne helt op, så det var med glæde jeg havde gemt et glas bagerst på reolen så jeg kunne følge den.

1998 Chateau de Beaucastel, Chateauneuf-du-Pape

Sødme og fedme, men stadig med god dybde. Varm brombær og en utrolig cremet struktur med meget modne tanniner. Det arbejder rundt og bliver ved med at åbne op for nye aspekter. Det kan nemmest sammenlignes med et løg hvor du piller hver enkel lag af og nyder nlæste trin i raketten.

1998 Chateau de la Nerthe, Chateauneuf-du-Pape

Helt klassisk og med rigtig flot balance, ikke så meget kant, ikke så meget der stritter imod, blot velsmag på flaske. På en eller anden måde manglede den kanten fra Pegau og sødmen fra Beaucastel.

2015 Domaine Lecheneaut, Les Damodes, 1.er cru, Nuits-Saint-Georges

Herlig saftig stil med den dybe bund som er så typisk for denne producent. Masser af sort frugt, krydderurter og et strejf af lækker fad. Smagen er fyldig, men først og fremmest ung og kompakt, men på en måde så den leverer. 

1976 Weingut Romer-Hof, Kröver Steffensberg, Riesling, Beerenauslese, Mosel-Saar-Ruwer

Wow, altid imponerende med så gammel en flaske. En velrenomeret vinmark, fra en producent jeg ikke mener at have smagt før. Vinen stod som forventeligt helt klar og ren i glasset. Gylden og levende med en enorm petroleumskarakter og masser af tørret abrikos sammen med den rene ananassaft. En virkelig flot vin, der fik løftet et øjenbryn rundt i lokalet.

Som sagt, et alt for flot fremmøde med mange gode flasker. Det vigtigste, som altid, var dog det fremragende selskab. Tak til alle for en god sjov aften, samt et par gode dråber vin.