Pegau Chateauneuf vertikal vinsmagning

18 årgange af en af de bedste Chateauneuf-du-Pape vine, ja tak siger jeg gerne til sådan en invitation. Domaine Pegau fra Chateauneuf-du-Pape er legendarisk og altid høj kvalitet.

Anders Svenningsen og Domaine Pegau vertikal

Domaine Pegau er en af de helt store moderne klassikere, ikke bare i Chateauneuf-du-Pape, men i Frankrig. En producent der er opstået da datteren kom hjem i slutningen af 1980erne og første egentlige årgang var 1990. Herfra er det kun gået fremad. Det er absolut en af de bedst bedømte producenter, når vi kigger på Robert Parker. Hele 6 vine har fået 100 point, som regel top-cuvéen Da Capo. Den almindelige, Cuvée Reserve, har modtaget op til 98 point. 
Vinen er kendt for at være meget mørk i sin ungdom, men udvikle stor finesse og elegance med alderen.

Domaine Pegau ejer i dag 18 hektar i Chateauneuf-du-Pape distriktet, som er tilplantet med primært grenache druer, samt mindre mængder af de andre lokale druer. Ganske typisk er rødvinene herfra på 70 – 80 % grenache. Der fremstilles i alt omkring 6500 kasser vin om året. 

Denne smagning var sat på benene af en god kunde, der valgte at fejre en del af sin fødselsdag med en vertikal smagning i vores ydmyge lokaler. Vi kan slet ikke sige nok tak til Anders Svenningsen

Konklussion

Hvilken vin var bedst? Er altid spørgsmålet der presser sig på efter sådan en marathon smagning. Her var det min gode kollega Falk og mig der sad i toget hjem og havde snakken. 2002 var egentlig årgangen af Pegau der fik os begge til at smile. Vi elsker begge Bourgogne og generelt er vi nok mere til de mere elegante vine, uden at vi prøver at sætte os selv i bås.

Det jeg dog igen må indrømme efter så massiv en smagning af Chateauneuf-du-Pape er at jeg ikke er vild med stilen, når det bliver for intenst. De mindre årgange, hvor frugten ikke er for varm, det kan jeg godt lide. Der kommer der noget finesse og saftighed i vinene, som jeg er mere glad for. De på papiret helt store årgange i aften, var heller ikke mine favoritter. Vores valg af 2002 som bedste vin, viser nok meget godt hvor vi står.

Alle vine blev serveret afkølet, uden dekantering. Intet blindt. Der blev serveret i sæt af 3 vine, sådan cirka. Til sidst var der lige et par sæt med 2, for at få det til at passe. Der blev serveret en herlig gryderet til, som Borgmesteren og Jesus havde tilberedt over et par dage i den dybe kælder. Tak til alle for det flotte arrangement.

Her følger mine noter, som de blev skrevet på aftenen.  Udover disse mange årgange af Domaine Pegau, smagte vi både fantastiske vine inden, og efter smagningen. Lige fra overraskende god dansk vin, til en gammel klassiker fra 1976. Noter til de vine, kommer i det indlæg her på bloggen. 

Smagenoter Domaine Pegau

2012 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

En meget åben duft med masser af dyb sort frugt. Peber, animalsk og røget bacon. Her er tanniner der bider lidt, men primært masser af sort intens frugt. Charmerende og lige til at elske. Åbner op og viser hele skovens bund. Stor vin, uden tvivl, der slet ikke viser alle nuancer på nuværende tidspunkt.

2011 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Stram intens stil, hvor der er masser af intensitet. Slank og river lidt frisk fyretræ ned i koppen. Her er herlig bagvedliggende friskhed, fra et knækket blad og en umoden peberfrugt. En vin der er frisk og intens, med gode ristede nødder. En let vin, der bare holder sig i lækker saftig balance. Kan i den grad drikkes nu, men lur mig om den ikke smager endnu bedre og præcis om 7 – 10 år.

2010 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Den er stor. Her er bare bred varm blød frugt, som holdes i stramme tøjler af frisk syre og tanninbid. Tanninerne her er bare saftige og modne. Intense og levende nuancer der bare spiller afsted ud over tungen! Smagen har så mange nuancer der kører primært på sort frugt, men derudover lakrids og læder. Åben, men man skal ikke lade sig snyde. Der ligger langt mere nedenunder end vi lige får serveret. Grande!

2008 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Super sexet og første gang vi får et smæk af tertiære noter i næsen. Her er chokolade, læder og gammelt kød. Bider og i smagen er der sku ikke meget alder at spore, her er bare frugt der vælter frem på banen. Saftig lækker rød frugt, overraskende knap så sort i frugten. En vin der bare vokser og bliver blød og frugtfyldt. En lækker vin, som hurtigt ryger ud af glasset….

2007 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Intens og kraftfuld med en del ristet frugt. Meget mørke bær, brombær, sorte syltede kirsebær og en underliggende medicinsk friuskhed. Intens og rå, ikke så charmerende, men virkelig i den helt ranke og bredskuldrede stil. Her er sort peber. En virkelig god og meget kompleks vin, lidt for meget, men uden fejl. Her er power og intensitet, men ville jeg have glas nummer 3?

2006 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

En stor vin. Klart lysere som spiller på alle tangenter. Lækker saft som bare er med til at lege fra start. Intens og levende, dyb og pebret, kraftfuld med høj syre. Balanceret, men høj intens kaliber! Her kombineres både ren sort syltet frugt, peber og en rimelig friskhed. Lang og meget ren i stilen som sejler hen over tungen.

2005 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Lidt kogt og kommer ind med lidt medicinsk og for meget lakrids. Strammer til og er ikke ok. Ikke prop, men uden for bedømmelse. Eneste dårlige flaske. 

2005 Domaine Pegau, Cuvée Laurence, Chateauneuf-du-Pape

Så kører vi elegance og en helt anden flyvende stil. Her er frisk levende frugt der hænger meget højere i mundhulen. Ren frugtkarakter der bliver ved med at rulle som bølgerne poå stranden. Super lækker, men står utrolig ung og stram stadigvæk. Der er masser af nuancer, der bare venter på at blive sluppet ud af buret. Intens og med en utrolig renhed i eftersmagen. Kræver tid, men så kommer den snigende og intens i stilen.

2004 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Utrolig dejlig balance. Her er noget mineralsk kølighed som spiller med hele vejen, sammen med den tætte frugt. Er den bundet lidt sammen og urterne står fint i hjørnet – ja tak det er flot og lækkert. En stor mængde sort frugt, våde sorte skiffersten og så en masse friske urter. Fadet står klart og en del tertilre noter med læder, tobek og peber. En fremragende vin, som stadig har masser at arbejde med i kælderen.

2003 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Tung brombær og en ordentlig omgang tannin der bider godt fast. Her er en lidt rolig næse, der viser moden moden frugt. Intens frugt giver dybde og der er masser af saftig finesse i stilen. En vin der viser varmen og modenheden fra årgangen, men stadig har en fin intensitet. Lidt tung, men flot frugt.

2002 Domaine Pegau, Chateauneuf-du-Pape

Super flot næse der bare giver saftig frisk fruygt. Herlig stil og en bred herlig rød frugt der spiller. Selv smagen er balanceret, men bliver glad og har bare lyst til at drukne hele glasset. Mineralsk og saftig i stilen. En vin der forsvinder lynhurtigt. Mindeværdig på alle måder.
Fun fact: I 2002 blev der kun produceret én cuvée, derfor ingen Cuvée Reserve på halsetiket som ellers. 

2001 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Super intens, en del tertiære noter. Læder og tobak som sidder sammen med chokoladen. Det vælter op og nu fornemmer man endnu et niveau i vinen. Her er kompleksitet, men stadig masser af frisk frugt der lever. En del moden hindbær der danser og står helt rank i glasset. En virkelig flot vin, som er utrolig drikkelig. Friskheden giver denne charme og man er helt oppe i glædesspekteret.

2001 Domaine Pegau, Cuvée Laurence, Chateauneuf-du-Pape

Smæk så lukker vores salte østers helt i for butikken. Her er mere mineralitet og saltet vand der vokser frem. Hindbær og brombær, som er plukket direkte fra busken og duggen ligger frisk ovenpå som en herlig følelse. Uha det er virkelig lækkert og desværre lukker det ikke helt op endnu, men der er ingen tvivl om at alting ligger klart til festen. Især i afslutningen fornemmer man alle nuancerne – intenst og lækkert.

2000 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Så er der varme på drengen igen. Masser af moden brombær og blommer. Søde fadnoter der smyger sig omkring og en utrolig modenhed. Det er fyldigt og med de modne noter der vil gøre alle glade. Sjovt som den er fed og crtemet, men helt strippet for friskhed. Man har ærlig talt ikke rigtig lyst til at drikke den, medmindre man har en stor gryderet.

1999 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Wow, så er der vilde dyr der danser rundt på bordet. De Grønne Slagetere smiler over hele femøren og fornemmer hvor længe kødet skal hænge. Det er fantastisk når det animalske element funger sammen med masser af dyb frugt og har det ekstra friske niveau. En levende og virkelig lækker vin! En vin der inviterer dig ind i stuen, så du sætter dig i den dybe lænestol og læser en stor tyk roman.

Så kom lorten flyvende dit røvhul – skrev en eller anden da jeg havde ladet min PC stående åben

1998 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Virkelig moden i størstedelen af sit udtryk. Slank og fin med masser af primært sort frugt, men mere tertiær karakter. Ren og elegant, hvor frugten står og danser. En vin der viser modenhed og balance på dette tidspunkt. 98 er en stor årgang, men er ikke styret af den varme frugt. Flot vin.

1998 Domaine Pegau, Cuvée Laurence, Chateauneuf-du-Pape

Kan det blive ved? Helt ærlig talt, det er jo igen den store vin der er lukket og ikke klar i sit udtryk. Her er mere tannin, mere tørstof og så står tingene tungt og intenst. Alle indtryk er pakket sammen med mineralitet og peber. Det er måske nok en større vin, men den vil ikke rigtig danse og gøre sig til. Du kan skære den i småstykker og beslutte at det er en større vin, men den smager bare ikke så meget bedre.

1995 Domaine Pegau, Cuvée Reserve, Chateauneuf-du-Pape

Så slutter vi flot af med maner. Der er elegance og frugten ståpr precis som bestilt. Elegant og rent i frugten som man gerne vil. Masser af frisk hindbær og røde blommer. Sten der er våde fra en efterårsstorm og herlig friskhed fra syren. En vin i smuk balance, der kan danse med noget af det bedste i verden. En stor årgang hvor den modne frugt passer fint med flaskemodningen.

Læringen

Det man kan lære af en vertikal vinsmagning, det er hvordan en given vin udvikler sig i de enkelte årgange. Naturligvis vil der være årgangsvariation, alt efter klimaet i den pågældende årgang, men ellers vil man fornemme vinens gradvise aldring. Denne smagning af Pegau viste især hvor stor forskel der var på varme og kølige årgange hos Pegau. Det vælger jeg at tolke som at Pegau stort set laver vinen ens i alle årgange og udtrykket i vinen virkelig viser den enkelte årgangs indflydelse. Terroir, udtrykt på fineste vis. Min respekt for Pegau blev absolut styrket denne aften, og det er absolut en vin jeg med tryghed vil vælge fra et vinkort en anden god gang. Endnu engang; stort tak til Anders Svenningsen for at medbringe denne fantastiske serie af vine.