Barolo på enomania

Sponsoreret artikel i samarbejde med Share Wine

En aften hvor jeg var inviteret på Restaurant Enomania af Share Wine, for at smage Barolo med alder. Share Wine er en on-line platform hvor man kan handle vin privat. Derudover ønsker de at skabe en platform hvor man kan tale om vin, på alle tænkelige måder fra smagninger, middage og artikler. Denne aften var en aften hvor de havde solgt billetter til at smage udvalgte vine fra Barolo og Barbaresco, sammen med et af byens bedste italienske køkkener.

Damiano hos enomania er kendt for sit fantastiske værtskab og sit lækre velsmagende italienske køkken. Det er første gang i et stykke tid her for mig. Maden var på et rigtig flot niveau, især risottoen var super lækker med braiseret vildsvin og trøfler på toppen.

Alle vine denne aften blev serveret delvist åbent og vi havde glædet os til at smage nogle ikoner, i rigtig flotte årgange. langt de fleste vine levede op til forventningerne. Der er til hver vin min smagsnote med karakter fra aftenen og i kursiv mine tanker inden smagningen.

2016 Pavese Ermes, Nathan, blanc de Morgex et de la Salle, Vallee d’Aoste

Denne første vin kom blindt. Duft af moden melon, lidt tropisk frugt, med et pift af bolchesødme. Fadet er til stede, uden at overdøve, markerer sig blot. En vin i rigtig god balance, hvor tyngden og det let sødlige præg trak mig til Piemonte. Mit gæt: Langhe chardonnay 2016

2014 Giacomo Conterno Vigna Francia Barbera d’Alba

Den første rødvin på aftenen, for lige at hilse på mesteren og få en flot drikkelig vin. Helt mørk i glasset med ekspressiv duft, hvor vinen bød sig til med brombær, flint og lakrids. Herlig frisk og saftig i munden med lidt syltede kirsebær og en stor dosis fad. Virkelig en stil vin jeg rigtig godt kan lide. Vinen står med god kompleksitet og holder sig alligvel flot frisk. 93 point.

Giacomo Conterno, alene navnet giver gåsehud hvis man elsker Piemonte. Som du ved at dette en af de mest klassiske navne når vi taler Barolo, men her starter vi med hans Barbera d’Alba, som har været med til at tegne denne kategori siden slutningen af 1970erne. En vin jeg har haft glæde af flere gange, ikke altid med lige stor succes. Det er en barbera der kræver lidt tid og derfor ikke altid vinder i blindsmagninger, men som smager super godt når den får mulighed for at åbne sig over en lang aften.

Næste to vine kom i et sæt, serveret semi-blindt, så vi skulle gætte på hvad der var Barolo og hvad der var Barbaresco.

2010 Ettore Germano, Cerretta, Barolo

Meget flot lys i glasset med teglfarvet kant. Til at starte med meget tertiær i næsen. Noter af rosenblade, tørrede tranebær og tobak. Ret slank i munden med fin fokus og balance. En del røde frugter med jordbær og rabarber. Til sidst lidt mere mineralsk karakter og tørhed fra fadet. En flot vin. 93 point.

En Barolo fra en producent der ikke ses så tit. Det er i dag 3. generation der er ved roret og stilen er hvad vi kan kalde semi-moderne. En god uddannelse, kombineret med respekt for familiens traditioner giver vine med frugten i behold.

2010 Roagna ‘Pajé’ Barbaresco

Sort og nærmest sødmefuld i duften til at starte med. En vin der udviklede sig ret meget undervejs og strammede godt op. Ret flot moden, ikke overmoden, sort frugt. Flintesten, sød lakrids og brombær. Klassisk smuk høj syre/tannin struktur. Virkelig velkomponeret og lige min stil. 95 point.

Naturvin, eller hvordan er det nu med det? Hvis man læser Roagnas 10 bud, så kunne man godt tro at de prøvede at bede om lov til at komme i den kategori. Jeg tror ærlig talt at vi skal vende formlen om! Det her er bare sådan man fremstiller stor vin; uden så meget bullshit! Fuldstændig styr på processerne, så kan man klare så uden at tilsætte noget skidt undervejs. Roagna er klart med i toppen af Barbaresco. 94 point Antonio Galloni @ Vinous

Så et rent 2010 Barolo sæt.

2010 Fratelli Revello ‘Gattera’ Barolo

Rå rustik stil allerede i næsen; brombær, peber, hårdt ristet fad, tjære, lakrids. I munden er vinen rå og upoleret med masser af riv. Jernnoter der suppleres med lakrids, jord og tobak. Frugten holder ved og står knivskarpt bagved alle de andre noter. Smuk vin. 95 point. For mig var dette klart vinderen i dette sæt, med sin bedre præcision og mere rene frugt.

Herlig producent, som jeg ved flere lejligheder har været glad for. Stilmæssigt lægger vi i den moderne skole med kort maceration og moderne rotofermenter. Stadig med naturligt gær og en bæredygtig tilgang til at passe markerne, uden certificering. Gode flotte vine, der præsterer som unge, men bør have potentialet. 92+ Antonio Galloni @ Vinous

2010 Mauro Veglio ‘Arborina’ Barolo

Dyb næse med en del sort frugt; brombær, sød blomme og tungt kokosfad. En tung stil med meget moden frugt og et ordentlig skud fad. Smagen er lidt mere rå og voldsom, hvor der kommer noget kant til at balancere den tunge frugt. Her er lakrids og tobak, sammen med den sorte frugt. 90 point. En lidt for solmoden stil, hvor fadet spiller en lidt for sødladen rolle til mig.

Endnu en ung spiller fra den moderne skole. Meget bevidst om at man har lært af begge skoler og prøver at fremstille flotte vine, med det bedste fra begge skoler. En tilgang jeg rigtig godt kan lide. Når man læser nærmere om fremstillingsmetoder her i huset, så læner man sig klart mest mod den nye skole. Som jeg husker disse vine er de som regel flot drevet af tæt frugt og god intensitet. 92 Vionous Antonio Galloni

Sidste sæt kom også semi-blindt

2007 Bartolo Mascarello Barolo

Tæt pakket næse med en del komponenter der gerne ville frem i bussen. En vin der starter hårdt, med en lidt stenet karakter men så åbner op for posen. Lidt ostepræg, sammen med de klassiske røde frugter og en del fad. I smagen står vinen helt præcist og ved hvor den vil hen. Lækker saft som holder sig knivskarpt på sporet. Super flot vin med mange lag, der bliver ved med at åbne op i glasset. 96+ point

Super klassisk producent, i super årgang, som med 12 år på bagen bør vise de fleste af sine facetter. Datteren har overtaget efter den yderst karismatiske fader. Nu er niveauet kun blevet bedre og de flasker jeg har smagt gennem årene har været rene og præcise med en raspende tannin. En vin jeg ser meget frem til at smage. Stilen her er så klassisk som det kan være; blandet af flere marker, lang gæring og lagring på store botti. Ingen leflen for modernister, bare rå styrke og tradition i flasken. 96 point Antonio Galloni @Vinous

2007 Giacomo Conterno ‘Francia’ Barolo

Sødmefuld næse med en del blommer og brombær, samt læder og tobak fra fadet. Den skal lige have luft, så samler den sig til en mere komplet vin, hvor frugten kontrollerer strukturen. Starter også med en rosin-sødme i smagen, der dog forsvinder med luft. Stadig klare noter af sort frugt; blomme og rosiner. Virker stadig ung og uforløst, men dog med begyndende tertiære noter af gamle blade og velhængt kød. 94 point.

Så er der dømt storhed i flasken. En årgang hvor den endnu vildere Monfortino ikke er produceret, så al den bedste frugt er her i flasken. Super traditionel producent, der helt klart regnes for top 3. En flaske der helt sikkert kan blive udfordret på aftenen, alene på baggrund af de tårnhøje forventninger. 96+ Antonio Galloni @Vinous

2006 Elio Grasso ‘Runcot’ Riserva Barolo

Super klassisk næse, der virkelig fortæller at vi drikker stor Barolo. Her er violer og rosenblade, sammen med helt præcis frugtudtryk. Det er herlig frisk rød frugt, suppleret fint af peber og læder. Den yderst harmoniske næse går igen i smagen; levende og velbalanceret. Ja tak, der er tanninbid og høj syre. Det hele står bare så intenst og lækkert som det skal. En stor flot vin at slutte aftenen med. 96 point.

En af de helt store klassiske producenter fra Monforte, som leverer de mest maskuline vine. En mindre familiegård, hvor man stadig kan overskue alle aspekter selv. Druerne høstes fra 19 hektar med vinmarker, der bearbejdes som man altid har gjort. Dette er vine der er reference punkter for deres stil i området.
(this spent 45 days on its skins, and was then aged entirely in new French barriques for 40 months with minimal racking…) 96+ Antonio Galloni @Vinous

Endnu engang tak til Share Wine for invitation og godt selskab. Vi var 18 personer til denne smagning og der var mange velkendte ansigter. En fornøjelse at møde alle og nyde den gode stemning.

Smagsmæssig konklusion på denne aften må være at Barolo der er små 10 år gammel er at de smagte rigtig godt. Over en bred kam er vinene begyndt at lukke op og vise lidt ekstra lag, de giver lidt slip på den helt stramme tannin og syre. Frugten er ikke længere helt primær og generelt begynder elementerne at samle sig. Deciderede tertiære noter var der ikke meget af, men dog noget læder, tobak og våd skovbund. Ingen af disse vine var på toppen af deres udviklingskurve endnu, hvilket heller ikke var forventet, men de gav os et flot indblik i deres formåen.