Portugal besøger No.2

INVITERET af Wines of Portugal

Passer Portugisisk vin til det danske køkken, det var spørgsmålet denne dag på Restaurant No.2. Vi var inviteret af Wines of Portugal og jeg ankom med alle mine forudindtagede holdninger. Lad mig kridte banen op og komme med min uforbeholdne mening om vine fra Portugal. Jeg kan rigtig godt lide vine fra Portugal, jeg ser dem som nogle af de mest spændende vine i verden, i øjeblikket. Det er vine fremstillet på unikke druesorter, som giver helt andre smagsindtryk end vi oplever på de klassiske druesorter. Der er så mange muligheder for at finde vinen der passer til den servering man ønsker sig. Her er alt fra friske lette hvidvine, til kraftfulde intense fadlagrede hvidvine. I den røde genre er der også herlige friske luftige vine med lav alkohol og dem vi kender bedst; de tætte krydrede voldsomme rødvine. Det man blot skal huske på er at der også er alle de vine ind imellem. Der er virkelig mange gode vine og i mange forskellige prislejer.

Der skulle have været en kok på besøg fra Portugal, til at supplere den lokale kok på Restaurant No.2, men grundet Corona kom han ikke. Nikolaj Køster klarede dog opgaven flot, med 10 rigtig lækre serveringer.

Her kommer mine noter først til vinene smagt for sig, derefter hvordan de passede til de to forskellige serveringer de blev sat op mod.

2015 Murganheira Sparkling Super Reserve Brut

Blend af druer malvasia fina, sercial og tinta roriz. En ganske lille område, hvor Murganheira er klart største producent. Besøgt fra et par år siden og ganske glimrende kvalitet hele vejen rundt. 175,- www.adelino.dk

Herlig frisk og elegant stil. Herlige friske æbler, med lidt appelsinskal. Fin friskhed. Slutter fint med en anelse bitterhed, der giver fin kant.

En glimrende ledsager til mandler og tørret skinke.

De første to vine fik makrel med rygeost og sardiner på brød

2019 Quinta da Lixa, Alvarinho, Pouco Comum, Vinho Verde

En vingård med marker flere steder. Ingen fad på denne. 119,-

Meget aromatisk typsik stil med florale noter og en fin præcision.

Makrel og Lixa: kaos hvor vinen forsvinder og der bare hænger lidt parfume. Røgen fra maden bliver gennemtrængende til sidst.

Sardin og Lixa: holder sin rene stil. Ren saftig frugt, danser og passer til en dag i solen. Et godt match.

2018 Anselmo Mendes, Parcela Unico, Vinho Verde

Godfather of Vinho Verde ? Fra en enkelt parcel med en del fadlagring og formentlig også lees-contact. 275,-

Kompleks med tæthed I frugten som understreges fint at nænsomt fadbrug.

Makrel og Mendes: Passer godt til tætheden hvor røgen går fint sammen. Jeg kan egentlig godt lide at

Ansjoser og Mendes: Her får fadet lov til at styre for meget. Super lækre milde sardiner og tomater. Vinen får lov til at vokse og passer fint sammen.

De næste to vine fik selskab af indbagt brandade og fersk torsk i kål

2019 Herdade do Sobroso, Alentejo

Typiske druer, arinto, arbasue, verdelho, perum. 99,-

Fin sprød aromatisk stil, lidt gule bolcher. Herlig frisk og sin egen personlighed der danser som det skal.

Brandade og Sobroso: Passer fint, hvor frugten får lov til at matche gennem den fede fisk.

Torsk og Sobroso: spiller fint sammen med det ferske i retten. Den holder sig frisk og lækker og er et godt match.

2017 Quinta do Crasto Superior, Douro

60 viosinho 40 verdelho. Douro superior som er den del af Douro som ligger helt op til Spanien. Et varmt område, hvor der kan plantes i højden. 129,- et rigtig godt køb!

Intens kraftfuld stil med god tæthed. Fadet spiller en klar rolle, selv i en vin med et par år.

Brandade og Crasto: Her vinder vinen med sin kraft, masser af frugt og fadet lægges hen når kombinationen kommer. Fedmen i maden balancerer fint fadet væk og får frugten rigtig frem.

Torsk og Crasto: Så går det lidt galt, fadet bliver udstillet da der er en lille citronskal. Vinen bliver skilt ad og virker uharmonisk.

De næste fik fin sart tatar og brændende hot chorizo

2016 Herdade do Sobroso Cellar Selection, Alentejo

Alicante bousquet og syrah i en blanding. 12 mdr fransk eg. 249,-

Herlig stor og ekspressiv duft der danser op af glasset. Herlig rød, saftig og lækker. Lakrids der bider og masser af rød frugt. Intens uden at blive for meget.

Tatar og Sobroso: Voldsom vin, der vælter maden. Vinen smager godt, men tataren er så fin og elegant, så den beder bare om en helt anden type vin.

Chorizo og Sobroso: Chilien fremhæver fadet og frugten forsvinder.

2014 Réccua Expo Reserve Douro

Klassisk drueblend: touriga nacional, franca, roriz og aragonez. 12 mdr store fadlagring. Co-op fra Regua. 230,-

Dufter beskidt og lidt rå i stilen, hvad jeg vil kalde den gamle stil. Smagen er helt anderledes med mere renhed. Der ligger dog noget rosin og lakrids der gør vinen lidt tung.

Tatar og Reccua: Et lidt bedre match, men vinen bliver godt nok tør ret hurtigt.

Chorizo og Recchua: Sjovt nok kommer den ristede frugt lidt til sin ret her, uden at blive charmerende.

”Den Douro vin var den mindst slemme til tataren.” var der én der sagde 🙂

Sidste salte servering var gris på to faconer, en langtidssteg og en iberico med pimento

2017 Niepoort, Batuta, Douro

Dirk giver den gas på gamle vinstokke fra to marker som er  blandet vinmark. 30-40 forskellige sorter blandet i marken. 22 mdr fad. 579,-

Pork og Batuta: Fin lille kombi hvor frugten skærer igennem al maden, og forbliver i balance.

Secreto og Batuta: Lækkert match hvor sødmen i peber og kød matcher de flot modne druer.

2017 Quinta do Crasto Vinhas Velhas, Reserva, Douro

2 gamle marker, som er kombineret her. Denne reserva fremstilles kun når de to enkeltmarker ikke fremstilles. 239,-

Pork og Crasto: Igen er vinen større end retten. Retten giver lidt modspil til tannin, men frugten holder flot.

Secreto og Crasto: En god modenhed og sødme som spiller bedre sammen. God eftersmag, hvor alle elementer får lov til at være der.

Til Port fik vi mandelkage og en is

2007 Réccua LBV, Douro

Co-op som ligger i Regua. Fremstiller alle typer af Port og bordvin.

Rustik stil med ristede nødder, svesker og tung lakrids. En klar overvægt af rosiner og figen. En del sort frugt og en anelse glas-noter i form af medicinskab. Godt med tannin og tørstof, men mangler nok noget ren saftighed og frugt.

Blomme og Recchua: Passer fint sammen med dybden i vinen, men slutter helt forkert med den kolde is der virker sødere end porten.

Mandelkage: Virker slet ikke

2007 Niepoort Colheita,Douro

Tappet 2020, fra gamle blandede marker og i en stil jeg syntes jeg kunne genkende. Har jeg nævnt at jeg er stor fan af Niepoort?

Typisk næse med renhed, hindbær og syltede kirsebær. Herlige våde lædernoter og ristede mandler. Saftig og præcis i munden, hvor frugten spiller violin over tungen. Frisk syre og godt liv der holder frugten flyvene i eftersmagen.

Blomme og Niepoort: Får vinen til at virke alt for let og den forsvinder i sødmen.

Mandelkage og Niepoort: Smuk balance, hvor sødmen hænger godt sammen. Et rigtig godt match.

Læs om den ultimative Niepoort Colheita smagning her 🙂

Samlet oplevelse

Det gik ok med de forskellige eksperimenter. Især var maden rigtig god, med undtagelse af spegepølsemaden med chorizo, som var så stærk at et match var umuligt. Det kan dog ikke lastes køkkenet, som kørte på rigtig flot niveau hele vejen. Men det bliver ærlig talt lidt for meget med to retter og to vine, hvis man skal bevare et overblik. Måske man skulle skære lidt ned, eller holde et mere snævert fokus. Der var også flere af retterne hvor man kunne forestille sig bedre match end de udvalgte vine. Portugal byder på så mange variationer at det er muligt at finde det rette, til enhver servering.

Mine anbefalinger

Der er tre anbefalinger ovenpå denne pragtfulde frokost:

  1. Gå på Restaurant No. 2 og spis. Det er samme ejere som Restaurant AOC, der har to stjerner i Guide Michelin. Niveauet og opfindsomheden er måske ikke på samme niveau og der er heller ikke hvid dug på bordet, men maden er absolut på de bedste råvarer og tilberedt med kærlighed.
  2. Drik mere vin fra Portugal. Nyd at vi i Danmark har en del små importører der elsker landet og finder de bedste vine til dig som forbruger.
  3. Rejs til Portugal! Når der er lidt mere styr på foranstaltninger omkring Corona, så er dette et land der står højt på min liste. Det er de mest vidunderlige mennesker, hjertelige og åbne. Maden er god, ofte lidt rustik, men til yderst rimelige priser. Tænk ikke kun Lissabon og Porto (samt Douro-dalen) men tænk også på resten af landet.

Endnu engang tak til Wines of Portugal og Ruth Tilgaard for invitationen.