Nye vine fra Miguel Torres

Det er sjældent jeg bliver mundlam og ikke ved hvad jeg skal sige. Det er såmænd også sjældent at jeg bliver starstruck. Én af de gange hvor begge dele skete for mig var i en kaffe kø, under Prowein vinmessen i Düsseldorf for et par år siden. Pludselig stod jeg ved siden af en lille mand, som alligevel udstrålede den vildeste karisma. Ikke så høj, lidt flot solbrændt i huden og i det stiveste suit, der sad perfekt. Manden var Miguel Torres. Én af de mænd der har været med til at skabe den industri som vi arbejder i, én af dem der virkelig har gjort en forskel og som stadig arbejder benhårdt for høj kvalitet i alle aspekter af hans vine.

Hjemlandet er Spanien, eller skulle man sige Catalonien, nu hvor manden regerer i Penedes regionen i det nordøstlige hjørne af Spanien. I dag fremstiller Torres familienr en bred vifte af vine her i hjørnet, en del af dem med fokus på internationale druesorter. Derudover fremstilles der vin flere forskellige steder i verden, inkl. et virkelig interessant projekt i Chile. I dag arbejder der to generationer sammen i firmaet og jeg fornøjelsen af Miguel Torres Maczassak på teams online.

Samples sendt til smagningen

Vinene var tilsendt på forhånd i små 18,75 cl flasker, som var lukket med skruelåg. Alle vinene fremstod i god form. Vi havde fået tilsendt fakta om alle vinene, jeg har indsat den tekniske del fra hver vin, inden min smagenote.

2017 Milmanda, DO Conca de Barbera

Vinification and aging: Rigorous selection of the best grapes. Then, the must fermented in 300-liter barrels (50% new French oak) followed by a partial (50%) malolactic fermentation. The wine was aged for 4-6 months in oak barrels followed by 10 months of lees aging in stainless steel vats with periodic “bâtonnages” to promote contact between the wine and its lees. 24.448 bottles (75cl) and 116 magnum (150cl) were produced in this vintage.

Herlig floral duft, hvor hvide liljer og gamle citroner dominerer i næsen. Smagen er stram på den helt gode måde, hvor der er lidt råt fad, som klæder den modne frugt fint. En vin hvor intensiteten spiller en flot rolle og det lidt varme klima muligvis har givet noter fra tropisk frugt. Her er lidt ananas, lyche og så en underliggende friskhed som bare spiller. En vildt imponerende eftersmag der hænger godt ved. 93 point

2016 Mas la Plana, DO Penedes

Den helt klassiske vin, som var med til at sætte Torres på verdenskortet. Vinder i 1979 i stor smagning af cabernetvine i Paris. Herfra er resten historie, men helt sikkert en klassiker og altid en flot cabernet sauvignon vin.

Vinification and aging: Post hand-picking and selection on a sorting table, the grapes are 100% de-stemmed to avoid “green” character. Only the best berries are kept. The fermentation takes place in stainless steel tanks and oak foudres under controlled temperature, with a very gentle extraction. The wine is aged for 18 months in new (65%) French oak barrels.

Næsen mixer friske solbær med mynteblade, på den fineste vis. Man bliver suget ned i glasset og er aldirg i tvivl om at vi her har en rigtig god cabernet sauvignon i glasset. Duften er slank og holder den mere frisk end tung. Struktureret når den rammer paletten, rå og vild og alligevel med en kølig skifferagtig mineralitet. Denne her falder godt til ro med fin tannin, klart og tydeligt udtryk af druen, samt en saftighed der gør den lækker. 92 point

2016 Reserva Real, DO Penedes

Ny spiller på banen, klassisk blend af Bordeaux druer. Første årgang 1995. Én parcel på ca. 4 hektar.

Cabernet Sauvignon, Merlot, and Cabernet Franc. Vinification and aging: The maceration goes on for around 15-20 days following fermentation. The wine ages for 18 months in new French oak barrels. 2.229 bottles (75 cl) and 115 magnums (150 cl) were produced in this vintage

Stor vin, hvilket den slår fast allerede når man stikker næsen i koppen. Her er mange lag, med både urter, rød frugt, sekundære noter fra fadlagringen og et animalsk præg. Smagen er fyldig og alting er lagt så flot på plads på hylderne. En kontrolleret vin, hvor jagten ikke går på power, men på balance og renhed. Det er en vin der varmer helt ind i hjertet, på den måde hvor man føler sig godt tilpas. Med lidt mad åbner frugten mere op og holder sig stadig lige på banen. 95 point

Smager det her af Spanien? Nej, men det er nok heller ikke ønsket. Her ønsker man at fremstille en vin på klassiske druer, som kan tage kampen op med en Bordeaux-blend fra hvor som helst! Find en stor Bordeauxvin, eller et blend fra Californien, den her leget med hele vejen. Flot vin.

2016 Grans Muralles, DO Conca de Barbera

En vin jeg har været meget glad for de få gange jeg har smagt den. Stor glæde os mig over de mere klassiske druer for området.

Garnacha, Cariñena, Querol, Monastrell, and Garró. Vinification and aging: The selected parcels are hand-picked and vinified separately in small stainless-steel tanks at a temperature of 24ºC with slow extraction. Aging varies according to the personality of each grape variety making up for an average of 18 months in new thin-grained French oak barrels (Tronçais). The final blend for Grans Muralles is the result of a strict selection. 7.428 bottles (75cl) and 285 magnum (150cl) were produced in this vintage.

Så bliver det mere mørkt, frugten er sort og mere varm. Der kommer en herlig krydret stil ind over og fadet lægger sig pænt bagved. Fyldig og i en intens peberstil, med store bløde tanniner. En rimelig god balance i frugten, som holder virkelig godt til med masser af dybde. Noterne går på blommer, der ikke er kogte, brombær og så lidt krydderurter til at give kanten. Helt klart en vin der kræver noget mere modspil og er flot sat sammen. 93 point

Så vilde er vinmarkerne i Priorat

2016 Mas de la Rosa, DOQ, Priorat

Ny vin fra Torres, fra det vilde område Priorat. Et område der har budt på mange forskellige typer vin gennem årene. For mig har de ofte været for koncentrerede, men her er vi i den nye moderne stil – heldigvis. Det kan man se allerede når vinen står lys og elegant i glasset.

Cariñena and Garnacha. Soil: This vineyard is worked as “coster” (catalan word meaning steep slope). The soil is shallow, from a single horizon and immediately below (about 10-15 cm) is the bedrock. Relatively acidic with low organic content matter. Formed by the disintegration of the slate, which is called llicorella. Laminated and broken rocks of a dark copper color between which the roots of the vines dig deep in search of moisture, water and nutrients. Year vines planted: 1939-1940. Surface area: 1.86 has. (4.59 Acres). Vinification and aging: Skin contact during 8-9 days followed by fermentation in small stainless steel tanks during 7-8 days at a temperature of 24ºC. The wine ages for 16 months in French oak. 2.328 bottles (75 cl), 70 magnum (150 cl) and 35 jeroboam (300 cl) were produced in this vintage.

Klart lys i glasset med smuk rød kant. Hold da op en vild duft, her er violer, roser og små bær plukket i skoven. En saftig vin der danser over tungen, en helt anden stil. Det bliver mere moderne spansk det her, med luftighed og lidt rå tanniner til at holde saften på plads. Det ruller med røde hindbær og små jordbær p af glasset. En anelse marmelade kommer snigende med mere temperatur i glasset, men det er fint. Helt klart en stil jeg er vild med og hvor man bare har lyst til at sluge hele flasken. 95 point

Jeg elsker når der holdes så meget styr på frugten i så varmt et område som Priorat er. Glem alt om gamle dage og høj koncentrerede sorte vine uden charme. Det her viser hvad man kan i et stenet område, hvis man passer på sine druer.

God vinsmagning fra Torres

Samlet set var det en rigtig god smagning med de fem vine fra Miguel Torres’ projekt i Penedes. Fremtiden er åben og man vil blive ved med at stræbe efter bedre vine. I de godt 20 år jeg har fulgt med, er kvaliteten kun blevet bedre. Desværre er der en del år siden jeg har smagt nogle af Torres’ almindelige vine, dem må jeg ud og finde i markedet.

Fremtiden for Torres er også med stor fokus på bæredygtighed. Det nytter ikke noget at behandle kloden som skrald, vi må gøre hvad vi kan for at passe på. Hos Torres har man været med til at starte en forening for nogle af verdens førende producenter, hatten af for det initiativ. Her til sidst får i lige tre billeder, som gør at man tænker lidt over fremtiden:

Temperaturstigning globalt
Torres plan, som går rigtig godt
Og den internationale sammenslutning til sidst