Frederiksdal Vin af Kirsebær 2021 edition

REKLAME, TILSENDTE PRØVER

Så er årets prøvekasse kommet fra Frederiksdal med vin af kirsebær, samt et par andre varianter. Jeg er stor fan og har været det fra første gang jeg smagte deres produkter. Utroligt så god kompleksitet som de herrer har formået at få ud af disse kirsebær. Der er mange lange historier andre steder på bloggen omkring det hele, men lad os endnu engang slå fast: I mine øjne er nøglen til successen her at det er lykkedes at gære kirsebærmosten, så man kan udvikle flere aromaer end bare kirsebær. 

I de senere år er der kommet mere fokus på at vinen skal kunne bruges til mad, hvilket kun er en god idé at tænke på. Min smagning i år bliver med point, som jeg plejer ud fra denne kategori og måske med lidt tanker om hvad disse vine kan bruges til, andet end bare at nyde i store glas afkølet i godt selskab. 

Frederiksdal RØD, Sparkling, lot 20-01

Mousserende vin af pære og kirsebær. 

Umiskendelig duft af sure kirsebær, samt lidt læder og mørk chokolade der arbejder godt med friskheden. Smagen snakker et andet sprog, her er pærerne med til at give friskhed og rankhed og naturligvis en helt anden syre end i de andre produkter fra Frederiksdal. Herlig friskhed og god intensitet. Et glas til at nyde alene, eller sammen med lidt af julens godter. Jeg har prøvet denne et par gange, i forskellige versioner. Dette er klart den bedste til dato! 91 point 

2019 Frederiksdal, Vin af Kirsebær

Dyb som den mørkerøde nat når den kommer i glasset. Duften har mere chokolade end forventet, sammen med sorte blommer, syltede kirsebær og lidt stenet mineralitet. Smagen er flot afstemt, styret af fed cremet frugt og en fin sødme. En herlig syre holder vinen frisk hele vejen. Jeg sidder og nyder balancen, hvor jeg både får serveret fed rød frugt, lidt ekstra fra den tørrede frugtskuffe og så lidt chokolade til sidst. En vin jeg gerne ville nyde til en stor bøf, med lidt sødme i saucen. Naturligvis kan denne også gå til desserter, julens ris a la mande kunne tænkes men så i en ikke for sød version. Ost i lange baner vil også være en succes, især med lidt syltede valnødder på siden. 91 point

Frederiksdal Vin af Kirsebær, SUR LIE, lot 21-03

Sur lie betyder på fransk at vinen har lagret med sit bundfald, det vil alt andet lige tilføje yderligere kompleksitet. Lidt noter af brød, gær og en større mundfylde. Det vil gøre sig gældende for vine fremstillet på denne måde og sikkert også i dette tilfælde. 

Duften holder lidt igen og smagen er rolig på paletten. En god mængde nødder, ristede kerner og masser af mørk frugt. Her er både sorte og røde kirsebær i nuancerne, friskhed og dybde, som arbejder sammen med et lagret element af læder og chokolade. En vin der har langt større kompleksitet, Italienerne ville måske bruge udtrykket “Vini di meditazione” om en vin man bare kan sidde og nyde, lade tanker flyde og få et stort smil på. Den her vin kunne være sjov at køre til tørret kød, bresaola eller tørret/røget skinke. Den kræver noget umami og dybde fra maden. 93 point

Frederiksdal Likør af Kirsebær lot 21-05

En anden historie, her er kun foretaget en kort gæring for at tilføje lidt kompleksitet. Derefter er der tilsat sukker og alkohol for at få likørstilen frem. Her er mere sødme og klart mere fokus på kirsebæret end de andre noter. Meget ren og præcis, med lige netop den kant af peber og lakrids, der gør den interessant. Det her er vinen til din ris a la mande, et perfekt match! Det er ikke så meget min stil, men at lege med den til drinks kunne helt sikkert være sjovt! 90 point 

Testet med tonic fra Fever Tree, det gav en god balance. 

Frederiksdal Vermouth af Kirsebær lot 21-06

Gad vide om jeg er blevet mere voksen, eller drengene på Frederiksdal er blevet bedre til at lave Vermouth? I hvert fald må jeg sige at jeg bedre kan lide denne nu, end nogensinde før. den er urtet med anis og malurt, men i den grad også med rigtig god citrusfrugt der bare spiller godt sammen med de søde krydderier. Blandet op med 1 del af denne og 2 dele tonic, så er det så lækkert så man kan få varmen på en kold vinterdag i Danmark. Jeg kan dårligt give denne point, da mit sammenligningsgrundlag er småt på vermouthsiden, deler alligevel gladeligt 89 point ud, for balancen i produktet. 

Tak for de friske vine, som altid en fornøjelse at smage igennem. Flasker var tilsendt fra Frederiksdal, måske fordi jeg engang var flink og påstod at dette var Danmarks Bedste Rødvin.