Cristal, Cathiard, Crozes og mere

Ja ja, det er ikke altid jeg får taget smagenoter. Så ryger der et hurtigt billede på Instagram eller måske slet ikke. Der er også situationer hvor jeg har smagt vin i forbindelse med arbejde, som jeg ikke lige får noteret.

Det her indlæg bliver med smagenoter, som jeg husker vinene. Jeg sidder i min sofa og nyder et stille glas Portvin og husker tilbage på disse flasker. Det er en lidt anden måde at gøre det på, men det giver mening på min konto.

2019 Domaine Belargus, Sec, Anjou Noir

Riv rav rusk og så meget dybde der bare spiller hen over klaveret. Det er stor vin, til lille pris, det her. Belargus er et domaine man bare skal holde øje med i disse år. De fremstiller både tørre og søde vine i området omkring Coteaux du Layon og Anjou, midt i Loire. Det er chenin blanc der får lov til at udfolde sig og det gør den rigtig godt i disse hænder. Denne startede stille ud, med lidt lim og våde sten. Frugten lidt tilbagetrukken, men efter et par dage i køleskab, uden andet end en løs prop, så skal jeg ellers love for at den åbnede op for butikken. Intens og med den herlige høje syre, bagved den let cremede struktur. Den var helt perfekt til en stille ostesamling.

1997 Louis Roederer, Cristal, 3 liter, Champagne

Se det er bare lidt tid der skal til, før Cristal begynder at vise alle sine elementer til dig. Denne 97er var så småt ved at lukke op. Herlig tropisk frugt, lidt våd kalksten og en syngende syre til at holde det hele på plads. Pudsigt som de autolytiske noter af gær og hvidt brød først begynder at kommer op til overfladen når denne har fået noget flaskelagring. Som ung er den stram og mest baseret på citrus og grønne æbler. Godt nok smagte denne helt fantastisk, men det værste er at tænke på at den stadig mangler mindst 10 års lagring for at vise det hele.

2015 Alain Graillot, Crozes-Hermitage

Dyrisk og vild, duften af frisk blod og nyrøget bacon. Min egen lille note om lilla i både duft og smag, det er lidt en kombination af maling og mørke sødlige frugter. En fantastisk flaske, som vi blot nød to mand på en stille vinbar i Aalborg. Fedt at kunne følge den over et godt stykke tid og se hvordan den startede med store armsving, der blev mere rolige efter en lille time. Frugten er dyb og rumlende, klar til at blive drukket men kan også ligge en håndfuld år mere. Fremragende eksponent for helt klassisk Nordrhone.

2004 Concha Y Toro, Terrunyo, block 27, Peumo Vineyard, Cachapoal Valley

Ja vin fra Chile og så enda på carmenere og endnu vildere fra en af de helt store producenter, målt i liter. Stille og roligt knald på kan man godt sige. Jeg serverede den blindt for en omgang kollegaer. Der blev gættet på Napa Valley, lang tid før man gik sydpå. Vinen fremstod med god aldring, hvilket må siges at være godkendt. Sjovt nok vandt den ved at få mere end en times luft og samlede sig flot. Den stod med varme blommer, tørrede blomster og medium+ mundfylde. En flot vin, som måske ikke har fortjent sine 95 point hos Wine Advocate, men som klart var over 90.

2018 Guigal, Château d’Ampuis, Côte-Rôtie

Wow, bare wow, det er stor vin. Jeg havde glæden af at smage denne sammen med Philippe Guigal til en live session på RareWine Instagram, se den her hvis du lyster
Vi fik en god snak om hvad der sker hos Guigal i øjeblikket og denne flaske overbeviste mig endnu engang om det tårnhøje niveau de lægger for dagen på alle niveauer hos Guigal. Ret vildt at den har mere end 40 måneder på fad og alligevel er fuldstændig styret af frugten. Saftige sorte kirsebær, stenet og lidt lakrids. En anelse røg og cigarkasse, men ellers flot balance.

Quinta Santa Eufemia, 30 years Old Tawny, Porto

Ja det kan godt være at jeg ikke længere arbejder med Portvinene fra Eufemia, men min kærlighed til deres produkter består. Planen er også at besøge dem ved næste tur til Douro. Denne 30 års stod ganske som den plejer med en utrolig finesse og masser af tertiære noter med tobak, læder og skovbund. Imponerende nok er der stadig masser af frisk rød frugt som spiller med og holder vinen dansende på tungen. Det er en klassisk stil, ganske som man kan forvente og Alzira er en mester til at blende de gamle fade til en fuldendt 30 års med frugt og tørstof.

2008 Gosset, Rosé, Celebris, Champagne

Endnu en live smagning på RareWine Instagram her er link til det, hvis du vil se min smagning og snak med kældermester Odilon fra Gosset.
Vinen var fremragende, men også utraditionel. Det er rosé, da der er tilføjet 8 % rødvin på klassisk facon. Men smagen er ikke rød, den er som en hvid Champagne. Intens med fersken, citrus og mineralitet. Det røde element tilfører muligvis bare mere mundfylde og tæthed på midtpaletten. Det er en genial Champagne og noget af det bedste jeg længe har fået. Herligt når arbejdet byder på sådan en flaske og man bagefter har mulighed for at følge den hen over aftenen. Blev bare mere kompleks, lagde flere lag på og forblev rank og elegant. Et super match til en moden Mont d’Or.

2012 Sylvain Cathiard, Vosne-Romanée

Hold da op en vin, så fin og balanceret. En vin der viser lige netop hvad der kan opnås med de bedste vine med Village appellation. Cathiard er en fremragende producent, så når man finder denne til 1800 svenske på kortet hos en Italiener i Stockholm, så svinger man firmakortet. Et super køb. Helt sikkert er det oplevelsen af balancen i vinen der hænger ved. Smukt glas.

2017 Cavallotto, Bricco Boschis, Castiglione Falletto, Barolo

Der burde være en lov mod at åbne så stor vin i den alder, men vi gjorde det alligevel. Utrolig så åben den viste sig med typisk ristede jordbær, støvet markvej og tårnhøj syre og tannin. Tanninen overraskede mest da den faktisk fremstod flot moden og afrundet, den rev ikke alle plumber ud på sin vej. Det er en tæt vin, med stor tyngde som bliver en flot spiller om et par årtier! 2017 er godt sat sammen og mangler intet!

2014 Thomas Morey, Clos Saint-Jean, 1er cru, Chassagne-Montrachet

Ikke al dyr hvid Bourgogne er godt, denne var kun medium ganske enkelt. 14 var en top årgang og efternavnet gav forhåbninger. Desværre var det bare en lidt træt gammel flaske, mere bolche end frisk frugt. Valgt fra kortet på en restaurant i Stockholm.

MV Krug, 169eme Edition, Grande Cuvée, Champagne

Jeg er et simpelt menneske, bare giv mig Krug Grande Cuvée og så behøver jeg ikke mere. Det er altid min favorit Champagne. Det er her jeg hver gang føler den helt rigtige balance mellem friskhed, dybde, kompleksitet og luftighed. Denne 169. version købte jeg i Sverige sammen med gode kollegaer, for at nyde den inden vi skulle til middag. En stor oplevelse for os alle tre, hvor vi virkelig nød hvordan den åbnede sig godt op i de store glas.
For mig står 169 meget ung og lidt stram på nuværende tidspunkt, men kompleksiteten ligger og lurer. Naturligvis vil denne blive bedre med en håndfuld år i kælderen.

Slut for nu

Ja, det var lige en runde smagenoter og gode minder som blev gennemgået. Det er nemmere at huske dem, når man sidder torsdag aften i sofaen med god musik og et glas Portvin. Nu når de ligger her på bloggen, så kan det også være at jeg nemmere husker dem i fremtiden. For hyggens skyld, så slutter vi af med en enkel og lækker servering, som vi fik på Balzac i Stockholm – trøffeltoast med gammel comté!

Snart kommer der også et indlæg fra Portwineday, hvor vi smagte disse Portvine: