Det glemte guld fra Portugal

Bordvin fra Portugal har vi glemt i de sidste par år, eller måske har vi ikke alle sammen glemt det. Det er måske portugisernes egen skyld, når de har druknet det danske marked i billig Garrafeira til 4 for 100 på de nederste hylder i supermarkedet. GLEM DET! Det er nye tider i Portugal og det er på tide at du vågner op og får smagt noget vinho! En af de fremmeste eksponenter for denne udvikling er Dirk Niepoort og han havde inviteret til frokost i København. Naturligvis dukkede jeg op, som trold af en æske, for at fortæller dig om hvad der foregår i det gamle familiefirma. Tak for invitationen til den nye importør Theis Vine.

Dirk Niepoort og undertegnede.

Det er ikke noget enkel historie, ej heller rigtig kort, men i skal slippe for det meste. Jeg har haft fornøjelsen af både Dirk og hans vine gennem mange år, både i Danmark og med besøg hos Dirk. Det har altid været en rutchebanetur, hvor du ikke kender synet efter næste hjørne. Fuld fart og ikke noget med at kigge sig tilbage. Store og uventede oplevelser i en lang række. Jeg har nydt hvert et øjeblik og det har fået mig til at være meget mere åben overfor vin, på alle planer. Der er ikke noget der er sort hvidt, det er kun et spørgsmål om man har lyst til at drikke vinen i glasset.

Nu har Dirk Niepoort og hans vine, fundet en ny importør i Danmark. Den største forandring er at Theis Vine kommer til at føre en langt større bredde af sortimentet fra Niepoort VInhos, end hvad vi hidtil har set i Danmark. Som vinelsker bør dette kun pirre din interesse og jeg ønsker dig god fornøjelse, og tålmodighed, på rejsen.

Niepoort – portvin eller/og stille vin

Størstedelen af produktionen hos Niepoort i dag er stille vine, eller på godt dansk; hvidvin, rosévin og i den grad rødvine. Det primære område er Douro, hvor der stadig fremstilles Portvin, Bairrada og Dao, samt alle mulige små og større områder i Portugal og resten af Europa. Portvin skal man naturligvis ikke glemme, og hvem kunne også drøme om det? Niepoort er stadig innovative og bliver ved med at kigge nærmere på kvaliteten i alle deres Portvine. Lige fra de mere almindelige typer, til deres helt unikke typer som Garrafiera (som ikke har noget med den Garrafeira som jeg nævnte i første afsnit at gøre).
De stille vine er der en lang tradition for i Portugal, men i Dourodalen hvor Niepoort har hjemme var Dirk en af de første til at tage denne type vin seriøst i 1980’erne da han kom ind i firmaet sammen med sin far. Hans tidlige vine var i en langt mere intens og kraftfuld stil end hvad vi oplever i dag. Dagens vine fra Niepoort byder på balance, saftighed og en stor drikkevenlighed. Det er vine med relativ lav alkohol, ofte omkring 12 procent. Det er vine hvor tanniner og den tørre fornemmelse er afstemt og uden at være dominerende. Det er frugt, det er saft og det er en relativ høj syre der bringer vinen ud af glasset. Frisk duft, stor smagsintensitet og en herlig saftig afslutning. Det er mere typisk, når de prikkede etiketter fra Niepoort er på bordet.

Denne frokost bød på en bred vifte af de bedste vine fra sortimentet, uden at vi fik åbnet alle låget i kalenderen. Jeg ved, af pligtskyldig erfaring, at der er så mange flere strenge at spille på.

Her er mine korte kommentarer og noter til dagesn frokostvine med en stærk opfording til dig om at opsøge Theis Vine i den kommende tid, og se hvad Portugal har potentiale til at levere af fremragende vine.

2020 Niepoort, Redoma branco, Douro

Det er den bedste version jeg har smagt af denne. Mindre fad end tidligere, mere præcis, bedre syre og større præcision. Alt alt for ung, men det opfordrer os blot til at lægge dette i kælderen. Deter stor vin, som kun bliver bedre med aldreren. Kombination af ren frugt, med en lille bitter kant, høj syre og et strejf af fad blier bare rart at drikke. Server i store glas, med moden ost. 93+ point

2018 Niepoort, Conciso, Dao

Knivskarp og lidt for slank til at starte med. Med temperatur kom der dog andre aspekter ud af glasset med masser af frisk citrus, kalket mineralitet og hele tiden stod vinen ekstrem præcist i glasset. God kompleksitet, med en fin syre til at holde den frisk og livlig. En vin man kan nyde i store slurke! 89 point

2018 Niepoort, V.V. Bairrada

En hel blomstermark vælter op af glasset, uden at blive parfumeret. Mængder af gul frugt, primært abrikos og så en honningagtig note i baggrunden. Vinen har lidt mere fylde og arbejder i mange lag. Frugt, blomster og mineralitet står godt sammen. En imponerende renhed og længde slutter festen i denne omgang. 92 point

2019 Niepoort, Redoma, Douro

Den klassiske smukke svane fra Douro. Utrolig som den er med kun 12 procent alkohol og super fine bløde tanniner. Ingen logik når Dirk siger den har ligget tre måneder med skallerne, men nøglen til dette er en god afstilker der ikke smadrer skindet på druerne. Holder god intensitet på baggrund af fin balance. En charmerende vin, der viser dybde uden at blive tung. 91 point

2019 Niepoort, Charme, Douro

Mosten til denne vin kommer fra de lagares hvor der trædes druer til de bedste Vintage Portvine hos Niepoort. Et par hundrede liter fra hver lagare tages fra og gæres videres på store 1000 liters fade. Vinen er som altid super elegant, lys og dansende i glasset med herlig charmerende karakter. Altid en fornøjelse at drikke denne, som jeg har haft fornøjelsen af flere gange, senest denne 2005 Charme. 94 point

2019 Niepoort, Poeirinho, Bairrada

Nyt og spændende projekt som Niepoort har i Bairrada. Dirk har tidligere overbevist mig om Baga druens fortrinligheder. Her arbejder Dirk med elegance frem for den klassiske stramme stil, hvor den heftige tannin ellers godt kan vise sine tænder. Her bliver vinen intens, en del sort frugt, lidt skifferagtig karakter og lækker saftig friskhed. Det er en vin det kunne være rigtig sjovt at smage med lidt alder. 92+ point

2001 Niepoort, Batuta, magnum, Douro

Et brag af en vin der viser dybde og rigtig gode aldringstakter. Det er en vin fra en anden tid, hvor Dirk, som han sagde, lavede powervine, mere end de finesserige vine han er kendt for i dag. Når det er sagt, så var det her en vin med stor styrke og brede skuldre. Sort rumlende frugt, der havde fået pæne tertiære noter. Rødt kød, svampe og tobak blandede sig fint i aspekterne. En stor vin, på alle måder. Tak for skænken Dirk! 95 point

Portvin, ja det fik vi også, men det må vi tale om en anden gang.

Så bordvin fra Portugal er det glemte guld

Ja, det mener jeg virkelig at det er. Denne smagning er en smagning der giver mig tanker i hovedet, ganske som da jeg forleden skrev om at jeg kan nøjes med at drikke vin fra ét land. Den diversitet, kompleksitet, liv og balance som var i glasset i dag, gør at man ikke behøver at lede mange andre steder. En af de andre deltagere ved bordet sagde det rigtig godt. Det er vine som er ultra-klassiske i strukutur og fremtoning, uden at være hverken Bordeaux, Bourgogne eller andre. Der hvor jeg finder at de får det ekstra gear, i forhold til hvad man måske kender bedre, er at de lokale portugisiske druer tilføjer en ekstra dimension. Det er andre smagsnoter end når vi drikker cabernet sauvignon, pinot noir eller andre mere kendte druer. Jeg elsker det og håber at du også vil nyde disse vine!