Friske rødvine fra Dorli Muhr i Østrig

Forleden var Dorli Muhr på besøg fra Østrig og hun præsenterede en smuk serie af rødvine fra Østrig. Alle vinene kom fra én skråning, én drue, én vision, som førte til en rød tråd der løftede disse vine op i sin egen kategori, i forhold til hvad jeg ellers har smagt fra Østrig. Disse vine har så meget charme og personlighed, at det er nemt at nyde hver en dråbe! Tak til importøren Victoria Vine for et godt arrangement.

Dorli Muhr, kvinden bag vinene

Dorli Muhr er en innovativ kvinde, der har startet en yderst interessant vingård i Canuntum, i den østlige del af Østrig. Efter at have undersøgt muligheder flere forskellige steder, så blev det Spitzerberg skråningen der fik al opmærksomheden. Stedet har en lang familiehistorie, med Dorlis bedstemor der ejede en mikro parcal her, og dyrkede vinen. Dorli Muhr kom selv ind i vinens univers ved at studere, og i opstarte et af marketing og PR bureau i Østrig, Wine & Partners. Interessen ledte Dorli tilbage til familiens lille parcel, som hun tilplantede, sammen med et par andre, på netop Spitzerberg skråningen. Dette var i midten af 1990erne, hvor Dorli stadig var gift med Dirk, som hjalp med at starte projektet. I dag har Dorli købt ham ud og driver selv sine marker og vineri. I alt ejer Dorli Muhr 12 hektar på Spitzerberg, samt lidt ekstra andre steder i Østrig.

Spitzerberg

Spitzerberg skråningen er et resultat af gamle tider, hvor netop denne skråning blev skabt da isen trak sig tilbage. Resultatet er en skråning med limstensjordbund, som stiger op til 300 meter over havet. Beliggenheden mellem Alperne og Carpatians bjergene gør at der altid blæser her, det er midt i en koridor hvor der altid trækkes vind den ene eller anden vej. Vind er super positivt for vinstokkene, da det dels køler, men også skaber et tørt miljø hvor der er mindre sygdomme der udvikler sig. Med en årlig nedbør på kun 400 millimeter er det lige på grænsen af hvad vinstokkene har brug for, men lige netop nok.

Som mange andre mindre vinområder, så har der manglet den fulde opmærksomhed på skråningen, for at trække al kærlighed og potentiale ud i druerne. Det har Dorli givet Spitzerberg. En studie i hvordan erosion gennem årene har bragt næring fra toppen til bunden af de enkelte parceller har været med til at styre hvornår der høstes. Derudover har mikrovinifikation fra de enkelte parceller, været med til at kortlægge hvordan der kan laves vine med forskellig indflydelse fra terroir. Jeg siger ikke at dette er Bourgogne, men når man kigger nærmere, så kan der arbejdes med vinmarker der tæt på hinanden skaber forskellige vine. Det er klart min opfattelse at vi kun har set starten af dette arbejde og kan glæde os til endnu mere komplekse vine i fremtiden.

Druen blaufränkisch

Blaüfrankisch er en gammle druesort, som har været dyrket i både Tyskland, under navnet Lemberger, samt i Østrig og Ungarn. Druen er ofte kendt for sin meget mørke frugt, dybe intense farve og gode tanninstruktur. Hos Dorli Muhr er det dog ikke de karakterer hun vælger at fremhæve med sin vinifikation. Her er det overordnede ønske at vinene skal fremstå friske. For hvis vinen ikke har friskhed, hvad er så pointen? Dorli har lyst til at lave vine som du og jeg kan nyde, ikke vine der skal imponere ved et smagebord. Vi skal have lyst til at drikke dem, lyst til at dele dem, lyst til at nyde vinen og livet.

På Spitzerberg dyrker Dorli Muhr rent økologisk, hvilket kan lade sig gøre med jordbunden og den gode vind. Siden 2018 har hun været certificeret.

Kælderen hos Dorli Muhr

En kælder hvor frugten respekteres fra start til slut. Ønsket er at blaufränkisch druen kan udtrykke elegancen og finessen fra Spitzerberg så rent som muligt. Alle druer plukkes i hånden og gæringen foretages i åbne gamle træfade, hver parcel for sig. Der arbejdes kun med den naturlige gær på druerne og en spontan fermentering. Dette er fremgangsmåden der blev brugt i gamle dage, da bedstemoren fremstillede sine vine. Presningen af druerne foregår i visse tilfælde med fødderne, hvilket man nok kan tilskrive en vis indflydelse fra Dirk Niepoort og hans Portugisiske traditioner. Der er dog stor fordel ved at presse med fødderne, da det er den mest nænsomme måde at presse druerne på. Den efterfølgende lagring foregår i gamle fade, af varierende størrelse. Dorli opsøger gerne fade der har udtjent deres værnepligt hos andre producenter, for at slippe for de første år hvor vinen får for meget smag af fadet.

Alle vine fremstilles på samme måde, det er kun terroir der adskiller dem i første og sidste ende. De tappes efter ca. tyve måneder på fade. Så er det bare op til dig at finde en flaske.

Denne dag var undertegnede inviteret til frokost, hvor vi smagte et udvalg af Dorli Muhrs vine først alene, og bagefter til mad. Der skal ikke herske tvivl om at disse let drikkelige vine, kun viste endnu flere nuancer når der kom mad på tallerkenen. Hele vejen gennem smagningen, fra de blev serveret optimalt afkølede, til de fik temperatur i lokalet, bevarede alle vine friskheden og den livlighed som gjorde dem unikke. Her er mine noter til de enkelte vine.

2019 Dorli Muhr, Carnuntum

En vin hvor druerne primært kommer fra de laveste vinmarker, og fra de yngste vinstokke. Der er iblandet 25 % syrah.

En yderst charmerende vin som lægger vægt på at give noget til dig som smager den. En kombination af sort og rød frugt og en ligetil struktur uden de store kanter. 89 point

2019 Dorli Muhr, Prellenkirchen, Samt & Seide

Vinen der laves i lidt større mængder, hvor druerne tages primært fra den midterste del af skråningen. Vinstokkene er her 10 – 30 år gamle og leverer rigtig gode druer.

Ja tak, det her er sjovt fra det øjeblik man stikke næsen i glasset. Dyb, med mange lag der byder sig til. Primært sort frugt, som suppleres af lakrids, peber og skiffer-agtig mineralitet. Vinen står med god balance imellem elementerne og holder sig frisk hele vejen rundt i munden. Super lækker. 93 point

2019 Dorli Muhr, Ried Kirchweingarten 1ÖTW

Stadig ren blaufränkisch, men ikke fra Spitzerberg. Denne kommer fra en mark der ligger 15 km væk og giver et mørkere udtryk.

En vin der står mere slank i glasset, både duft og smagsmæssigt. Det er sort frugt der holder den, ganske som ventet af druen. Den mangler måske noget af den friskhed, og saftighed, som der er i vinene fra Spitzerberg. Holder sig stadig frisk og elegant, bare lidt mere slank. 91 point

Så kom der tre vine, der alle er fra forskellige parceller på Spitzerberg, alle højt oppe på skråningen og et klart udtryk for hvad terroir kan tilføre vinen. De er alle i den officielle underklassifikation som hedder Ried Spitzerberg.

2019 Dorli Muhr, Ried Spitzerberg, Obere Roterd 1ÖTW

En parcel på 1,3 hektar som ligger mellem 210 og 240 meters højde over havet. Vinstokkene er plantet i 1965 og 2004

En vin med følelser som spiller balanceret på flere forskellige strenge. En vin der starter ud flot, men arbjder sig rundt og giver endnu mere dybde, uden at give afkald på letheden, luften og elegancen. 94 point

2019 Dorli Muhr, Ried Spitzerberg, Kobeln Liebkind

Den højest beliggende parcel, som når helt op i 270 meters højde over havet. Druerne kommer fra en parcel på 1,1 hektar. Denne parcel var den første hvor Dorli omlagde til økologi, deraf navnet Liebkind. Vinen herfra får yderligere 12 måneder på fad, så 32 måneder i alt på de store gamle fade.

Springer op af glasset, som trod af en æske. Vil en hel masse med en stor blomstereng, sort frugt og krydderier. Smagen ender lidt kortere og giver ikke helt samme dybde. Holder sig stadig frisk og dansende i munden. 91 point

2019 Dorli Muhr, Ried Spitzerberg, Obere Spitzer

Den ældste parcel, med vinstokke der går helt tilbage til 1955. En parcel som er opkøbt for at bevare de gamle stokke, som i dette tilfælde leverer varen fuldt ud. Denne vin får også 32 måneder på de gamle fade inden aftapning.

Så kommer det hele samlet ud af glasset. Her er friskheden, den knuste sten-karakter og en herlig kombination af både rød og sort frugt. Den her bliver bare ved med at arbejde, giver kompleksitet, dybde og luftighed. Det føles som om alle elementerne samles, fra violin til stortromme. 97 point.

Det var friske vine fra Østrig hele vejen

Ja tak, samlet set viste vinene fra Dorli Muhr mange af de samme facetter som jeg har smagt genne årene fra hende. Det er balance, skæret over sorte frugtnoter, som er typisk for druen. Herligt når tæthed og friskhed kan kombineres på en måde så man kun ønsker sig endnu en flaske. Tak for et god arrangement til importøren Victoria Vine.