Château de Valandraud 1991 – en del af historien i Saint Emilion

Denne vin er måske ikke på listen over ‘100 vine du skal smage inden du dør’ men den har helt sikkert sin egen plads i historiebøgerne.

Vi har en god tradition på arbejdet med at spise en lidt ekstra lækker frokost om fredagen. Hertil plejer vi at smage en enkelt, eller to, vine fra eget sortiment blindt. Forskellige emner om gamle dage, moden vin og moderne vin, bragte denne flaske frem fra chefens dybe kælder. Det her er historie, vinen der om nogen har været med til at starte hele bevægelsen med garage-vine. Château de Valandraud er produceret af Jean Luc Thunevin, i hans garage i Saint Emilion. Her opkøbte Jean Luc og hans kone Muriel nogle få parceller i 1989 og i 1991 producerede de 5 fade af denne vin = 1500 flasker. At slottet sidenhen har gået sin sejrsgang og sidste år blev opgraderet til 1′ er Saint Emilion Grand Cru Classé, viser bare hvilket fantastisk råmateriale der var at gøre godt med fra start. Læs mere om historien her på Wikipedia.

IMG_6638

1991 Château de Valandraud, Saint Emilion Grand Cru – hvilken vin at få i glasset. Det er historie og jeg bliver påvirket. Jeg havde glædet mig i en uge, fra min chef medbragte denne specielle flaske hjemme fra kælderen. Duften var der lige med det samme; stor og åben. Ligefrem charmerende med umiskendelig Bordeaux i alle hjørner af næsen. Her var viol, solbær, blyant og den Saint Emilionske tørrede støvede note. Krydderier som man kan opleve når Merlot og Cabernet Franc spiller optimalt sammen. Smagen var god, men kort. Her var klart noter af fortidens fortællinger og Carl Erik bragte sine egne fortællinger fra Saint Emilion med. Frugten var pæn, med lille intensitet og frugtsyren aftagende. Tanninerne var ikke voldsomme, men det var der heller ikke noget andet der var i smagen. Men på alle måder en fin Bordeaux med sin historie på plads i flasken.

Det var en yderst interessant oplevelse at smage denne flaske og jeg vil allerede nu glæde mig til at smage nye årgange fra slottet.

Merci Monsieur Thunevin – this is a fantastic piece of history.