Mosel Spätlese 2011 – Fritz Haag & Markus Molitor

This is just a test. Prøvede jeg at bilde mig selv ind, men smilet stod op over begge ører i forventning. Som faste læsere vil vide, så har jeg en forkærlighed for Riesling og Mosel især. Da 2011 årgangen efterhånden har ramt hylderne på bedste vis, havde jeg mulighed for at teste 2 af mine favoritproducenter; Fritz Haag og Markus Molitor.
Fritz Haag har jeg altid yndet at drikke og nydt præcisionen i hans vine. Denne flaske indkøbt fra Sigurd Müller der importerer hans vine. Markus Molitor er fra min arbejdsgiver Otto Suenson Vin. Jeg har altid godt kunne lide hans lidt mere voluminøse stil. Da Robert Parkes: The Wine Advocate så kom med ratings kunne jeg se at 2 af de højest ratede Spätlese vine var fra disse producenter. Jeg tog en flaske Haag med på kontoret, hvor jeg så dekanterede begge flasker fra morgenstunden.

Mosel Spatlese Haag Molitor
Her er mine noter til de to vine, efter 5 timer på karaffel, serveret blindt for mine kolleger, men åbent for mig.

2011 Fritz Haag, Brauneberger Juffer, Riesling Spätlese, Mosel – tror kun denne er aftappet under ét AP nummer 05 – knivskarp og styret af voldsom koncentreret hvid mineralitet. Det vælter op med hvid fersken, citrus og grønne æbler. Smagen er styret af høj frugtsyre, der holder sødmen nede, eller i hvert fald gemt af vejen. Den her vin er koncentreret med super flot balance, som på en knivsæg. Mineraliteten spiller flot ind og citrusnoterne kontrollerer en stor del af smagsspekteret.

2011 Markus Molitor, Zeltinger Sonnenuhr, Riesling Spätlese, Mosel, AP #22 – her er tryk på fra jeg stikker næsen i koppen. Meget ekspressiv duft, som giver stor moden tropisk frugt. Ananassaft og kogte appelsiner. Smagen er sød, med en utrolig balanceret stil. Her er noter af kandiseret appelsin, igen tropiske gule frugter og lidt limesaft bagerst. Utrolig som sødmen og frugtfedme og intensiteten kan skjule den frugtsyre som ligger bagved og leger gemmeleg.

Eftertanker: utrolig flotte vine, som viste producenten og markernes stil rigtig flot. For mig stod Haag så rank i glasset som forventet. Det synes jeg ofte hans vine gør når de er unge og så tager de på i løbet af årene. Renheden nød jeg rigtig meget i denne vin og naturligvis den høje syre som jeg elsker. Molitor havde den større fylde jeg forventede, men alligevel var jeg overrasket over sødmen der dominerede så meget. Syren var svær at mærke umiddelbart, men jeg ved at den vil skære gennem fedmen med årene og skabe en større balance i denne vin. Allerede nu er jeg imponeret over kompleksiteten og koncentrationen i denne vin.

Min favorit kan jeg ikke kåre, da jeg elsker begge stilarter og jeg synes kvaliteten af disse to er ens.
The Wine Advocate har tildelt Haag 94 point og Molitor 95 point.

Her er bagetiketterne til dem der læser det med småt:
zeltinger brauneberger