3 vine fra 1970erne, fra Krug til Cheval Blanc

Nogle vine er bare rørende, og at sætte ord på, kan være en anelse omsonst. Jeg blev med glæde ramt af en sådan serie vine i eftermiddag. Planen var at smage en serie glimrende vine fra et nyt og spændende område i Chile, men det blev lidt overskygget af ”resterne fra de riges bord”. Vi ankom til en af byens bedre restauranter, hvor en kollega fra branchen drak frokost med en leverandør. Til alt held fik vi lov til at smage lidt af deres vine, og en stor tak skal lyde herfra.

1979 Champagne

Kan Champagne være meget bedre end dette?

1979 Krug Collection, Champagne – en uhyggelig servering der havde været åbent et stykke tid. Den udviklede sig kun videre i glasset. Det var absolut en af de bedste Champagner jeg har smagt – ever! En enorm dybde og kompleksitet, hvor nødder og moden tropisk frugt gik op i en højere mening. Samtidig med denne bredde, så havde vinen en enorm lethed og frugtsyre der gjorde den spillevende.
Dette er en vin som Krug laver i specielle årgange og først frigiver meget senere, med en sen degorgering. Se langt flere noter på aktuelle vine fra Krug i mit indlæg HER.

Cheval blanc

Så lækker udviklet Saint Emilion som det kan være

1971 & 1975 Château Cheval Blanc, Premier Grand Cru Classé, Saint Emilion – wow, pænt flabet at smage så gammel stor Bordeaux. 1971 var bogstavelig talt en bundskraber, med grums. Alligevel strålede den helt fantastisk med stor mørk frugt, mynte og chokolade. Det må have været en stor oplevelse! 75 stod flot i glasset og samlede sig stille og roligt. Havde lidt af 75 tørheden, men bagved en herlig frisk frugt med fin tobak. Ja man må nok konstatere at Bordeaux på det her niveau stadig er noget af det største vin der kommer på bordet….
Chateau Cheval Blanc er ét af kun to slotte i Saint Emilion der er klassificeret Premier Grand Cru Classé A, som er højeste klassifikation her. Disse 2 vine viser på hver deres vis, det bedste af Saint Emilion. Cheval Blanc har altid været berømt for sin høje andel af Cabernet Franc, der er med til at give vinen en unik karakter med lidt krydderurt i eftersmagen. 

Vosne Romanee 1 er cru DRC

DRC i en flot stil

2009 Dom. de la Romanee Conti, Cuvée Duvault-Blochet,1’er cru, Vosne Romanee – en enkel slurk men hvilken fantastisk åben vin, taget den unge alder i betragtning. Charmerende og alligevel slet ikke åben. En helt ren fokuseret frugt, der bare holdt ved. Tydeligvis en stor Bourgogne, der først lukker helt op for paletten om et par år.
Domaine de la Romanee Conti er toppen af Bourgogne. Denne cuvée er relativ ny fra dem og fungere i et større billede, som en slags 2. vin hvor det er de druer der ikke blev udvalgt til husets Grand Cru vine i Vosne Romanee, der går i denne udgave. HER kan du se et kort over husets Grand Cru vine i Vosne.

Tak til de gavmilde herrer for de dejlige dråber i glasset.