Dansk vin, vinsmagning i vinklubben

Forleden havde jeg glæden af at holde en smagning af Dansk Vin, i en vinklub i et større firma. Jeg har gennem mange år nydt at være dommer for Danske Vingårde til deres årlige konkurrence, samt til frugtvinssmagningen. Det er virkelig interessant at følge den rivende udvikling som dansk vin, helt naturligt, gennemgår i disse år. Mere fokus på hvide- og mousserende vine. Mere styr på frugten i de røde og en boblende mængde af interessante frugtvine.

Rondo vindruer

Rondo druer, midt i farveskift. I 2015 er dette farveskift for blå druer ca. 3 uger forsinket.

Når vi snakker om Dansk Vin, så skal vi huske på de vilkår som det fremstilles under. Dansk Vin skal ikke sammenlignes lige over med vin fra varmere vinlande som Italien eller Frankrig. Vi har nogle helt andre vilkår at arbejde under. Danmark blev først godkendt som vinland af EU i august 2000, så vi taler om en historik på 15 år. Det er et meget kort øjeblik, når vi taler vinbrug. Lad os nyde at vi kan følge med på sidelinjen og se alle de udfordringer som de danske vinbønder gennemgår i disse år. Udover manglende erfaring, så er der flere andre faktorer at tage stilling til. Klimaet er én ting. Der er ikke den samme varme som sydpå, hvilket også gør at der arbejdes med andre druesorter. Klimaet gør også at vinmarken kræver mange besøg, hvis man vil have styr på sine vinstokke og de druer der skal ligge til grund for den endelige vin. Sammen med en højere arbejdsløn, så er det ikke mærkeligt at dansk vin ikke kan konkurrere på prisen. Lad os løfte glasset og sige skål, de danske vinbønder er på vej i den rigtige retning.

Nordlund mousserende vin

Rondo i flasken, rondo på bordet

2011 Nordlund, Rosé, Mousserende, Avedøre – smuk farve i glasset med lidt aggressive bobler, som flere nævnte forsvandt hurtigt i glasset. Fin ren karakter fra rondo druen, brombær og kogt rabarber tydelige noter. En god starter som har en udmærket balance mellem frugtintensitet og sødme.
Fremstillet på Dansk Vincenter i avedøre og er første årgang jeg kan komme i tanke om. Vinen er lagret i 20 måneder på bundfaldet inden degorgering. Dansk Vincenter blev grundlagt i 1999 og har fra start været pioner for de danske vinproducenter.

IMG_8311

2014 Dyrehøj Vingård, Rös, Solaris, Røsnæs – et klokkeklart eksempel på hvad solaris kan frembringe, når der skrues på alle tangenter. Ekstrem grøn og urtet i næsen, nærmest som en New Zealandsk Sauvignon Blanc. For meget? Vi var ikke enige. Klingende ren frugtsyre i smagen, som igen var til de grønne noter. Grønne æbler, græs etc. Der sneg sig en lille bitter tone ind, som jeg ikke umiddelbart var glad for, men den gav lidt kant til vinen. Generelt en stor succes denne aften.
Dyrehøj Gård ligger på Røsnæs på Sjælland og har helt sikkert ambitionerne i behold. Her tilstræber man at fremstille moderne vine, der kan konkurrere på internationaltniveau. Det er min klare opfattelse at man er på vej i den rigtige retning. Denne vin er høstet i hånden og der er foretaget heftig sortering, inden druerne røg i kælderen. 14 % alkohol er ikke overraskende i denne varme årgang for Danmark. Det var dog på alle måder flot balanceret. 

Vin fra Danmark

Flaskerne linet op hjemme i haven

2012 Lilleø, Arwen – så kom der moderne balance i glasset. Her er fin nuanceret duft, citrus, pærer og hø. En fin afstemt smag, som var lavere på syren og mere bred i sit udtryk. Samlet set, så er dette mere som en glimrende Sancerre. Jeg foretrak denne af de to hvide, andre fandt den lidt for kedelig.
Et projekt som Claus Meyer startede med store armbevægelser på Lilleø, sammen med bl.a. Anders Selmer, der i dag har Fiskebaren. Man har fra start plantet langsigtet, med både Sauvignon Blanc, Riesling, Sylvaner m.m. Med vinmarker nærmest helt ned i vandkanten, så nyder man godt af de mange solskinstimer på egnen. Denne har for mig altid fremstået som Danmarks absolut mest balancerede hvidvin. 

2009 Kvist & Vitus, 6 ans sur lie, Odder – så skete der mærkelige ting i glasset. En klar ældet udgave af Rondo druen, elller pyt med druen. Klart et ældet udtryk. Her var flere noter fra 6 års lagring med bundfaldet, end der var typicitet fra druen. Vi fik noter af læder, våd tobak og chokolade i flere varianter. En yderst interessant vin, som man skulle være klar til for at nyde fuldt ud. I smagen startede den hårdt ud, med en del volatil syre og lidt skæve noter. Flere råbte ”naturvin”, uden at det lød positivt. Den samlede sig flot i glasset, i løbet af 20 minutter og så kom frugten mere frem. Den holdt sig til lidt gamle kirsebær, saftige modne blommer og chokolade. En virkelig interessant vin som er det naturlige resultat når pproducenten vælger at gå planken ud. Ikke engang i udlandet, med bedre råmateriale, er det mange der lader vinen ligge 6 år sur lie. Vi blev revet med, fordi vi var åbne overfor den anderledes oplevelse. For mange var dette absolut aftenens vin.
Søren Sørøver og Lone Landmand står bag dette vilde projekt. De laver mere end bare vin. De forsøger derudover at blive selvforsynende ppå deres gård uden for Odder. Vinen er ½ hektar med 700 Rondo vinstokke og 300 Leon Millot. Kombinationen af disse 2 druer og deres ønske om at afrunde tingene, få sat det i perspektiv, virker. Fra første gang til nu, så er det vine jeg nyder at drikke. De giver en oplevelse, tak for det.

2006 Kelleris Vingård, Rex, Rondo, Kelleris – igen en moden vin på programmet og i den anden ende af spekteret. Søren fra Kelleris prøver at have styr på hvad han laver. Der er eksperimenteret gennem årene og denne 06 udgave af topvinen, med 9 måneders fadlagring viser at Søren har ret, når han mener at Rondo kan lave flotte komplekse rødvine, i balance. Her er god frugt i næsen, tæt farve i glasset. Smagen er blød og starter ud med meget frugt, men tørrer så lidt ud. Det er nok en vin det kunne være sjovt at prøve med et stykke kød til.
Kelleris er en smuk smuk vingård det ligger i Nordsjælland. Marken på 1,3 hektar er beliggende på en lille skråning, hvor jorden er godt fattig og egnet til vinbrug. Søren og Susanne der ejer gården/slottet tror på at Rondo er druen der skal vise vejen frem. Her er ikke sparet på noget i hverken vinmark eller vineri. Flotte ståltanke og en god kombination af nye og brugte egetræfade. Rondo har brug for lagring for at blive afrundet og vise sit potentiale. Jeg har en stærk tendens til at give Søren ret. Hans vine har en flot karakter og falder sjældent igennem.

En smagning af Dansk Vin ville ikke være komplet, uden at hilse på et par frugtvine. Denne kategori udvikler sig også meget i disse år. Jeg valgte at spille de to mest sikre, og gode, kort. Cold Hand Winery og Frederiksdal. 2 steder der leverer høj og stabil kvalitet.

Frederiksdal Gods, Sur Lie, Kirsebær Vin, Lolland – fremstod som så ofte før med god kompleksitet, balance og høj smagsintensitet. Dyb rumlen af sekundære noter, som fx tobak og chokolade. Frugten var styret af kirsebær, men flot suppleret af blomme og brombær.
Frederiksdal er en af de mest omtalte frugtvinsproducenter herhjemme, med god grund. Jeg tager hatten af for det store arbejde de lægger for dagen med at eksperimentere. Her arbejdes med alt fra gæringsmetoder til lagring. Resultatet taler næsten for sig selv; en serie intense vine i super balance. Du kan læse mere om Frederiksdal i dette indlæg. 

Cold Hand Winery, Malus X, Feminam, Dansk Æble Dessertvin – flydende nektar for guder! Det smager så lækkert og elegant. Stor fed æblefrugt, der holdes helt på plads i skabet af 20 % alkohol. Super balance og et fantastisk produkt.
Fantastisk projekt fra Randers. Her leges med alle mulige frugter og ekspertisen er i top. Der er styr på mange forskellige fremstillingsmetoder. Mest berømt er deres æbleprodukter, men her arbejdes med alt fra ribs til solbær. Generelt et højt kvalitetsniveau, hvor frugten får lov til at udtrykke sig meget rent. 

Samlet set kunne vi 50 mennesker konstatere; der er en glimrende nutid og fremtid for Danske Vin.