Vinfolkets 2015 og 2016

Nytårsfortsæt er som begreb noget rod, synes jeg. Hvorfor skal vi ændre os netop denne dag? Jeg prøver at blive et bedre menneske hver dag, hele året. 1. januar er dog en dato hvor det er sjovt at gøre lidt regnskab og huske tilbage på årets gode oplevelser. Samtidig en god tid til at tænke lidt over tiden der kommer…

Nytårsaften

Det er sjovt at se tilbage på året der er gået, tænke lidt over hvad der var den bedste flaske vin, hvad var den bedste frokost og hvilken vinmiddag gik mest over gevind? En fantastisk oplevelse man ikke vil være foruden kan også være at høre musikken pumpe fra Orange Scene mens man drikke et glas Moulin-A-Vent på Malbech vinbar, det kan være at sidde med fødderne i sandet og en kold rosé i sit plasticbæger. Der er så mange muligheder. Jeg tænker mine tanker, men andre må da tænke over det samme, derfor denne opsummering.

Jeg har prøvet at samle lidt forskellige vinfolk til denne rundspørge; vinhandlere, skribenter (både fra tryk og blogs), et par danske producenter og sidst men ikke mindst min mest aktive kommentator her på bloggen.

Poul Pilgaard Johnsen, journalist Flaskens Ånd
Min bedste vinoplevelse i 2015 var en Ruchottes-Chambertin 1986 fra Leroy, som jeg desværre kun nåede at få ét glas af. Flasken havde stået oprejst og klar i mit vinskab, da jeg hen på natten under min 50 års fødselsdagsfest opdagede, at en af festdeltagerne i kampens hede havde forgrebet sig på den uden at ane noget som helst om, hvad det var. Jeg fandt flasken trekvart tømt i et hjørne og kunne med det sidste glas konstatere, at den var lige præcis så vidunderlig og stor, som jeg havde håbet på.

Mit håb for 2016 er, at vinfolk – herunder sommelierer – bliver mindre “religiøse”. Den ukritiske tro på Robert Parker-points har længe været på retur, så nu mangler vi bare, at den sekteriske dyrkelse af naturvin på byens bedre restauranter bliver mindre skinger og frelst.

Ulrik Houlberg Iversen, blogger på Houlberg.it
Årets vin. Det nemmeste ville selvfølgelig at vælge én af de vine, som jeg i det forgangne herrens år gav topkarakter … de magiske 7 Thumbs Up … på min blog, og der springer allerede et par kandidater i øjnene.

Det kunne fx være champagnen 2010 Partition Extra Brut fra J-M Sélèque, som et forbandet godt bud, den imponerende Amarone della Valpolicella Classico TB Vigneto Alto Azienda Agricola Tommaso Bussola, som jeg besøgte i sommers eller måske en ældre 1990 Solaia fra Marchesi Antinori … men det vil næsten være for nemt.

I stedet vil jeg kigge på bedste overraskelse, hvor Partition Extra Brut fra J-M Sélèque godt nok kandiderer kraftigt, men hvor jeg i stedet har valgt den ungarske vin Syrah Juris Villa fra det østrigske vinhus Weingut Juris i skarp konkurrence med Les Varrons Pinot Noir fra vinhuset Domaine Labet i Jura. Godt nok “kun” 6 Thumbs Up, men totalt overraskende med en sådan ungarsk vildbasse og samtidig serveret med ynde af den lækre Nima på vinbaren Falernum på Østerbro i staden.

Objektivt set måske ikke bedste vin i 2015, men bestemt én af de bedste oplevelser i det forgangne år, og måske samtidig også en opfordring til at besøge nogle af de fremragende vinbarer, hvor dygtige vinkendere kan udfordre dine vinoplevelser. Go for it … sæt i gang og alt det der.

Mine tømmermænd i dag sender også en tanke til den dygtige (og totalt charmerende) Sabrina på S’Vinbar i Århus, som i går fandt spændende Lagrein fra Franz Gojer samt lidt Pino fra Buronfosse i Jura til os. Satans til sød og dygtig pige … og det må samtidig også blive mit vinøse ønske for 2016 … flere besøg på gode vinbarer som S’Vinbar, Falernum, Stranden 10 m.fl. Er du med?

Barolo Ratti Philipson wine

Christian Philipson, Vinhandler Philipson Wine
Bedste rødvin 2015: Årgang 2007 Charmes-Chambertin Les Mazoyères Grand Cru Vougeraie
Håber 2016: Jeg håber at vi i Philipson Wine kan fortsætte den meget positive udvikling med at udvikle Philipson Wine under den nye ledelse anført af Peter Wedelheim sammen med de mange trofaste medarbejdere og kunder. Selv vil jeg håbe at dette giver mig meget mere tid til at udvikle min passion og vininteresse og finde en masse spændende nye vinkøb.
Hvis du spørger hvilke lande så er det Argentina og atter Argentina der under den nye præsident forhåbentligt får står på økonomien og stopper inflationen og vinene forsat vil være top value for money.

Lars Mazzarolli, livsnyder og kommentator her på bloggen
1) Største vinmæssige oplevelse i 2015:

Faktisk 2, oplevet samme aften i en forstad til Stockholm hos min gode ven Karoly Neumann sammen med en håndfuld passionerede vinvenner. Den hvide var Domaine Fointaine-Gagnard Batard Monrachet 2011, den røde var Bonnes Mares 2009 fra Lucien le Moine. Vi havde kørt 600 km inden da, og det – sammen med dejlig mad og sublimt selskab – var stærkt medvirkende til den der udefinerbare følelse af, at vinene taler til en.
En anden stor oplevelse i ´15 var Pichon Comtesse 1945. Sjældent har jeg mødt så velholdt en dame, og da hendes identitet blev afsløret, kvitterede vi alle med respektfuld tavshed. En meget emotionel oplevelse.
2) Vinmæssige håb for 2016:
Todelt. Jeg håber at få lejlighed til at drikke endnu mere rank, syrerig vin med personlighed. Og så håber jeg også, at Hr. og Fru Danmark omsider finder alternativer til den evindelige supermarkeds-amarone.

Jeg håber også, at jeg kan finde en plads i vinbranchen, således at det er muligt at gøre  min passion til en levevej. Mine forsøg hidtil er mislykkedes i det jeg oplever som en ret lukket verden, der er selvopfyldende. Men tese er, at der må være andre indgange end restaurationschef eller sommelier!

IMG_20151210_070121
Tom Brandis,
Vinhandler Domaine Brandis
Jeg startede året med en forrygende smagning hos en af mine venner hvor vi fik et sæt 1990 Champagne Salon, Krug og Krug Clos des Mesnil 1990. Til samme smagning fik vi efterfølgende Liger Belair, La Romanée 2007, som virkelig var skøn.

Til en privat middag i Bordeaux under Vinexpo, fik jeg en stribe flotte vine Cheval Blanc 1970 i mod Ausone 1970. Flotte vine, Ausone stadig meget ung og Cheval flot og velpoleret. Disse to blev overgået af La Tour Haut Brion 1975, som var helt outstanding. Men aftenens bedste vin, den aften i Bordeaux var uden tvivl Hermitage 1990 fra Chave, hold da magle Karoline det var en kæmpe vin.

I slutningen af året kom endnu et par perler.

I Bourgogne til en pre Paulée smagning smagte jeg Meursault Vireuil 2004 fra Coche Dury, som på alle måder var indbegrebet af stor hvid Bourgogne.

I December til en middag på Søllerød Kro fik jeg Batard Montrachet 1995 fra Leflaive, perfekt flaske og ikke mindst en Romanée Saint Vivant 2002 fra DRC, som ganske enkelt viste hvad DRC kan.

Opsumering på 2015: Bedste skum: Clos des Mesnil 1990 Bedste hvidvin: Meursault Vireuil 2004, Coche Dury Bedste rødvin: Hermitage 1990, JL Chave

Håbet for 2016: Det er let nok at nævne de 25 dyreste vine i verden og sige at man håber at smage nogle af disse, og jeg ville lyve hvis jeg sagde at jeg ikke ville smage en af dem.

Men jeg kan godt lide at blive overrasket og smage vine som grundet god lagring nærmest over performer på dagen. Det skal ikke absolut være 1. Cru Bordeaux eller Grand Cru Bourgogne. Den er bare taget på det rigtige tidspunkt.

Men jeg har i mange år ønsket at kunne sætte flueben ved Henri Jayer, har aldrig smagt det og er bange for at det ikke kommer til at ske pga et opskruet prisniveau og for mange falske flasker.

Kirsebærvin Frederiksdal

Morten Brink Iwersen, vinproducent Frederiksdal Gods
Bedste vin. Domaine Vacheron ’La Belle Dame’ 2010. Jeg var ikke rigtig klar over, at Sancerre lagde jorde til store Pinot Noir vine, men denne sensuelle sag trak bukserne af mig.
Vi fik den på Sancerres afgjort bedste restaurant, den pittoreske Pomme d’Or, et lille famillested, der låser døren, når bordene er fyldt . Det bliver de hurtigt. Vi fik vagtel farseret med hjertet, kantareller og trøfler – og leveren ’on the side’ – til ’La Belle Dame’. Mere skal der ikke til at imponere mig.

Håb for 2016. At verdens ledere tager ansvar og får gjort noget effektivt mod klimaforandringerne, blandt andet fordi de europæiske vindistrikter ikke må ende som de australske. (Og at den Cristal 1996, jeg har i kælderen, ikke har prop.)

Lasse Kruse Rasmussen, vinhandler Krone Vin
Den bedste vin jeg nød var 1976 poulsard fra Domaine Labet serveret af Alain Labet i deres kælder sammen med 14 sommeliers fra Danmark. Det skabte den vildeste stemning og var den sidste vin vi fik på vores vintur over 4 dage, en meget stor oplevelse for alle. Vinen beviste at rødvin lavet på poulsard og uden svovl sagtens kan lagre. Det var som at nyde en gammel, stor vin fra Piemonte.
Mine forhåbninger er at de vine som vi hjemtager fra Tyrkiet og Schweiz vinder anerkendelse og at vi blandt andet med dem endnu engang beviser at vin uden intervention er fremragende.

Jan P. Olsen, skribent Vinforum.dk
Den bedste vin eller måske snarere den bedste vinoplevelse var en Vega Sicilia Unico 1965. Den var stadig vældig frisk i det og meget burgundisk i udtrykket og nærmest fløjlsblød. Harmonien var helt i top! Jeg fik den i min private vinklub til et af medlemmernes 50-års fødselsdagssmagning. Det gjorde jo bestemt ikke oplevelsen ringere.
Mit håb er at vin igen bedømmes på (vel)smag og ikke på alle mulige andre irrelevante mode-parametre. Her tænker jeg specielt på naturvins-bølgen, som efter min mening er noget af det værste, der er sket for vinnydelsen i mange år. Utallige er de dårlige oplevelser jeg har haft med disse vine og desværre ofte på gode (og dyre) restauranter. Det er kejserens nye klæder om igen og det håber jeg nogle flere finder ud af i 2016!

Vin fra Danmark
Søren Sørøver
, vinproducent og glad landmand Kvist & Vitus
Søren kan (heller) ikke svare kort. Det er jeg i øvrigt glad for, så her er et link til hans dejligt lange svar, på et kort spørgsmål. Jeg har tilladt mig at uddrage essensen af svaret, så den korte version er her:
Hvad var den bedste vin, du nød i 2015 og hvor henne? Åhh.. tænker du nok, hvordan kan Sørøverens vinoplevelser på nogen måder interessere mig. Normalt ville jeg give dig ret. De fleste år ville jeg svare: en flaske kijafa på bænken bag Netto med de andre banditter. Og at håbet for næste år var minimale prisstigninger på den ædle drik. Men lige netop i 2015 – der lå den store oplevelse faktisk herhjemme. Og fuldstændigt skamløst tilføjer jeg – med vores egen vin!Vi er glade og stolte – en ny vin er født – Six ans sur lie, og når den er solgt, kommer den nok aldrig igen, for der dyrkes bare ikke ret mange gode bær på stokkene i disse år. Der skal prima druer til, før vi bruger 6 år mere af vores liv på at tale til en fyldt ståltank.
Hvad er dit vinmæssige håb for 2016? Og nå ja – et fromt vinønske for 2016 kunne jo passende være et vejr, der giver nogle brugbare druer på de forbandede stokke!

René Langdahl Jørgensen, Wine & food writer, Gastro
Hvad var den bedste vin du nød i 2015 og hvor henne? Den bedste… det havde været nemmere med de bedste. Vakler mellem 1991 La Mouline, 1985 Sammarco fra magnum, Clos de la Roche 1996 fra Leroy eller 1982 Latour… men ender på Matarocchio 2011. Jeg tror aldrig jeg har smagt bedre ung vin. Jeg nød den to gange. Først på Guado al Tasso sammen med vinmager Marco Ferrarese og en bunke hjemmegjort lardo og pølse fra cinta senese og derefter igen hjemme, alene, mig og min vin, i set-up mod en række andre cabernet francs fra Toscana. Der er dog én samlet stund, hvor sted, mad og vin gik op i en højere enhed. I december under et besøg hos José Santos på Mielcke & Hurtigkarl. 1976 Nuits St. Georges fra Maison Leroy til Jacob Mielckes svamperet med saftig fasan, fermenterede ribs og morkelglace.
Hvad er dit vinmæssige håb for 2016? At endnu flere såkaldt kloge folk får øjnene op for den reelle mangfoldighed der findes i oversøisk vin.

Armand Rousseau
Steen Højgaard Rasmussen
, Vinhandler The Wine Company
Min bedste vin i 2015 var (så vidt jeg husker) Armand Rousseau Clos St Jacques 1998 – nydt i gode venners lag. Mht 2016 håber jeg på en stabil og god høst i Europa da jeg finder de seneste årgange (2013-1014) ujævne i både kvalitet og mænger. Og så ser jeg frem til at kunne nyde engelske bobler fra eget regi smile emoticon

Philip Dyna, Fine Wine Chef hos Østjysk Vinforsyning
Uha årets vin 2015…..det var et godt vin år ? Hvis jeg skal vælge en….Petrus 2000 på Søllerød Kro…..der gik alt op i en højere enhed. Petrus kan jo næsten kun skuffe, hvis man kommer til at tænke på prisen, men hold nu op….årgang 2000 er perfektion. Og så på “Kroen”.
Forventninger….Jeg glæder mig til at smage Primeur 2015 i Bordeaux. Det skulle være en stor årgang.

Champagneglas
Tue Bach Pedersen
, skribent på Vinsvin.
Hvad var den bedste vin i 2015? Det er jo et dejligt simpelt – nærmest vanvittigt – spørgsmål, som er fuldstændig umuligt at svare på. Men det er clickbait! Jatak på clickbait. Og så kører vanviddet mellem tung rødvin i en kamp til døden mod volatil Loire? Crazy shit. Nå. Var det måske Laval-champagnen (Cumiere?), som indledte sommerferien og blev drukket på en skrammelstol ude foran restauranten med min køkkenchef? Eller var det La Grapperies vidunderlige portefølje – sådan løbende gennem hele året -, fordi jeg importerer sjasket og det smager himmelsk vildt? Måske. Hov. Må man godt pushe sine egne kapitalistiske projekter på denne blog? LOL og Svendson. Jeg smider lige en disclaimer-tingest ind i det hele. Disclaimer på egenreklame. Hahaha og SkjoldBurne. Nå, men ellers må en af de bedste vine være Enderle & Molls vidunderlige Pinot Noir. Jeg har glemt cuvee-navnet, men det smagte godt. Liason? Noget i den dur. Og så var Octavins nissevin lavet på halvtreds procent oxyoxy og resten savagnin også det sygelige hit. Men det hjælper også, når man sidder i selve vinmarken sammen med producenten og drukfældige somaliere. Og solskin og tømmermænd. KØØØR og vinjohn all the way. Okay. Mit svar bliver, at vin jaune (og nissevinen som ikke er klassificeret som en sådan) lavet af de flinkere folk i branchen (LOL!) var min favoritvin i 2015. Må comté indgå i ligningen?

Hvad er mit vinmæssige håb for 2016? Målet med 2016 må være at få udslettet vinanmeldelsen / -testen, som den ser ud i sin nuværende form. 7 tillægsord og noget med godt til prisen. Det er så kedeligt og meningsløst. Og næsten altid med sammensatte navneord skrevet i to ord. Og de hjælper vel dybest set ingen – med mindre man elsker tobak, vanille og de andre stereotyper. Hvidvin? Ikke så gerne. Haha. Hvad med at vinskribenter begyndte at tage sig selv seriøst, som var de rigtige journalister? Når det handler om vin, så er det kritiske niveau lavere end sportsjournalistikken. Hvilken madanmelder ville fx anmelde en kebab til 35 kroner i fulde alvor – og måske endda sige, at den smagte af en kebab til 42 kroner? ROFLMAO. Send det i trykken, for fanden!!! Hvor er den kritiske journalistik omkring vinverdenens produktionsmetoder, ensretning og totale fokus på udeblivelse af oprindelse? Mere gær i tank fem! Hvem prikker hul på den romantiske illusion af en vinbyld, som lader os alle tro, at bønderne går rundt i beskidte overalls og kysser hver en drue godnat? Vin til 35 kroner er fabriksvin, lige som kogt skinke til en 5’er er det. Lad os droppe 4 stjerner, duft af chassis, sølvmedalje og en betalt tur til hvorsomhelst. Lad os være sure og mistroiske. Bare lidt, i hvert fald. Derudover har jeg også et ønske om, at Kreutzer får lavet nyt design på sin blog. Måske af en med øjne denne gang. Haha. Ta’ det roligt, Kreutzer. Drik noget bourgogne, eller noget. Og så bare lad Vinsvin om at være unge med de unge, selvom jeg også er alt for gammel til sådan noget. SERVICE!

Frederik Kreutzer, undertegnede blogger
Den bedste vin i året der gik kan ofte være svær at udpege, synes jeg. Det kan være nemt at udpege den største og mest komplekse, men drejer vin sig ikke om at få den rigtige flaske i det rigtige selskab? En herlig middag på Restaurant Leaven bød på et glas af Richebourg 99 fra DRC, det var forrygende flot rødvin i selskab med Anders. En herlig aften. Montrachet 2008 fra Ramonet havde jeg fornøjelsen af en smuk sommerdag på Søllerød Kro, i selskab med drengene. Årets bedste frokost og nogle fantastiske vine. Dom Perignon 02 og sushi – bare med og fruen! Det var en god aften.
2016 håber jeg byder på mange gode rejser til vinområder, flere venner fra den fantastiske verden omkring vin. Jeg håber også at flere mennesker får øjnene op for den store druediversitet der er til stede på markedet. Udforsk markedet ud over de 15 druer du kender så godt. DRC har i mange år stået højt på min “bucket list”, Chateau Ausone står der stadig, det håber jeg forandre sig.

Til sidst: Rigtig godt nytår til dig og byd endelig ind med dine egne svar som kommentar.

Læs resten af mine tanker om året der gik, lige her.