Hvidvin der rykker ved konventionerne

Der er ikke noget sjovere i vinens univers, end når vi får rykket ved vores traditionelle opfattelser. Størstedelen af verdens vin, fremstilles af ganske få druer. Jeg husker en undersøgelse der viste at 80 % af al vin, fremstilles på de samme 30 druer. Masser af dette vin smager godt, men overrasker sjøldent. De senere år har jeg fundet stor glæde ved at få nye smagsoplevelser. Der er så mange steder at gå hen; Italien (uden for de klassiske kendte områder), Portugal (ja, der er andet Douro), Sydfrankrig, Grækenland, Kroatien, ja, listen er lang. I dag er jeg i Montpellier, sammen med mine gode kollega Jens Rømer og vi er på jagt!
Livet skal dog ikke altid være en jagt på den skæve flaske med den helt uventede smagsoplevelse. Nogle gange er det rart at få et glas af noget virkelig velkendt, det indrømmer jeg at jeg ofte gør. En sikker havn er altid riesling fra Mosel, eller et godt glas Bourgogne.

Et godt sted at jagte gode, anderledes, smagsoplevelser er den årligt tilbagevendende vinmesse Millesime Bio. Her udstiller små og mindre producenter, uden for mange dikkedarer. Jeg knuselsker denne messe, for den gode afslappede stemning. Det er kun tilladt at udstille vine der er certificeret økologisk, hvilket naturligvis også skærer en del producenter fra. Årets første interessante oplevelse fik vi på Brasserie Boris i Montpellier, ved ankomsten.

2013 Alain Chabanon, Trelans, Pays d’Oc, IGP

Når livet byder på muligheder. Vi havde nydt et fint læskende glas ugni blanc til forretten, en flaske Collioure som passede flot til kødet og til osten havde vi egentlig ikke nogen planer. Så fik vi øje på at vores naboer havde efterladt en flaske hvidvin i isspanden, som vi så kunne prøve til vores ost. Ja tak. Sjovt at se hvad man kan lære fra etiketten:

  • Pays d’Oc antyder at vinen kommer fra et eller andet sted i den store smelte digel som Languedoc Roussillon udgår. Et område der kan byde på alt fra ligegyldigt, til virkelig topvin.
  • Alain Chabanon. En vinbonde som vi ikke kendte.
  • Demeter. Vinen er fremstillet efter biodynamiske principper, hvilket ofte gør mig glad.
  • Vendanges manuelles. Høsten i hånden. Indikerer at dette næppe er den billigste vin fra området.
  • 36 mois d’elevage dont 12 mois en foudre. 36 måneders lagring, heraf 12 måneder i foudre, som er store egetræsfade. Det lyder interessant, så er vi lidt væk fra en normal proces. Her er vinen tilført noget ilt og sikkert lidt smag fra fadet.
  • Vermentino – Chenin. To druer som jeg sjældent har set i blend fra det sydlige Frankrig. Især chenin blanc er en drue jeg er vild med, men som oftest kommer det fra Loire.

Smagen

Til oplevelsen i glasset, for analyse af etiketten alene bringer os jo ikke smagen. Flot gylden med en herlig åben duft. Her er noter af abrikos, lidt stødt fersken, kalk og modne citroner. Sammen med dette lidt oxidative noter og egentlig ikke noget fad. Super frisk og læskende, men med den sjove balance hvor vinen smager let oxideret og alligevel har en syngende ren syre i hele sit udtryk! En vin der udvikler sig og klart havde det bedst da den fik lidt varme. Herlig vin, som gav en anderledes smagsoplevelse til at starte med. Et smukt match til vores ost, men den kunne sikkert bruges til mange sjove ting.

Her er link til Alain Chabanon, som jeg vil opsøge senere i dag på messen.