Tager du en flaske med?

Vil du med ud og spise? Vi kan jo altid tage en flaske vin med. Det lyder som en dejlig overskrift, der jo må være nem når man ved meget om vin. Det er det bare ikke. For det store spørgsmål her, som i så mange andre sammenhæng er: Hvad er passende at medbringe? I det her tilfælde kom invitationen fra Thomas Rydberg, som jeg smager rigtig meget vin sammen med. Det viste sig at vi skulle mødes en god håndfuld vinnørder (i mangel af bedre ord) så vinen skulle være passende.

Her er nogle af de udfordringer man tænker i sådan en situation.

 • Det skal være højt niveau, men ikke for højt.
 • Det skal ikke være for billigt, men det er heller ikke en kunst at komme med en flaske Mouton.
 • Rød, hvid eller bobler?
 • Skal det være typisk, så de kan gætte den, eller det modsatte.

Der er nogle kategorier som er stemplet lidt fra start:

 • Riesling fra Tyskland. Det vil være for oplagt for mig, og for nemt at ”bare” tage en 99 point Molitor med under armen.
 • Bobler. Ja ok, Thomas kunne godt finde på at påstå at Cava er på niveau med Champagne, men… Der er bare kun Champagne og det er altid et sikkert kort.
 • Bordeaux. Nej, vi er ikke så gamle ? Spøg til side. Bordeaux er altid populært og ofte nemt at gætte på. Klassiske vine, der bare koster kassen.
 • Bourgogne. Rød eller hvid, samme tanke. Altid velkomment når niveauet er godt nok. Medbring en flaske 1.er cru eller grand cru, så er alle glade. Lidt for nemt igen…
 • Klassiske Europæiske områder, som Barolo, Rioja, Brunello, Priorat etc. Kan være sikre og sjove. Her kan der virkelig findes og leveres guld til folket. Ofte i den tunge prisende, men ok passende.
 • Nye Europæiske områder. Etna, Loire, Jura, Alto Adige, Ahr, Slovenien, Douro, Roussillon. Sjovt, men bare sjældent de vine man taler om en uge eller to efter smagningen. Medmindre det er en flaske Grange des Peres – så rydder den bordet. Klart passende at komme med.
 • New World. Har været helt forbudt at tage med til nørder. Hvem husker ikke den smagning hvor én tog en 100 point Barossa vin med – puha! Nu ser verden bare anderledes ud. Det her er måske et af de mest spændende emner. Vild chenin blanc fra Sydafrika, top chardonnay fra Australien, kølig pinot noir fra Chiles kyster eller cabernet fra højderne i Andesbjergene (begge sider) Der er så mange muligheder, som virkelig beviser sig i disse år. Klart passende at medbringe.
 • Naturvin – gud bedre det. Vi ser mere og mere af det. Det gode er velkommen, men fejlbehæftede flasker skal man ikke medbringe til denne gruppe. En hvidvin der smager mere af fremstillingsmetode end oprindelse er bare ligegyldig i en blindsmagning.

Fortsæt selv listen, men nemt er det ikke. Det er noget af det der er så herligt med denne verden der drejer sig omkring vin. Pris er også en faktor. Det er nemt at hive en dyr flaske med, som ansat i branchen er vi privilegerede og har nemmere adgang til nogle af de flasker der fremstilles i små mængder. De koster bare ofte rigtig mange penge. En flaske der koster mange penge, bliver der flere og flere af, alene fordi efterspørgslen på top-vin stiger. Der er flere mennesker i både udlandet (gæt selv: Kina, Indien, USA etc.) der vil have fingre i disse vine, selv i Danmark stiger efterspørgslen på de mest unikke vine. Heldigvis er vi i en bedre situation som vinelskere end nogensinde før. Der er en bred vifte af vine, til noget nær fornuftige priser, som smager fremragende. Udbuddet har aldrig været større, og sådan vil det nok fortsætte.

Gad vide hvad vi fem rundt om bordet så valgte at tage med til dette selskab? Det kommer i næste indlæg her på bloggen. Jeg valgte at spille én sikker og én der var usikker. Min usikre var så usikker, i mine øjne, at det retfærdiggjorde at jeg også havde en sikker med.