Scarpa leverer kompleks barbera

Forleden havde jeg fornøjelsen af at smage igennem en serie af vine fra producenten Scarpa. Det var et besøg hos Urban Wine Box der var krydret med denne smagning af flere vine. Victoria Vine stod for smagningen. For mig er det herligt når en producent med glæde og stolthed bekender at han elsker sin barbera mere end sine berømte fætre fra Barolo og Barbaresco. For mig har barbera druen altid været mere attraktiv og drikkeherlig, end den mere komplekse nebbiolo. Don’t get me wrong; jeg elsker også god vin på nebbiolo, men det kræver klart noget mere. Tilbage til dagens emne: Scarpa og deres dejlige Barbera d’Asti.

Der var besøg fra Scarpa af Andrea Roccione som fortalte om historien bag dette klassiske vineri. Scarpa ligger i Nizza Monferrato og har historisk set altid arbejdet med de lokale druer i området. Barbera er deres hjertebarn og med de vinmarker de har til rådighed, så mener de at de kan producerer barberavine i verdensklasse. Det vil jeg gerne give dem ret i. Denne dag smagte vi deres bedste Barbera d’Asti; La Bogliona, samt deres Barolo og Barbaresco. De to sidste fremstilles af opkøbte druer, men med stor kærlighed.

Scarpa, La Bogliona, Barbera d’Asti Superiore

Vi fik denne vin i 3 årgange. Fælles for dem alle var en flot renhed og saftighed i frugten, både som ung og med alder. En vin der viser hvorfor at man kan fremstille stor barbera, hvis man har de rigtige marker og behandler dem optimalt. Lavt udbytte som resultat af rigtig beskæring, samt stor opmærksomhed i kælderen. Vinen lagres i op til 36 måneder på store fade inden aftapning, for at tilføre mere kompleksitet i form af mikro-oxidering.
2011 var fed og cremet med modne tætte tanniner og en lidt for intens syre der rev lidt i gummerne. Helt klart et alt for ungt glas vin, der kræver tid for at komme sig. 91 point med stort potentiale.
2008 en vin der viste alle nuancer for sin klasse. Her var stadig frisk primær frugt som kirsebær. Klare sekundære noter med fad som gik over i lagrede noter med læder og tobak. En super lækker friskhed, hvor den friske frugt fik lagt yderligere lag på fra lagringen. 11 år kan godt være den perfekte alder for en barbera 🙂 93 point
1996 var stadig levende og krævede tid i glasset for at komme i balance. Den startede bitter og stram, men samlede sig så frugten blev ren og balanceret. Lidt for stenet og manglede noget dybde. 88 point

Scarpa, Tettenieve, Barbaresco

En Barbaresco der er fremstillet af opkøbte druer, fra bønder som de har langtidkontrakter med. Generelt en fin vin, hvor der var god styr på de lidt mere feminine tanniner. Alle tre årgange var dejlig klar til at drikke.
2015 stod med gode modne jordbær og overraskende blød tannin. Utrolig saftig og nem at have med at gøre. Med lidt tid i glasset viste den lidt mere bid. 89 point
1989 viste mere modne toner, ikke overraskende 🙂 Sorte modne kirsebær, lidt sten og mineralitet til at give kant. Vibrerende og med herlig levende karakter. En yderst charmerende flaske vin med god længde. 90 point.
1982 var virkelig en flot flaske, der viste nogle af nebbiolo druens kompetencer når der er kommet noget alder på. Figensaft ti lat starte med, som samlede sig til mere ren blomme. Herlig dybde med tertiære noter som chokolade og gammel våd tobak. 92 point

Scarpa, Tettimorra, Barolo

Barolo som stadig fremstilles fra opkøbte druer, men nu har Scarpa netop opkøbt en mindre parcel i Verduno. Helt klart en stil som var til den voldsomme side, med masser af smagsintensitet og sorte kirsebær.
2015 starter helt bred ud med stor motorvej og en kombination af lakrids, blomme og asfalt. Den samler sig med tid i glasset og kommer frem med klassisk viol og mere rød frugt karakter. Lidt klodset, men det er også en baby på nuværende tidspunkt. 88 point
2012 står allerede på dette tidspunkt rigtig flot, men er stadig for ung. I modsætning til 2015 kan jeg bedre se sammenhængen mellem elementerne her. Medicin og hindbærmost, dybde med lakrids og tobak igen. Arbejder sig tæt sammen og styres af den forventede høje tannin. God balance mellem alle disse elementer. 91 point
1987 var måske ikke helt på toppen. Fremstod med en del volatil syre i næsen og ret luftig uden helt at hænge sammen i smagen. Vi fik duftet og smagt rosenblade, medicin og umoden rød frugt. Den giver sig ikke helt.

Samlet set en rigtig god smagning, som viser at Scarpa er en af de helt gode klassiske producenter i området. Personligt vil jeg til enhver tid foretrække deres Barbera d’Asti. Tror at jeg må have fat i Victoria Vine, der også var vært for smagningen, for at smage de mindre udgaver af deres barbera.