’96 Dom Ruinart til Colheita ’35

Så oprandt aftenen hvor vi skulle mødes. Vi mødtes 5 fem på en af byens mange fremragende restauranter; Anarki. Stedet er styret med en yderst behagelig hånd af dygtige Christian Thorsholt, der også smagte med på aftenens vine. Da der manglede et par flasker til så mange mand, så smed han et par jokere på undervejs ? Tak til alle omkring bordet for en super hyggelig aften. Noter er skrevet et stykke tid efter aftenen, så det er egentlig mere hvilket indtryk vinen har efterladt. På aftenen var der ingen notepapir og der blev ikke uddelt point til noget. Det var på alle måder ren hygge.

1996 Ruinart, Dom Ruinart, blanc de blancs

Medbragt af mig, men den fortjener alligevel stor ros. Hold da kæft hvor smagte det sindssyg godt. Stor intensitet med friske frugter, stadig en helt frisk syre og så en stor bunke tertiære noter fra lagringen. Så frisk, så nogen gættede 12 år ved siden af. Det var ret hurtigt at den flaske blev tømt og så var vi ligesom i gang med en god aften.

2016 Alvear, 3 Miradas, El Garrotal, Calidad superior, Montilla-Montilles

Tak for den til vores næsten-spanske deltager. Den blev næsten gættet spot on af os andre. Det var så tydeligt en ikke forstærket Sherrytype i den tørre ende. En hvidvin fremstillet på klassiske druer fra området og så ellers bare lagret under flor og gæret tør. Utrolig elegant med herlig mineralsk karakter af hvid kalk der var pulveriseret ned i flasken. Super lækker til charcutteri.

2015 Jonathan Didier Pabiot, eurytmie, Pouilly-Fumé

So sorry, men ikke lige min kop the. Jeg bliver nogle gange lidt for traditionel i min smag og dette smagte hverken som fugl, fisk eller midt i mellem. Det smagte aller mindst af Pouilly-Fume. Når al det sure så er sagt, så smagte det jo ganske balanceret. God intensitet i frugten, en anelse kant og god længde. Og her kommer så Thorsholts evner ind. Matchet med ærtesuppen var eminent!

2017 Fedellos do Gouto, Conasbrancas, Ribeira Sacre

En virkelig lækker vin, som havde en helt anden lækker personlighed. Gættede vi spansk, eller var det blot i tankerne? Hvorom alting er, så var dette virkelig lækkert. En klar oxidativ note, der fungerede fint sammen med god moden frugt. Vinen havde stor kompleksitet, uden at ofre sin friskhed. Smæk, det var lækkert til en gang svampe. Læs evt. mere om dette spændende projekt her

2014 Niepoort Projectos, pinot noir, Douro

Pinot noir dyrket 370 meter over havet midt i Dourodalen. Dirks kærlighed til Bourgogne fik ham til i 1999 at plante 1 hektar med denne drue på en højt beliggende skråning der vender stik nord. Det gør at druerne køles i højden og får minimalt sol i dette ellers meget varme område. Det var en flaske jeg købte i Porto for et par år siden og den troede jeg var lidt usikker i mit valg. Det viste sig dog at der blev gættet alt fra Oregon og Central Otago til 1.er cru fra Cotes de Nuits. En ret flot vin, med utrolig friskhed nedenunder en lidt moden frugt. Ingen tegn på kogt frugt, men helt præcis og saftig i sit udtryk. Nice, den må jeg købe et par flasker ekstra af, hvis jeg finder den igen.

2016 Sleight of Hand, Psycadelic Syrah, Stoney Vine Vineyard, Walla Walla Valley

Ekstrem kølig og saftig I sit udtryk med stor underliggende mineralsk karakter. Slank og intens, men knap så psykadelisk som navnet antyder, men det passer da fint på etiketten ? Med lidt tid i glasset kommer frugten lidt mere sød frem, men til start var dette så fransk i sit udtryk som man kunne ønske sig. Virkelig flot vin.

2016 Pierre Jean Villa, Fongeant, Cote-Rotie

Intens og knap så givende, på trods af at den fik tid. En del sødladen fad, der holdt frugten klappet hårdt sammen. Den her virkede som den oversøiske i dette sæt. Den lukkede lidt op for godterne med tid i glasset, men stor blev den aldrig rigtig. Potentialet lå godt nok nedenunder, men for mig blev det ikke forløst.

2001 Chateau Beaucastel, Chateauneuf-du-Pape

Et monster af en vin, som bare ikke dansede godt nok. En af den slags flasker som man ikke kan forskanse sig imod. Den kom aldrig rigtig ud af busken, desværre.

1935 Rozes, Colheita, Port

En helt unik flaske der nu kom på bordet, næsten, som det sidste. En flaske der fra start talte et tydeligt sprog om mange år på bagen. Helt klart mest tertiære noter, hvor gamle ristede nødder, tovværk, tobak og chokolade trak det længste strå. I munden eksploderede den dog med en god intens frugt, sammen med alle de andre noter. Høj smagsintensitet og en utrolig balance der bare holdt denne flaske dansende. At jeg gættede Madeira undrer mig stadig, men heldigvis ramte jeg årgangen.

2017 Hofgut Falkenstein, riesling kabinett, alte reben, Krettnacher Euchariusberg, Mosel

Til at rense ganen med så var jeg helt enig med Thorsholt; tysk riesling slår øl til enhver tid. Denne knivskarpe og rene udgave fra Falkenstein var lige det vi trængte til som afslutning på en god aften. Utrolig balance og en ganerenser uden lige. En eftersmag der holdt ved hele vejen hjem.

Tak til Anarki for godt værtsskab og tak til Jer andre for godt selskab omkring bordet.