Roumier og Cathiard vifter med flaget

Lidt noter fra en fantastisk aften i det bedste selskab. Utrolig interessant og lærerigt at være 4 mennesker om at dele vine på dette niveau. Det giver en absolut bedre forståelse, når man har tid, og mulighed for, at smage vinen flere gange. En rigtig dejlig aften, hvor vi fik noget god mad og hygget med gode mennesker. Tak for dejligt selskab, og gode flasker.

2012 Gosset Grande Millesime Brut Champagne

Første flaske af denne i Danmark, så rigtig sjovt at prøve. Fik 2006 nytårsaften, så nem at sammenligne i hovedet. Denne fremstod med god friskhed, men med overraskende meget autolytisk karakter. Med lidt tid i glasset åbnede den flot op for masser af appelsin, grønne æbler og citrus. Samlet set er denne for mig bedre fokuseret og med højere intensitet end 2006, som fremstår lidt mere bamset. Jeg glæder mig til at følge denne i årene der kommer.

2016 Lamy-Gaillat, La Romanée, 1.er cru, Chassagne-Montrachet

Serveret blindt, som eneste vin denne aften. Utrolig smuk duft med friske nødder, gruset mineralitet og et let røget element. Slank i stilen med en herlig saftighed og superklar til at danse. Jeg gættede på Chassagne 14 på baggrund af den flotte rene syre og herlige saftige stil. Som vinen stod i glasset fik den mulighed for at åbne op for god terroirdybde og ren frugt. Intet overgjort, intet for tungt.
Jeg har ikke hørt om Lamy-Gaillat som producent før, men det håber jeg at stifte mere bekendskab med.

2008 Domain des Comtes Lafon, Perrieres 1.er cru Meursault

Uha en lækker smørkop, den helt klare Meursaultcharme som man ikke så tit støder på. Her var der kombinationen af cremet nykværnet smør, samt en frugtsyre der stod som en pil gennem lokalet. Moden gul tropisk frugt, lidt fad og stor fylde. Lækker afslutning, som bare blev hængende. Perfekt sammen med en jordskokkesuppe.
Denne vin er for mig på toppen nu, men vil sikkert også smage godt de næste 5 – 10 år. Der er en fantastisk syre og frugt nok til at holde den.

1998 Domaine Ponsot, Grand Cru, Chapelle-Chambertin

Uha en sjov lille moden fisk i glasset. Lidt mere brun end jeg havde forventet, men klar i spyttet. Duften var for mig den helt store oplevelse med masser af lag. De lidt overmodne jordbær, syltede blommer og herlig våd skovbund. En af den slags næser der husker mig på hvorfor at man nogle gange bare kan sidde med næsen i koppen og glemme at drikke. I munden var denne meget mild og elegant, god ren rød frugt som spillede som en violin. Ikke så lang, men vandt point på sin finesse. Havde denne stået alene, så har den strålet på aftenen, nu blev den kørt fuldstændig over af de næste to kanoner.

2012 Domaine G. Roumier, Amoureuses 1.er cru, Chambolle-Musigny

Så flot i glasset med den reneste røde farve, lys og transparent. Duften er fra start for vild. Her er masser af små røde bær, jordbær, hindbær og kirsebær i et væk. Den friske mentol og et lidt urtet element. Fanget på et ungt men rigtig godt stadie. Denne flaske giver så mange forskellige lag fra sig, hver gang næsen kommer i glasset er der lagt ekstra til den helt rene frugt. Roumier leverer her en vin hvor fadet ligger som en understregning af kompleksiteten. I munden er der nogen nær fuldendt balance og en følelse som man sjældent får. Balance mellem intensitet, friskhed, dybde og så holdes det hele oppe af en luftighed så smilet breder sig fra øre til øre. Hver eneste tår har alle lag, er intens og levende, lang og saftig, uden på noget tidspunkt at blive tung. En af denne verdens helt store vine, som jeg er lykkelig for at have smagt på denne måde. Tak.
Barnemord? Nej det var ærlig talt ikke min opfattelse. Jeg ved at Roumier har potentiale til at udvikle sig på den helt lange bane, hvilket denne vin sikkert også kan. Denne aften var der dog ingen mangler, eller opfattelse af at vinen var lukket.

2008 Domaine Sylvain Cathiard, Malconsorts 1.er cru, Vosne-Romanée

Endnu en unicorn-wine! Helt anderledes, men på fuldstændig samme høje niveau som Amoureuses. Denne var så smuk, med en mere sort kant. Duften så flot med mere sorte bær og et lidt røget præg fra fadet. Frugten står fantastisk rank og fylder så godt ud i alle kanter af munden og rummet. Vinen skriger på mange måder Cathiard, uden at jeg helt kan sætte ord på det. Måske er der kombinationen af frugt, luftigheden og kompleksiteten, helt uden at det bliver for meget.
En vin der fylder og kræver din opmærksomhed og et glas der bare kalder på at blive drukket. Denne vin arbejdede sig rundt i glasset, står ikke stille med lever konstant. Den sorte frugt står perfekt i baggrunden og så lægges der nye lag på med tid i glasset. Utrolig flot balance hvor frugten står i flot balance med tannin og syre. Eftersmagen bliver bare hængende. Ren uforfalsket frugt, uden noget som helst der trækker skævt. Smukt. En vin der ikke bliver glemt de næste mange år. Tak.

1982 Domaine Grassas, Bas Armagnac

Ovenpå en stor middag, så er det rart med et lille glas brandy. Denne fremstod med utrolig frugtighed med tørret abrikos, kandiseret appelsin og rene noter fra fadet. Præcis og elegant på samme tid, uden at alkoholen stak af.

Tak til Ann, Evy og Lars for en fantastisk aften. Det er bare en fornøjelse at drikke så store vine i et selskab hvor der er tid til at tale om og nye hver enkel nuance. Vine på dette niveau har så meget fortjent at blive smagt på lidt flere gange, end hvis man er 10 om at dele en flaske.