Frederiksdal kirsebærvin 2018

Ja, jeg er ret vild med vinene fra Frederiksdal, det har jeg været i mange år. Jeg mener stadig det er et af de mest interessante vinprojekter i Danmark, heldigvis i stærk konkurrence fra mange gode producenter i landet. Igennem årene har der været skiftende vinmagere tilknyttet projektet, men hele vejen har det været godsejer Harald Krabbe, journalist Morten Brink Iwersen og kok Jan Friis-Mikkelsen der har stået bag. Nogle herrer der har været gennem mange svære beslutninger, af både stilmæssig, kvalitetsmæssig og økonomisk art. Vi fik et imponerende indblik i nogle af de svære processer i den dokumentar der blev vist i sommer på dansk tv.

De seneste år har vinmageren været Jonas Tofterup MW og årets sending af prøver er imødeset med stor spænding hos undertegnede, af samme årsag. Jeg har talt med Jonas et par gange i processen, og smagt prøver på nogle af hans eksperimenter. Der er mange sjove ting på vej. Men denne 2018 Vintage er første vin der frigives som er lavet af Jonas hele vejen igennem, så vidt jeg er orienteret.
Harald sagde engang til mig at det altid er sjovt at eksperimentere med disse vine, fordi man gør det med en vis tryghed. Som regel bliver det ikke værre end at det kan blandes op og bruges. Den saft som kommer fra disse Stævnskirsebær er yderst robust og kan klare mange forskellige typer behandling, uden at miste sin karakter. Forleden dag var jeg så heldig at få serveret en Vintage 2013 fra magnum, som viste hvad disse vine kan udvikle af tertiære noter med tid i flasken, derudover er jeg igang med en flaske 2015, der har stået åben i over et år uden at miste noget nævneværdigt i kvalitet eller smag.
Nå, men nu til smagningen. Alle vine er smagt let afkølet og uden bind for øjnene med alle mine fordomme og forhåbninger i behold. Der er brugt et Zalto hvidvinsglas til smagningen.

2018 Frederiksdal Vin af Kirsebær, lot 19-09, Harpelunde, Lolland, Danmark

Helt mørkelilla i glasset med vanlig frisk kirsebær-charme. Det er så rødt i duften, så man nærmest fornemmer en håndfuld kirsebær man presser i hånden, lige efter man har høstet dem fra træet bagerst i haven. Det dufter af sommer og gode minder. Med lidt tid kommer så de ekstre noter, fra gæringen, her er lidt blommer, figen og våd tobak. Smagen er mild og yderst frugtdreven. Mere frisk end den normalt er som helt ung. En utrolig cremet struktur med nærmest fløjlsblød følelse i munden. Luftig og mere let end tidligere årgange. Stadig intens, med røde kirsebær, sorte brombær og lidt knækket gren som giver et frisk pust. Eftersmagen er frisk rød frugt, med lidt tobak og mørk bitter chokolade. En flot vin, der vil passe fremragende til desserter med mørk chokolade, eller syltede bær. 91 point

Frederiksdal Vin af Kirsebær, Sur Lie, lot 19-10, Harpelunde, Lolland, Danmark

Sur lie betyder at vinen har ligger sammen med gærrester og andet bundfald i en periode. Det vil normalt give en vin med cremet mundfølelse og noter af brød og gærrester. Denne vin er sammenstukket af flere årgange, der har ligget på fade af forskellig størrelse og i forskellig tid.
Rød i glasset med en lille brun kant. En mere rolig duft med sorte kirsebær, chokolade og figner. En vin det er rart at sidde og dufte lidt til, der udvikler sig noter med lidt brunkager og andre krydderier. Smagen er intens med stor frugtsyre der giver friskhed til vinen. Fuld smæk på frugten, hvor de sorte kirsebær står først på listen, dernæst blommer og brombær. De næste noter kommer fra fadet med lidt vanilje, ristede mandler, lidt skiffer-mineralitet. Afslutningen holder hårdt ved, med lidt tannin og syre til at bide fra sig. En vin der kræver noget mad, gerne med masser choolade, ristede mandler, karamelbund og syltede bær. Lidt voldsom, men utrolig velbalanceret. 93 point

Frederiksdal Vin af Kirsebær, Rancio, lot 19-11, Harpelunde, Lolland, Danmark

Rancio er bare unikt, på så mange måder. Det at man kan have den form for opbevaring/lagring af vin er helt specielt. Idéen er at lagre vinen i store glasballoner udendørs, i al slags vejr. Det gør at vinen varmes op og køles ned, udsættes for lys og ilt. Denne vin står ude i ca ét år, hvorefter den lagrer et års tid på gamle Cognac-fade.
Lysere, men absolut også mere brun end rød i farven. Eksploderer op i næsen, også mere end jeg husker den plejer. Rancio-noter med bitre nødder, hengemte bær og en masse tobak og cigarkasse. En vin til den connaisseur der gerne vil udfordres på næsen, her sker virkelig noget andet end bare ren frugt. Der er lidt noter der minder om en gammel pose ristede mandler, sammen med en tør sommerskov, lidt støvet og åben for fortolkning. Er der frugt? Ja for pokker; blommer, brombær og sorte kirsebær. Smagen er blød og charmerende. Her taler vi om at sidder i en dyb lænestol med en god bog og en Stan Getz plade. Hygge. Balance mellem intens sort frugt, læder og tobak, ristede nødder og så bare et smæk til sidst fra syren. Levende og utrolig kompleks. Ikke en vin man altid vil have lyst til, men når man vil udfordres lidt, så sker der virkelig noget her, på baggrund af friskhed. 94 point.

Likør og Vermouth skal jeg lige arbejde lidt mere med, inden jeg omtaler dem. Det er klar vine som skal blandes med det rigtige, på den rigtige måde.

Samlet set er det endnu engang et stærkt sæt der er kommet fra Frederiksdal. En af de ting der tales meget om er hvad disse vine skal drikkes til. Ris a la mande og risengrød er der mange der er fan af. Jeg synes at disse vine virkelig kan vise deres nuancer sammen med oste, gerne herligt modne. Rancio udgaven vil jeg også gerne sætte til lammekølle, med masser af hvidløg og urter.