Touriga nacional fra Sydafrika

I går fik jeg en virkelig interessant vin forbi mit Zalto Universal glas. En vin som jeg fik serveret åbent og var ret nysgerrig på, allerede inden jeg stak næsen i glasset. For mig er Sydafrika et af de mest interessante vinlande i disse år, med så mange aspekter der venter på at blive opdaget af den danske vinelsker. Dem der er så tossede at blive ved med at snakke om gamle dages brændte gumminoter i pinotage, de udelukker sig selv fra nogle store oplevelser. For mig er chenin blanc og shiraz de to druer som jeg har størst fornøjelse af herfra, men det skal ikke udelukke oplevelser med mere spektakulære/skæve druer som i dette tilfælde touriga nacional.

Touriga nacional er en drue der primært dyrkes i Portugal og er hoveddruen i Dourodalen til både Portvin og rødvine herfra. Det er en tyksindet drue som har højt niveau af syre og tannin. Ofte med smagsnoter af sorte bær, skiffer og med aldre kommer der både tobak og lakrids frem.

Denne vin er en del af Cape Winemakers Guild som er et fremragende set up. Det er en sammenslutning af de bedste vinmagere i Sydafrika, som alle sammen bidrager til at løfte niveauet på flere forskellige niveauer. Der har gennem tiderne været fokus på at lave mousserende vine, forstærkede vine (læs: i stil med Portvin), Cape Blends og i disse år er der også fokus på nye områder, samt nye druer. Hvert år fremstiller hver vinmager en, eller flere vine, i små mængder. Disse udbydes på årets auktion og rangerer altid blandt de bedste vine fra landet. Jeg har smagt en del vine fra CWG gennem årene og må sige at de for mig bør stå på enhver vinelskers bucket list.

2009 De Trafford, Sijnn Winery, Touriga Nacional, Cape Winemakers Guild, W.O. Swellendam

Det er sort det her, men ikke sort som sort frugt, mere som skiffer. Det vælter op af glasset med mange spændende noter, der gør at man gerne stikker næsen tilbage. Ud over skiffernoten, som er den pudsige der stikker af og fanger interessen, så er der mange andre aspekter at nyde. Lakrids, frisk peber og naturligvis en stor mængde moden sort frugt; brombær, sorte kirsebær og friske blommer. Det overraskende er egentlig at det ikke ”er for meget”, her er balance i tingene og det bekræftes i smagen, hvor frugtsyren holder vinen levende og interessant. Renhed og ikke for meget fad til at vælte korthuset. En virkelig lækker vin, som hvis den skal sammenlignes med noget bliver enten Nordrhone, eller naturligvis Douro. Helt klart en flaske man har lyst til at prøve igen.

Jeg har gennem årene prøvet en del vine fra De Trafford som producent. Generelt er stilen rank med god friskhed og syre, altid med en god underliggende moden frugt. En producent jeg stærkt kan anbefale fra Sydafrika.

Vinene fra De Trafford forhandles af SA Wineimport, denne flaske kom fra privat kælder.