Champagne Leclaire Thiefaine

“De ser da superhyggelige ud, de to der laver denne vin.” Det var pudsigt nok min første tanke, da jeg slog Champagne Leclaire-Thiefaine op på deres hjemmeside. Man tænker lidt, at sammen med de to, så kunne man godt drikke en god kande kaffe, spise et stykke wienerbrød og tale lidt om de gode ting i livet.

Det er egentligt pudsigt som man ser mennesker og dømmer dem i løbet af få sekunder.

Heldigvis er det ofte i den gode retning som her. Man ser det gode i mennesker og får lyst til at tilbringe tid sammen med dem. Kan det være et resultat af hele den her lock-down som der tales om? Eventyrlysten der vil have mig ud i verden, ud og møde mennesker, tale om vin og høre deres historie. Så kan min hjerne godt sætte sig selv på hurtigt overarbejde. Her var blot et billede, på en hjemmeside, og straks var jeg kørt til Champagne. Vigtigst kan det føles at høre deres historie, så skal vi nok nå til vinen i glasset.

Leclaire & Thiefaine, billede fra deres hjemmeside

Nu var virkeligheden en anden. Det var fredag aften i vores genhusningslejlighed i København. Fredag må meget gerne være lig med Champagne. Ann-Toni, Lucas og jeg og god mad. Sidst på eftermiddagen var jeg gået ned til den lokale vinhandler, som havde guidet mig i retning af denne flaske. Les Terroirs du Vins, er det mundrette navn på butikken, eller som min hustru siger; vinbutikken i Sølvgade. Lars, Frederik og Alexander er et godt hold mennesker og efter at have serveret et par gode glas fredagshvidvin for mig, fik jeg fundet hylden med Champagne.

Leclaire-Thiefaine, Cuvée 03, Constantin, Le Grand Cru de Cramant

Producenten bor i Avize og et en combination af Reynald Leclaire, der er femte generation på vinhuset. Denne version af huset kom dog først til da han i 1991 giftede sig med Virginie Thiefaine. Nu et familieejet hus, med forældrene og deres fire børn der får tingene til at ske. Tre hektar vinmarker, som passes med stor kærlighed. Familien ejer primært vinmarker i grand cru landsbyer, men også lidt premier cru jord. Ingen certificering som hverken øko eller bio, men håndarbejde i marken er en selvfølge.

Denne vin kommer fra gårdens ældste parceller, beliggende i grand cru Cramant, som ligger i Cote de Blancs. Vinen er lagret på fad i 9 måneder, inden 5 år i kælderen og en degorgering med kun 2 gram. Vinen er fremstillet på 100 % chardonnay.

Jeg valgte at køre denne i et stort bourgogneglas, eller rettelig et New World Pinot Noir fra Riedel. Som vanligt hos os valgte alle andre glas. For mig fremstod vinen med stor kompleksitet og dybde, men alligevel med en knivskarp præcision og friskhed. For mig er friskhed altafgørende i en Champagne, det skal være der. 9 måneder på fad var ikke duft- eller smagbart for mig. Det er helt klart frugten der driver værket med masser af moden citron, og melon. En vin der fylder godt ud og efterlod min palet ren. Efter tid i glasset og lidt mere end køleskabstemperatur, så viste denne Champagne blot endnu mere muskler og dybde. Uden på noget tidspunkt at miste den røde tråd af friskhed og intensitet. En virkelig flot Champagne, hvor jeg allerede nu glæder mig til at smage flere fra samme producent.

Glassnak med Riedel og Zalto

Som sagt valgte jeg det store glas, men hustru havde vinen i Zalto hvidvinsglas, Lucas valgte Riedel Champagne. Som jeg oplevede forskellene så var vinen super intens og præcis i de to andre glas, mest i Zalto. I mit blev den større og dybere, men uden at miste renheden. Min oplevelse var en stor chardonnay, med bobler. Det altid overraskende ved glas er at ikke bare dufter vinen forskelligt, den smager også forskelligt. Fra Zalto oplevede jeg en større citruskoncentration, mere frisk pære og knap så fyldig en Champagne. I mit glas fremstod frugten mere moden og syren mindre skarp.
Vi kan ikke drage en endelig konklusion, blot konstatere at alle nød denne Leclaire Thiefaine Champagne.

Tak for god anbefaling hos Les Terroirs du Vins.