Bibi Graetz – ud af boksen i Toscana

I dag på jobbet hos RareWine havde jeg fornøjelsen af at smage fire vine fra Toscana. Producenten var Bibi Graetz, som laver nogle virkelig lækre vine fra Toscana. Vi havde sat en Instagram LIVE session op med Bibi, hvor vi fik en god snak om forskellige emner. På en halv time kommer man slet ikke dybt nok ned i alle emner, men det er kun en god grund til at besøge Bibi Graetz og hans vineri i Toscana, når der er mulighed for det.

Bibi har grundlagt sit vineri i 2000, men er vokset op med et par hektar rundt om stuehuset, hvor familien lavede vin. ”Det gør man jo i Italien” som han sagde.

I dag er Bibi Graetz især kendt for sine rødvine på basis af sangiovese, som er kongen i Toscana, hvilket han beviser så fint i hans vine. For at forstå konceptet omkring Bibi, så skal vi begrave alle tanker om bokse og regler. Glem DOCG og ønsker om at være en del af noget certificeret, om det så er et regelsæt for et område, eller en økologisk certificering. Målet er enkelt:

”Jeg ønsker bare at lave fremragende vine, ikke blive sat i en boks!”

Heldigvis har Bibi adgang til nogle fantastiske vinmarker, beliggende på bakketoppe ned gennem Toscana, fra Firenze til Montalcino. Højtbeliggende vinmarker og gamle vinstokke, er de to nøgle-punkter for at komme frem til målet. Bibi vælger også at stå udenfor den traditionelle vinhandel, ved at sende sine vine ud på det åbne marked i Bordeaux. Dette er en tendens vi har set de senere år, med topvine fra Sydamerika, Italien, Spanien og andre steder i Frankrig. ”La Place” er den traditionelle åbne plads, hvor der i gamle dage kun blev handlet de store Bordeaux vine en-primeur etc. Som sagt er dagens virkelighed markant anderledes. Nogle af de vine der handles åbent i dag er Pingus, Opus One, Masseto, Beaucastel, Catena m.fl.

Historien om Bibi kan opstøves mange steder, Monica Larner har hos The WineAdvocate skrevet en god og aktuel her. Lidt mere er der her hos WineSpectator

De vine som jeg smagte var de fire topvine, to hvide og to røde:

2019 Bibi Graetz, Testamatta bianco, IGT Toscana

Giglio hedder den stenede ø som ligger ud for den sydlige del af Toscana. Her ude ligger vinmarkerne som rå terrasser ned mod Middelhavet. Rå granit-jordbund giver masser af intensitet og terroir i den endelige vin. Serrone vinmarken ligger netop som en sådan terrasse med 120 år gamle vinstokke med ansonica druer. En drue der med sit tykke skind er perfekt egnet til dette område. Vinen lagres 12 måneder på barrique, men uden at fadet for overtaget.

En duft der taler mere om rå sten, end om frugt. Frugten er mere stenfrugt, med lidt ferksne og helt frisk abrikos. Smagen er med fuld tryk på, intet er pakket ind. Her er høj syre og en anelse tannin, som om det både kommer fra lidt skaller og fad. Bidet holder ved, men frugten skærer sig vej gennem med stor intensitet. Vinen holder ved og står utrolig flot op af glasset. Bibi nævnte at denne kunne gå til kød, jeg tænker mere kraftig fiskesuppe. En virkelig flot vin, som fortjener al ros.

2019 Bibi Graetz, Colore bianco, IGT Toscana

Lidt same historie om ovenfor. En vinmark hvor vandet nærmest spreder sit salt over marken og de 80 år gamle vinstokke. En del af mosten får her lagring på nye barriques, hvilket klart kan fornemmes.

Lidt en bolchebutik at stikke næsen ned i. Moden tropisk frugt og et roligt udtresyk, hvor noget sødme fra fadet anes. Mere mundfylde og en lavere syre er første indtryk. Så kommer smækket og man rives helt på plads. Masser af kompleksitet, hvor frugten kommer snigende som en stille upper-cut, sammen med en rivende syre. Fremstår klart med sødmefuld og afrundet. En virkelig flot vin igen.

2018 Bibio Graetz, Testamatta, IGT Toscana

“”Testamatta” is the best word to describe Bibi Graetz: a positive, creative and passionate person.” Direkte fra Bibi Graetz’ hjemmeside.
Ren sangiovese, Hentet fra fem forskellige højtbeliggende vinmarker. Ingen maskering, intet for at blande sig. Spontan gæring og så ellers lang tid, på gamle fade. Intet nyt fad, men gerne fade med mere end 50 år i kælderen. Det giver ingen smag af fad, men til gengæld får man vinen gennem en meget nænsom mikro-oxidering, der afrunder tanninen. I princippet burde det også få styr på syren, men der er så meget syre tilbage i denne at jeg ikke kan påstå det.

Smæk på og lige i fjæset. Her er ingen palaver, bare helt ren rød frugt. Det er første indtryk, som først får lagt ekstra lag på langt senere. Med et par timers luft begynder der at ske ting i denne meget unge vin, som stadig er uforløst. Det er ren rød frugt der dominerer, hvilket også er Bibis målsætning. Der ligger lidt urter og giver kant, men intet præg fra fadet til at ødelægge noget. Utroligt som der er styr på tanninerne, det må skyldes den lange lagring som afrundet strukturelementerne noget. En vin det er nemt at komme til at drikke uden at værdsætte alle nuancerne der ligger gemt.

2018 Bibi Graetz, Colore, IGT Toscana

Denne vin er med 95 % sangiovese og 5 % colorino. Næsten en enkeltmarksvin, men stadig iblandet lidt fra to andre marker. Alle vinamrker her skal være over 70 år gamle. De gamle vinmarker gør at ”vinen bare smager bedre, gennem hele processen” ifølge Bibi. Denne vin lagres i seperate komponenter indtil den blandes efter godt 22 måneder på fad.

Så er der bare en helt anden dybde at arbejde med. Hvor kommer det fra? Det prøvede jeg at spørge om, måske var det den dårlige forbindelse, eller mit skole-engelsk, men der kom ikke et klart svar. En kombination af ældre vinstokke og 5 % colorino i blandingen. ”De 5 % er som læbestiften, det løfter det samlede indtryk op til et højere niveau” En vin der arbejder meget mere end Testamatta og fremstår mere kompleks. Der er noget mørk chokolade og mere moden frugt. Vi er stadig helt klart i den røde genre, bare mere moden. En utrolig syre river en rundt i smagsbilledet og giver plads til at alle nuancer kommer i eftersmagen. Tanninen er mere present i denne og tørrer lidt ud til sidst, men jeg mangler også stadig en stor bøf på min tallerken til denne.

Min samlede mening

Samlet set var det virkelig interessant at prøve IG LIVE formatet, det kommer der nok mere af i fremtiden. Vinene fra Bibi er for mig vine der både taler til intellektet og til den rene drikkeglæde. Det er vine som smager godt og som ikke er pakket for meget ind i tannin, som gør dem besværlige. Samtidig så har de en dybde, som fortæller at de har et stort potentiale, som jeg glæder mig til at udforske i fremtiden. Tusind tak til Bibi Graetz for at medvirke i denne LIVE smagning og sende prøver.