Cote d’Or som appellation

Denne aften var jeg inviteret af Bourgogne Wines til middag på Restaurant Møntergade, for at få præsenteret vine fra den nye appellation Bourgogne Cote d’Or. En appellation i Bourgogne der er niveauet over regional Bourgogne AOC, men niveauet under Village, hvor landsbyen vil fremgå af etiketten.

Appellationen Bourgogne Cote d’Or

Bourgogne Cote d’Or som appellation er et relativt nyt begreb, som først blev introduceret med 2017 årgangen, for både hvid og rød Bourgogne. Naturligvis kun hvis druerne kommer fra den stribe vinmarker der ligger langs den gyldne skråning, på Fransk; Cote d’Or. Det er kernen af Bourgogne og der hvor vi finder de største og mest kendte appellationer.

Når vi zoomer ind på området Cote d’Or, så skærer vi Cote Challonaise og Maconnais fra i bunden, samt Chablis i toppen, så er vi ’hjemme’ i Cote d’Or med appellationer i nord som Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée m.fl. i den sydlige ende af skråningen finder du de bedste hvide appellationer med Meursault, samt Puligny- og Chassagne-Montrachet. Sammenlagt, så taler vi om en strækning på omkring 65 km fra nord til syd, så kald det blot en regional appellation, men det er immervæk ikke et stort område.

Læs min introduktion til Bourgogne ovre hos RareWine Invest

Hvorfor en Cote d’Or appellation?

Fordi der findes for meget vin med Bourgogne på etiketten, som er tyndbenet og kedeligt. Med Bourgogne rouge eller blanc som appellation, så kan du hente dine druer fra Beaujolais i syd, til Chablis i nord. Det skaber en relativ stor forskellighed i oprindelse, der igen afspejles i de endelige vine. Alt fra en mørk pinot noir, høstet lige i udkanten af Volnay, eller en lys saftevandsagtig kop vin fra Cote Challonaise.

Det er ikke nogen stor hemmelighed, hos os der elsker Bourgogne, at de bedste vine kommer fra appellationer indenfor Cote d’Or. Det som disse producenter ønsker er at deres regionale vin, kan adskilles fra den brede mængde. På sigt, vil det naturligvis også retfærdiggøre den højere pris. Et eksempel kan være en producent der bpr i Meursault og har nogle parceller, lige udenfor appellationsgrænsen, men som stadig leverer vine på højt niveau. Dem kan han nu tappe med den nye appellation. Det giver rimelig god mening.

Fakta om Bourgogne Cote d’Or appellationen

  • Minimum 9.000 planter per hektar. Samme som Village, men højere end Bourgogne AOC som er 5.000.
  • Maksimum udbytte er sat til 66 hl/ha for hvid og 58 hl/ha for rød
  • Vinmarkerne er fordelt på 40 kommuner fra Maranges til Dijon.
  • Potentielt 1.000 hektar, på en 65 km strækning, som er 1-2 km i bredden.

Samlet indtryk af Bourgogne Cote d’Or som appellation

Det var nogle rigtig flotte og typiske vine vi smagte. Man kan ikke konkludere at der er en stil i vine med Bourgogne Cote d’Or appellationen. Det er som så ofte før, og sikkert også siden, producenten der er afgørende for stilen i vinen. Gode producenter laver gode vine og denne aften var der også gode negocianter som leverede nogle flotte vine.

Hvis man skal trække en rød tråd ud af disse vine, så er det at de beviser appellationens værd, ved at have det ekstra gear i forhold til Bourgogne AOC. Det er som sådan ikke overraskende, bare godt at få slået fast.

Priserne er altid relevante, når vi kigger på Bourgogne, det er de også her. Generelt så er dette vine som tidligere også lå i prislejet omkring 250,- kr. og det gør de stadigvæk. De bedste Bourgogne AOC vine har længe ligget i dette leje, nu har de blot fået en appellation på etiketten der er med til at retfærdiggøre det.

Alle vine blev serveret åbent, i gode Bourgogneglas fra Spiegelau. Her følger mine korte noter og point tildelt på en 10-point skala, for at sætte vinene i forhold til hinanden. Nederst noter til to vine nydt på R Vinbar bagefter smagningen.

2020 Dom Philippe Bouzereau, Cote d’Or Blanc

Super flot start som springer ud af glasset i en meget eksprressiv stil. Lidt meget sødladen fad, men frugt nok til at matche tyngden. Lang eftersmag og dejlig cremet struktur. 8 point

2020 Comaine Paul Pernot et Fils, Cote d’Or blanc

Kontrasternes verden træder ind fra start i denne smagning, hvor denne er slank og fin i sit udtryk med mineralitet og en slankere frugt, uden samme tyngde. Den havde omvendt en god finesse, men blev bare lidt for tyndbenet til mig. 4 point

2020 Domaine Huber-Verdereau, Cote d’Or blanc

Herligt levende glas der spiller på flere tangenter. En stil man bare har lyst til at drikke og hygge sig med, helt uden forbehold. En kombination af dybde i frugten og en frisk syre der i sidste ende fremstod meget balanceret. 7 point

2020 Domaine Claude et Catherine Marechal, Cote d’Or blanc

Intens, men ikke rigitg på den gode måde. En lidt kunstig bolchesødme der ikke passede sig ind. Ender lidt bitter og kort i frugten. 4 point

2020 Domaine Roux Pere et Fils, Cote d’Or blanc

Tæt som så ofte fra Roux, lidt hård i fadpræget som endnu ikke var helt integreret, tror det bliver bedre om 6 måneder. Masser af frisk citron og dybde i frugten, bagved fadet. 6 point

2019 Domaine Fabien Coche, Cote d’Or blanc

Super balanceret og intens næse, uden at blive for ekstrem. Et lidt ristet præg fra fadet, nogle nævnte den klassiske popcorn. Frugten står super flot og balanceret i munden med god intensitet og balance. Det hele balancers flot af syren. Aftenens flotteste vin. 9 point.

2019 Maison Laroze de Drouhin, Cote d’Or blanc

Enkel og uden de store armbevægelser, ren men bare kedelig for mig. Frugten virkede lidt for moden og syren haltede lidt. 4 point

2018 Maison Edouard Delaunay, Cote d’Or blanc

Et år ekstra i forhold til de andre og det kunne fornemmes. Det overraskende var syren i denne ellers udskældte varme årgang. Vinen stod med flot balance og længde. Tæt opbygget med herlig cremet struktur. 7+ point

2019 Domaine Philippe Charlopin, Cote d’Or rouge

Super lækker og saftig start på de røde vine. Her var friske jordbær lige fra bedet og så lidt ekstra lag med svampe og bacon. Holder ved og danser over tungen. Bedste røde blev åbenbart serveret først 😉 8 point

2019 Domaine Demouget, Cote d’Or rouge

En vin til den tungere ende af spekteret. Havde lidt kogte noter, og det kan jeg bare ikke med. Sød fad og blommer til sidst. 4 point

2019 Maison Louis Jadot, Cote d’Or rouge

En stor og positiv overraskelse fra den store negociant. Her tager man tydligt denne vin seriøst. En kombination af frisk rød frugt, perfekt modenhed og god dybde. Dertil kom et lidt tørt element til sidst, som virkede som en god balance. 7 point

2019 Maison Albert Bichot, Secret de Familie, Cote d’Or rouge

En anden stor negociant, der kører en mere åben og charmerende stil, der desværre ret hurtigt bliver lidt kedelig. Her mangler lidt kant til at skabe balancen. 5 point

2019 Domaine Parent, Cote d’Or rouge

En producent som holder sin stil og vinen er for mig lidt for kantet og uden charme. Pæn rød frugt og en lidt stram tannin. Kommer ikke rigtigt nogen veje. 4 point

2019 Chateau Philippe le Hardi, Cote d’Or rouge

Det var ikke aftenens sjoveste vin. Bitter rød kerne med alt for lidt frugt. Stram og kort i smagen. 3 point

2018 Maison Louis Latour, Cote d’Or rouge

Ja, det var så det man kunne forvente af en varm årgang. Leveret med kogte blommer og svesker og en udtørrende tannin. 3 point

2019 Domaine Jean Fournier, Cote d’Or rouge

Så var der bid igen med god kompleksitet, og en lækker balancert frugt. Herlig frisk syre og en vin der viste sig at gå rigtig godt med lidt mad til. 7 point

NV Albert Sounit, Cuvée Prestige, Brut, Cremant de Bourgogne

De to sidste vine her fik vi på R Vinbar efter middagen. Virkelig vellavet og godt balanceret Cremant. Jeg må med skam indrømme at jeg slet ikke har smagt nok fra dette danskejede domaine, men deres Cremant har jeg været glad for de gange jeg har smagt den, således også denne aften. Ren frugt, lidt høj dosage og en herlig renhed.

2020 Domaine Mikulski, Cote d’Or blanc

Serveret blindt og jeg gættede på Chassagne. Den havde masser af frugt, god intensitet og herlig fed stil. En anelse røg fra fadet, som gav god kompleksitet. Virkelig vellavet.

Tak til Dorte og Peter fra Ehrenberg Sørensen som stod for arrangementet. Det var som altid super godt.