Diwald på Sydhavnens Vinbar

Martin Diwald er en vinmager fra Østrig, som jeg har mødt en del gennem årene. Vinene importeres nu af Sydhavnens Vinbar ved Lars Møller, som havde inviteret undertegnede til Winemaker’s Dinner med Martin Diwald.  
Jeg havde glæden af at møde Diwald første gang i Montpellier til vinmessen Millesime Bio. Heldigvis var min arbejdsgiver også glade for hans vine, så vi startede importen. Jeg nød altid at have besøg af Martin i Danmark, eller når vi mødtes i Frankrig. Desværre besøgte jeg ham aldrig i Østrig, men der er stadig mulighed for dette.

Vineriet Diwald fra Wagram

Martin Diwald er af en familie med stolte traditioner og hans forfader var pioner indenfor økologisk vinbrug i Østrig. Allerede i 1976 startede Diwald med økologi, da der endnu ikke var certificeringer for dette. Martin tog det straks niveauet videre da han kom til vingården i 2006. Nu er kælderen også så naturligt indrettet som muligt, med respekt for tidens tand. Alle gæringer foregår naturligt og der arbejdes med lave niveauer for sulfitter. Alt fra naturligt klare vine til mere grumsede udgaver kommer ud af kælderen i den sidste ende. Hvid, orange og rød, samt hvad der ellers kan findes af nuancer.

Riesling og grüner veltliner er de mest benyttede druer på de 20 hektar med vinmarker, men også her leges der og eksperimenteres. Frühroter Veltliner, furmint og meget andet er plantet. Vingården ligger i Wagram, der er et af de bedste distrikter i Østrig. Wagram er en stor region og ligger nordvest for Wien og har 2.500 hektar med vinmarker. Klimaet er relativt køligt, hvilket giver en lang vækstsæson og dermed optimale betingelser for aromatiske druer.

»Fuel for the soul«

Quality comes from the vineyard, there is no doubt about it. There is nothing that can be improved in the cellar, quality can only be retained.

Fra Diwalds hjemmeside

Gennem årene er jeg blevet udfordret af Martin Diwald og hans vine, ikke hver gang har jeg haft hænderne over hovedet, men samlet set har jeg været rigtig glad for hans vine. Da min gamle arbejdsgiver stoppede importen var det en glæde at se den blive genoptaget af den gamle ræv Lars Møller på Sydhavnens Vinbar. Nu med besøg af Martin, så havde jeg sat kursen mod sydhavnen til winemakers dinner.

Det blev en aften hvor personalet på Sydhavnens Vinbar viste sig fra sin bedste side, så stor ros til stedet for denne middag. Stort smil og interesse for både gæster og vin hele aftenen.

Vi smagte en bred vifte af vine, som blev serveret med lidt lette serveringer.

Diwald, Grüner Veltliner, sparkling, Wachau

En herlig sag at starte med. Lagret hele 30 måneder sammen med bundfaldet, inden degorgering. Virkelig dejlig mousserende vin, hvor kombinationen af en aromatisk druesort og lang tids lagring hænger godt sammen.

2020 Diwald, Vom Löss, grüner veltliner

Et klassisk og smukt eksempel på denne drue. Lige til at drikke, uden de store sværdslag. Klassiske lime og urter i både duft og smag. Lidt lav på syren, men det skyldes årgangen.

2019 Diwald. Luft & Liebe, grüner veltliner

En mere naturlig tilgang til produktionen med skindkontakt i en kortere periode, og naturlig gæring. Aftappet ufiltreret og det ses i glasset. Rigtig god koncentration og mere smæk på syren her. Nuancerne ligger mere fast og med mere dybde. En god oplevelse!

2013 Diwald Ried Goldberg, grüner veltliner

En gammel flaske fra Martins dybe kældre. Det viser endnu engang at vi drikker alt for meget vin for tidligt. Her var stor dybde, syltede citroner og en hel blomstereng. Selv efter ni år står syren rank og holder vinen frisk og elegant. Denne vin kommer fra en af Martins bedste marker i Wachau, så det er naturligvis også med til at sikre kvaliteten.

2020 Diwald, zweigelt, vom löss

2019 Diwald, zweigelt, luft & liebe

To røde serveret sammen og de viser forskellen på den klassiske tilgang til produktionen, og den mere frigjorte tilgang med mindre svovl i luft & liebe versionen.
2020 havde her masser af sort frugt, med en fin balancerende syre og masser af liv. En frisk vin, som bare skal køles ned og nydes på terrassen til grillet kylling. Alle vil være glade.
2019 havde et ekstra lag og blev straks mere kompleks. Det gjorde at vinen kræver mere og giver mere i den sidste ende. Stadig båret af lækker sort frugt, men bare i en mere tung udgave. Virkelig flot vin.

2019 Diwald, Zündstoff, grüner veltliner

2017 Diwald, Zündstoff, riesling  

To vine hvor Martin går linen ud med lang gæring sammen med skallerne. Det giver en klassisk orangevin med tannin-bid og langt større kompleksitet. Produktionsmetoden udvisker lidt druekarakteren, men alligevel står de rimelig klart i glasset.

Det her er to vine der for mig står som noget af det reneste og mest præcise i kategorien. De er hverken for meget, eller for lidt. Tilpas med tannin fra skindkontakt, men ikke så meget at druens karakter bliver helt udvisket. To store glas, der hurtigt forsvandt.

Tak til Martin Diwald

Tak Martin for en super aften og gode fortællinger om familiens vineri. Her tænkes over tingene, så man ikke bare går natur for at gå natur, men har en kærlighed til at vinene skal smage godt også med lidt flaskelagring. Interessant at høre Martins holdning til sulfit. En overgang var han helt modstander og prøvede at arbejde helt uden, nu vælger han at bruge en anelse ved aftapning, for at stabilisere sine vine. Under selve produktionen tilsættes der ikke sulfitter og vinen får stort set lov til at lave sig selv.

Sydhavnens Vinbar er et dejligt sted

Stor tak også til Lars Møller som har åbnet et herligt sted her i sydhavnen. Et sted som emmer af lokalkolorit og den gamle københavnerstemning, som er pakket ind i smarte sushi-steder og kebabbutikker i mange andre dele af byen. Vinbaren kan klart anbefales, her er et godt udvalg af spændende vine til nørderne, men vil du bare have en kold flaske rosé i solen, så har de også det på kortet. Prispolitikken er yderst rimelig og langt væk fra de værste tilfælde i byen. Tillykke til sydhavnen og tillykke til Lars med vinbaren!