In A New York State of Chardonnay

In a New York State of Chardonnay, det lyder næsten som en sang, men er blot dagens tema for en smagning. Tak for invitation fra New York State of Wine.

Dagens smagning bød på Chardonnay fra New York State, sat op mod et par skarpe velkendte konkurrenter fra resten af verden. Som udgangspunkt en super sjov og lærerig måde at sætte sådan en smagning op på. Ingen tvivl om at vi som vinelskere ikke må glemme at USA er mere og andet end Californien. Godt nok står Californien stadig for mere end 90 % af al vin der produceres i USA, men der sker så meget spændende rundt omkring i landet. New York State ligger absolut lige i kølvandet på de mest kendte stater.

New York State som vinproducent

New York State er den tredjestørste stat i USA for produktion af vindruer, dog er hele 83 % Vitis Labrusca som ikke er den specie vi normalt taler om, når vi taler om kvalitetsvin. De druer som er de bedste, vil være i Vitis Vinifera specien, hvor vi også finder Chardonnay, som er hovedemnet i dag.

I alt er der plantet 4.500 hektar, så et område der er en ¼ del af Bourgogne, bare for at sætte det i perspektiv. I alt er der 11 AVA (American Viticultural Areas) Klimaet er meget varieret, alt efter om vineriet er tæt på kysten, eller en af de store søer. Der var i 2019 registreret 470 vinerier i staten New York.

Dagens smagning blev præsenteret af David Kermode og Rene Langdahl på bedste vis.

Rene startede med en præsentation af Chardonnay som drue. Gennemgang af de væsentligste områder, hvor Chardonnay har stor succes i disse år. Mest interessant er den stilmæssige ændring der går fra højtydende kloner, til kloner der yder mindre men er mere præcise i frugten. Naturligvis er der også en ændring i stilen, hvor fadet er skruet ned og syren kommet op. Det hele går i øjeblikket mere i retning af Chablis, end i retning af den federe stil i Macon og omegn.

David supplerede med lidt mere om selve New York State. Chardonnay er ikke den mest berømte druesort fra New York, men har slået sig godt fast især i det maritime klima tæt på kysten. Finger Lakes er begyndt at give virkeliginteressante vine, sammen medLong Island som de væsentligste områder. En stor forandring i øjeblikket, hvor stilen bliver mere klar fra området.

Her følger mine noter, og kommentarer fra dagens smagning. Vinene blev præsenteret af producenterne, og “de andre” af Rene Langdahl.

1. Wolffer Estate – Perle Chardonnay 2019 – LONG ISLAND, NY

Alc.: 13.5% | 100% Chardonnay

Roman Roth er med som gæst og er vinmager hos Wölffer Estate siden 1992, samt præsident for Long Island. 3000 acres med vinmarker, primært vinifera. Området grundlagt i 1973. På den 40 breddegrad, på linje med Madrid og Napoli. Moden frugt er rimelig sikkert, fra en lang vækstsæson. Frosten kommer sent, med den tætte beliggenhed til vandet. Fremragende klima, med herlige briser fra havet. Passer perfekt til alle udgaver af chardonnay, fra mousserende til botrytis angrebne udgaver.

Dijon 76 små klaser giver homogen modning. Håndplukket. Direkte pres. 48 timer med skind. 90% nye fade, franske, med lees i 7 måneder. 2019 var et super år. Roman er glad for Corton-Charlemagne, men prøver heldigvis at lave en Long Island udgave af chardonnay. Vælger at bruge DIAM 30, da han gerne vil se hvordan vinen kan holde i 30 år.

Ekspressiv med citrus og grønne æbler, bakket op af røg fra fadet og lidt brødnoter. Medium intensitet der balancerer flot henover tungen. God længde, holder sig fint i midten med herlig syre. Dejlig saftig stil, som giver en vin der paser flot til mad. Grillet fisk, eller tørre oste. Hvor er min peccorino? 90 point

2. Jean Durup – Chablis 2021 – CHABLIS, FRANCE

12,5 % alc. With an average age of 30 years, the DURUP vineyard is located on the best slopes surrounding the valley of the Serein. Half of the production in this appellation is located in the village of Maligny. It stretches also over Villy, Chablis and Beines, on hillsides particularly well exposed, South and West. The Chablis is made in vats of glass or stainless steel. Oak is not traditional of DURUP estate.

Præsenteret af Rene. Koldt klima og fra den hårde 2021 årgang, hvor mange producenter mistede en stor del af høsten til frost allerede inden vækstsæsonen gik i gang.

Helt grøn og spids i næsen, med lidt kalk. Virker rimelig intens i næsen. Slank og lækker i smagen. Holder sig helt ren, men uden krumspring. Som at tygge på skallerne fra grønne æbler og asparges, overhældt med fin citronsaft. 87 point

3. Fox Run Vineyards – Doyle Family Chardonnay 2020 – FINGER LAKES, NY

Alc.: 12.4% | 92% Chardonnay, 8% Traminette

Peter Bell er med som gæst. Har været rundt og lave vin i mange lande, i både den nye og gamle verden. Har været hos Fox Run siden 1995.  

Finger Lakes er på størrelse med Belgien og langt væk fra havet, her er kontinentalt klima. På bredde med Rioja og Tuscany. Forårsfrost sker jævnligt, men ofte er der ikke blomster så der sker ingen stor skade. Odium og phylloxera stammer begge herfra, iflg. Peter Bell. Et ret fugtigt klima, mere fra regn end søerne. Traminette er en krydsning på baggrund af gewürztraminer. Ingen malo, ingen lees, ingen fadlagring.

Høstet med maskine 20.000 kasser om året.

En åben næse, der er lidt diskret. Frugt der arbejder godt rundt, lidt krydret og urtet. Blødt angreb i munden, hvor der mangler lidt syre til mig. Meget behagelig og nem at arbejde med. Moden frugt, med et lidt urtet udtryk. Bliver kedelig og simpel i sit udtryk, men helt uden fejl. 87 point

4. Villa Maria – Taylors Pass Chardonnay 2019 – MARLBOROUGH, NEW ZEALAND

0,52 grams sugar. 100% barrel fermented, 49% wild fermentation. Matured for 11 months on lees. The Taylors Pass Vineyard is located on the Awatere River in Marlborough, predominantly dry and influenced by cool coastal breezes and winds from Mt Tapuae-o-Uenuku. Soils range from silt over gravels, to stony gravels, with large greywacke river stones that reflect heat to assist with even fruit ripening. The vines were planted in 1999 mostly on free draining stony soils

Rene: Top vinmark fra den sydlige del af Marlborough, som er markant koldere end den nordlige del. Lav ph. 100 % fad gæret, fuld malo med 11 måneder på lees.

Flot melon og moden appelsin med herlig saftig stil. Syren er så fint balanceret og vinen holder sig smukt hen over midten af tungen. Lækker balance med moden nok frugt, men uden at blive for meget. Den her vinder stort på sin balance. 92 point

5. Nathan Kendall – Chardonnay 2020 – FINGER LAKES, NY

The grapes were sourced from 45+ year old vines, on silt loam soil. Handpicked, foot stomped and pressed. The juice was racked to neutral French oak barrels where it fermented spontaneously. Partial malolactic fermentation and aged 11 months on full lees. The wine was filtered before bottling and unfined. 4 grams of sugar.

Nathan Kendall established 2011 er med som gæst. Søger Old World Style I en low-intervention vinfremstilling. Har rejst meget, men er glad for at komme hjem og nyde lkimaet her i Finger lakes.

Høstet på vestsiden af søen, hvor der er morgensol og vinstokke på ca. 15 år. Håndhøstet, neutrale fade til spontan gæring, 11 måneder med minimal omrøring. Delvist malolaktisk, for at bevare frugt og friskhed.

Uha en flot næse, der er røg og popcorn på en meget moderne måde. Fadet er til stede, men det er frugten der holder vinen oppe. Intens i smagen, med en bred profil, men uden overmoden frugt. Imponerende flot eftersmag med masser af tyngde og smag. Hele tiden godt holdt på plads med intensitet og syre. 93 points

6. Errazuriz – Aconcagua Costa Chardonnay 2019 – ACONCAGUA VALLEY, CHILE

1,53 grams of sugar. 13% alc. Grapes were handpicked in the early morning between February 19th to March 6th and carefully transported to the winery, where they were whole-cluster pressed and cold decanted in stainless steel tanks. The use of native yeasts along with the larger number of strains of yeasts during a wild fermentation contributes greater complexity to the wine. The juice was fermented in used French oak barrels during 15 to 20 days, and then underwent 45% malolactic fermentation. Then the wine was aged for 11 months in used French oak barrels.

Rene: Topproducent der arbejder nord for Santiago i kystnært område.

Duft med en del moden citron og lidt fersken. Lidt kål og røget element der ikke helt giver fri på vinen. Meget intens og båret af citronsyren i smagen. Bliver lidt bitter og stram i udtrykket. Holder godt ved og vil helt sikkert åbne op med mad. 89 point

New York State Chardonnay i fremtiden

Så Chardonnay fra New York State skal man absolut regne med i fremtiden. En klar stil kan man heller ikke kalde for druen her, men de vine vi fik var på et godt og højt niveau. Der er tale om vine der har god naturlig syre, som følge af et modereret klima, enten fra kyst eller sø. Samtidig er der et ønske om at fremstille gode vine og hvor der er vilje findes der ofte vej.

En sidste bemærkning fra New York var at fremtiden måske vil byde mere på at vi som forbrugere skal være mere opmærksomme på hvor den gode årgang er, end præcis hvor vinen kommer fra. Til det kan man jo kun give manden ret. Der laves god vin i rigtig mange områder i verden og vi bør ikke afskrive nogle, før vi har smagt deres vin. Diversitet er et herligt nøgleord og det må vi heller ikke glemme, når vi taler om vin.

Jeg deltog i smagningen fra et hotelværelse, sådan køler man flasker der.