Vine fra Pinotbox’en

REKLAME / tilsendte vine fra Pinotboxen

Pinot noir er ikke Bourgogne og ej heller er Bourgogne pinot noir. En sætning der endnu engang blev understreget da jeg smagte to flotte vine, som var tilsendt fra Pinotboxen. En udbyder af noget så genialt som en kasse med to flasker vin, fremstillet af pinot noir-druer. På sigt er der måske mulighed for at udvide til andre sorter fra pinot-familien, bare en tanke.

Det var to flotte vine jeg skænkede i de store Zalto bourgogneglas, hvor de fik mulighed for at udvikle sig med temperatur og luft. Begge vine gennemgik en yderst interessant udvikling i løbet af aftenen, hvor min kærlighed brændte mest for den ene, for straks at skifte til den anden. Begge var 2020, hvor den ene kom fra Baden, var den anden hjemmefra Bourgognes Saivgny-les-Beaune.

Det var på intet tidspunkt et spørgsmål om at finde en vinder for mig, jeg nyder bare at smage to vine sammen. Det giver noget umiddelbar perspektiv, som gør det nemmere at finde ligheder og forskelle i vinene. Der blev heller ikke kåret en vinder til sidst, men vinene fik lov til at vise deres forskellighed.

2020 Franz Keller, Oberrotweil, Baden

En stjerneskud, eller kan vi egentlig ikke bare sige; en fantastisk dygtig vinmager. En mand der i de senere år har slået sig fast som en af de bedste producenter af pinot noir fra Baden, og Tyskland i det hele taget. Han arbejder på de bedste GG marker i området, men denne vin er ny i portefølgen og er sammensat af frugt fra Eichberg og Kirchberg markerne.

2020 Christophe Buisson, Saivgny-les-Beaune

Buisson familien har i de senere år tiltrukket sig en del opmærksomhed i Cote de Beaune, uden at jeg helt har styr på familiens forgreninger, så har jeg ikke haft vine fra Christophe i glasset før.

Smagning af de to gange pinot noir

Fra start var den tyske bare så utrolig charmerende at jeg havde lyst til at tømme glasset. En trold der sprang op af en æske, med lidt krudt og rå mængder sort frugt. Lidt syltede bær, uden at gå grasat i sødmefuldhed. Pivfrisk syre, der gjorde at vinen stod flot hele vejen. En vin der i den grad arbejdede sig direkte vertikalt op af glasset!

Den franske makker stod lidt i baggrunden, for at være ærlig. Havde ikke travlt med at komme op af koppen, gav kun lidt fin rød frugt og jordbund fra sig. Men med tid løsnede han skuldrene lidt mere og gav en sang fra sig man gerne ville lytte til. Pludselig var der dybde og kompleksitet med i noterne. Frugten blev ved med at være flot moden, uden overmodne toner. Hertil kunne jeg lægge lidt krydderi fra diskret fadbrug, samt lidt klassiske skovnoter. En vin der arbejdede sig varm.

Jo længere tid de to glas fik lov til at udvikle sig, og tage på i temperatur, jo mere udviklede vinene sig helt naturligt. Den tyske mistede noget af sin umiddelbare charme, men fik en sort dybde. Den franske åbnede bare mere op og vandt helt klart på den lange bane.

Mit råd til dig der har fået disse to vine ind af døren i denne måned, gennem Pinotboxen er at nyde dem for deres forskellighed. Den tyske vil stå godt afkølet til kylling, hvor den franske vil stå flot til sæsonens første svampe og lidt mørkere vildt. Et par flotte vine, der kommer med stor anbefaling herfra.