Valtellina, vine der skal på din radar

Valtellina er Italiens hemmelige område for nebbiolo druen, langt oppe i Alperne. Samme drue som bruges til Barolo og Barbaresco, men der stopper de fleste ligheder også. Forskellen, hvor kommer den så fra? Den kommer fra klima og jordbund!
Denne dag var der besøg i København af Valtellinavini, som havde hyret Thomas Ilkjær fra Vinakademiet ti lat give os en god gennemgang af området, og otte vine.

Så langt mod nord som muligt, næsten

Valtellina er beliggende i det nordligste Italien, med nordlig grænse mod Schweitz. Regionen er den rige Lombardiet, med Milano som hovedstad og de store søer Como og Garda som markante markører for den danske turist. Dalen strækker sig over ca. 70 km fra toppen af Como-søen i vest og næsten stik øst.
Valtellina er det eneste område hvor to forskellige DOCG dækker samme territorie, baseret på samme druesort. Det gør sig gældende både for Sforzato DOCG (fremstillet på tørrede druer) og for den bredere Valtellina Superiore DOCG.

Det kolde klima

Klimaet i Valtellina er køligt, både grundet nordlig beliggenhed, men også de højtbeliggende marker i op til 800 meters højde over havet. Heldigvis virker Como som et stabilitetsfaktor på temperaturen. De fleste marker ligger på den nordlige side af floden i bunden af dalen, hvilket giver dem en nødvendig, og optimal, eksponering mod solen. De stejle marker har gjort at der arbejdes med en del terrasser, som er bygget af sten. Det giver den ekstra fordel at stenene opvarmes af solen, og afgiver varme om natten til at modne druerne. Alle disse små ekstra faktorer gør det muligt at modne nebbiolo druen her så langt mod nord.

Jordbunden, der skaber en forskel

Jordbunden her i Valtellina er sur, med en lavere ph værdi end i Langhe, hvor jorden er basisk. Denne jordbund er med til at skabe en anden profil for druen, end vi ser i Langhe. Jordbunden er sammensat af sten og har et tyndt toplag, langt de fleste steder. Det skaber optimale forhold, hvor jorden netop kan holde på den nødvendige mængde vand i tørre perioder.

Chiavennasca og ikke nebbiolo

Som ofte i Italien er der lokale navne, for kendte druer. I dette tilfælde er det nebbiolo der hedder chiavennasca. Navnet betyder en højtydende plante og navnet har været der siden 1595. Der er ca. 10 % andre druer. Samlet set har Valtellina næstmest nebbiolo plantet i Italien, efter Barolo. Muligvis stammer druen herfra. Andre lokale druesorter der bruges er rossola, pignola, brugnola. Disse tre er alle i familie med chiavennasca.

I alt er der i dag 820 hektar, hvilket gør dette til et ganske lille område. Der findes 5 underområder, som må tilføje deres navn til Valtellina Superiore på etiketten. Det væsentligste er dog ikke hvilket område vinen kommer fra, men langt vigtigere hvor højt oppe af skråningen druerne er dyrket. De lokale taler om under 400 moh som er de nemmere marker, som leverer de blødeste vine. Den største mængde kommer fra midterstykket, som regnes fra 400 – 500 meter. Derudover tales der om højtbeliggende marker, som er fra 500 – 800 meter oppe af bjergene. De øverste vil give mere stringent karakter. Mange producenter blander også druer fra flere højdeniveauer, for at få den ønskede stil.

Vin af tørrede druer

Sforzato er tørrede druer, men ikke Amarone. Også i Valtellina fremstiller man vin af tørrede druer, og har en lang og stolt tradition for sine Sforzato vine, der har egen DOCG. Mange af reglerne minder om Amarone, med den absolut store forskel at vinene her skal være tørre!

Vinene der blev serveret og kommenteret kort var disse, med mine smagenoter og point.

2018 Dirupi, Vigna Dossi Salati, Grumello, Valtellina Superiore Riserva

7 hektar med økologiske marker, 21 vinmarker. Kun nebbiolo. 2 år på store botti. Lys rød farve med svag brun kant. Roser og violer i næsen med fine røde bær som balance. Lidt kandiseret note, som balancerer. Dejlig saftig stil med frisk rød frugt og medium høj intensitet. Fin længde og intensitet, hvor tannin er flot balanceret. Den høje syre skaber vinen og får den søde karakter fint i balance. 90 point

2018 Alfio Mozzi, Grisone, Sassela, Valtellina Superiore

18 mdr lagring på store botti træfade. Teglfarvet med duft af mere tørret frugt og blade. Balancerer flot i munden med blød tannin og mange lag af frugt. Virker meget rolig, eller måske bare kedelig uden den store dybde. Der er masser af struktur der arbejder, men der mangler lidt frugt til at skabe dybden. 86 point

2015 Nicola Nobili, Inferno, Valtellina Superiore

Teglfarve. En svag duft af varm kogt frugt. Rosiner, dadler og tørret skinke. Der er dybde og bagved den umiddelbart varme er der en god friskhed. En vin der klart er fra meget moden frugt, men hvor der er en del at arbejde med rundt i munden. Beder i den grad om en bøf. 88 point

2013 Balgera, Pizamèi, Valgella, Valtellina Superiore Riserva

4 års lagring inden frigivelse, formentlig på store fade. En vin der viser noget alder, med tørret frugt, chokolade og nogle rå tanniner der river godt i gummerne. Et råt bid, men en masse mineralitet nedenunder den slanke frugt. God længde og helt sikkert en vin der har masser af liv tilbage. Kompleksiteten og de tørre tanniner er tegnende for vine, i en stil jeg godt kan lide. 89 point

2018 Mamete Prevostini, Corte di Cama, Sforzato di Valtellina 16 %

Både barrique og store fade i brug her. Uha en dejlig næse med syltede kirsebær og en flintet mineralitet. Hvis det er rosiner, så spiser jeg den gerne. Fuld tryk på smagen, med mere tydeligt tørt præg men hold da lige fast. Det er stadig frisk frugt der bærer denne vin ind i lokalet. Flot lavet, med friskhed og saftig stil. Ja da, syre og tannin bider fra sig, men balancen er på plads. 93 point

2018 F.lli Bittini, Fruttaio di Spina, Sforzato di Valtellina, 15 %

3 mdr tørring, 1,5 år på store botti. Super ekspressiv med en urskov af bær og knækkede grene. Smuk sødmefuld frugt, der bæres først af syren og luften, herefter melder en stor andel af tannin sig på banen. Fadet står her som et tydeligt element. For mig er vi lidt i den mere old-school stil, som er virkelig vel balanceret. Lang og levende afslutning, som man kun kan nyde. Det er tannin, som man har lyst til at tygge på. 92 point

2018 Nino Negri, 5 Stelle, Sforzato di Valtellina, 16 %

Stor og meget berømt producent. Barrique lagring med halvdelen nye fade. Mere rød end de to første. Næsen er lidt mere tilbageholden med noter af rød frugt, syltetøj og bagvedliggende dybde. Smagen springer ud i hele mundhulen, men smækkes hårdt i. Der er koncentreret frugt, men ikke særlig meget charme. Syre/tannin struktur er rå og holder frugten på plads i hjørmet. Jeg er næsten sikker på at dette nok skal blive stort, men lige nu er der ingen fest omkring mit glas. 91+ point

2016 La Grazia, Fiori di Sparta, Sforzato di Valtellina, 15 %

Lys i glasset med en indsmigrende duft. Sniger sig frem med lidt jord, råt kød og chokolade. Charmetrold der kommer ind på paletten, hvor der spilles stille og rolig jazz i baggrunden. Smagen er elegant, men stadig med en del tannin der holder fast. Gasnke levende stil, der arbejder ved uden på noget tidspunkt at give slip på min opmærksomhed. Intens og saftig, på trods af strukturen. Herlig vin. 93 point

Valtellina bør være på din radar

Vinene fra Valtellina viste denne dag stor kvalitet. Det er på mange måder vine som byder sig perfekt til, på denne årstid. VIne der kan matche langstidssimrede retter, store stykker kød der er krydret og intenst i smagen. Ud og find dem på markedet! Det er vine som har personlighed og den herlige kombination af tyngde og luftighed. Der er heldigvis stor forskel på hvordan de enkelte producenter vælger at tolke druens udtryk. Der var en åben smagning, hvor jeg fik smagt yderligere vine fra flere producenter. Desværre blev der skænket absurd lidt i glassene, så det kunne kun danne et vagt indtryk og ikke noget dybere indtryk.
Det mest bemærkelsesværdige var den høje bundkvalitet. Alle vine var forskellige, men ingen af ringe kalitet. Ingen noter til vine, kun kommentarer til producentens stil.

Folini var intense med et højt tanninniveau i alle vine. Klart den mest udtalte balsamico-note jeg stødte på.

Sandro Fey var en stjerne. Utrolig flotte vine i super balance. Finesse og alligevel intense. Højtbeliggende marker gav luften i vinene.

God dybde i disse vine, men der manglede noget bredde i frugten. Skuffede mig lidt i forhold til tidligere.

Mamete Prevostini var klart den mest frugtstyrede af de producenter jeg smagte. Virkelig friske og saftige vine, hvor der var arbejdet flot med tannin og syre i kælderen. Klart vine jeg skal vende tilbage til!