Wynns, kølig rødvin fra Coonawarra

Der er visse regioner i verden som bare er klassiske og Coonawarra er en af disse. Unikke jordbundsforhold og det sydligst beliggende vindistrikt på det Australske fastland skaber unikke betingelser. Når man siger Coonawarra kan man næsten ikke undgå at nævne Wynns Estate der har været en af de mest aktive producenter i området, siden 1851. Dagens invitation kom fra Wynns og så kan jeg kun sige ja tak.

Wynns for mig

Wynns Estate er for mig et vinhus jeg har stødt på sporadisk gennem de sidste mange år i branchen. Ofte er det vine med god friskhed og knap så meget marmelade, selv ikke da det var trenden i Australien. Deres klimatiske betingelser med vinmarker i Coonawarra er med til at forklare denne stil. Denne invitation gav mig muligheden for at se hvor Wynn’s står henne i dag, hvor de selv taler om at vinmarkerne er rekonstrueret med øje for endnu bedre kvalitet.

Treasurery Estate ejer i dag.

Familien Wynns førte i den grad firmaet frem til nutidens høje niveau, fra de opkøbte vingården i 1951 og frem til 1972, hvor Wynns blev solgt til Allied vintners, som sidenhen udskilte den division vi i dag kender som Treasury Wine Estates. Gennem de seneste 30 år har det været samme vinmager, hvilket har været med til at sikre en høj grad af stabilitet. Sue Hodder har været chief winemaker og de sidste 25 år har Sarah Pidgeon (dagens vært) været sammen med hende.

Siden 2004 har man hos Wynns skiftet over til skruelåg på alle vine, for at sikre en jævn og ensartet udvikling i alle vine. Naturligvis har der været udført test i lange baner og der er ingen tvivl hos Sarah om valget af skruelåg er det mest optimale. Som hun fortalte, så er der ti forskellige vine, når man åbner ti flasker vin med alder af den samme kasse. Med skrulåg er der ti ens vine.

Den røde jord i det kolde område

Coonawarra er beliggende 450 km fra Melbourne og 380 km fra Adelaide, langt mod syd, hvor de kolde vinde fra Antarktis præger klimaet og skaber relativt kolde betingelser, selv her i Australien. De kølige betingelser sikrer en længere modningsperiode for druerne, hvilket igen giver bedre syrestruktur og dermed friskhed i vinene.

Den røde jord, eller lokalt Terra Rossa som Coonawarra er kendt for er et stykke jord, formet som en cigar og ikke meget mere end 20 km i længden. Bredden går op til 2 km, så samlet ikke mange muligheder for at udnytte den optimale jord her. Jorden er meget rig på jern og er samtidgi super god til at sikre den rette tilførsel af vand til vinstokkene. Denne top-jord er mellem fem og 100 cm. For vinen sikrer det den rette ph-værdi, som igen er med til at give friskhed i vinene.

Druerne i Coonawarra

Det er absolut cabernet sauvignon som er mest berømte i dette hjørne af Australien, men der dyrkes også shiraz med success. Stilen i begge druer bliver ofte koncentrerede med intens farve og en god andel tanniner. Der dyrkes også andre druer i området, med vekslende succes. Ifølge Sarah vil successen ofte være afhængig af at vinmagerne har adgang til de bedste kloner, af de enkelte sorter.

Der hersker ikke phylloxera i South Australia, så hos Wynns har man nydt godt af at arbejde med originale kloner af især cabernet sauvignon, som stadig står på deres egne rødder. De fleste marker tilplantes stadig med plantemateriale fra disse gamle vinstokke, fra tiden før man talte om kloner. Det er med til at give den bedste balance i vineneo g et originalt udtryk.

Dagens smagning viste et udvalg af vine fra Wynns, som for de fleste vines vedkommende kan købes i Meny-forretningerne rundt i landet. Hos Wynns produceres også en serie af enkeltmarksvine, som desværre ikke blev præsenteret, men heller ikke føres i Danmark.

2021 Wynns, Chardonnay, Coonawarra

Ekspressiv med duft af modne pærer og solskin. Fint slank, uden at fadet springer for meget op. Meget afrundet i smagen, hvor der er lidt fad til at give krydderi. Relativ lav i syre, hvor frugten hænger fint ved. Bliver lidt tung, uden at have fedme. 85 point

2020 Wynns Shiraz, Coonawarra

Meget åben og ligetil i duften. Moden blommefrugt, med herlige blomster og urter. Ingen tvivl om druen på næsen, ej heller i smagen. Arbejder godt rundt i munden med fin syre. Herlig saftig og meget typisk i stilen, som har friskhed og moden frugt. En vin der nemt kan drikkes. Den sorte frugt er charmerende og vinen ender helt rent. 87 point

2020 Wynns The Siding, cabernet sauvignon, Coonawarra

Kun fransk fad i hele vineriet. Kun 5 % nyt fad, samt mere ældre. Kun egne druer i Coonawarra, men oftest fra de ydre områder i området.
Tæt i farven og med herlig frugtdomineret næse. Klar kombination af solbær, knækket gren og lidt grøn peberfrugt. Rank i munden med fin syre/tannin struktur. Frugten står rent i midten, hvor solbær er næsten alene. Virker som en vin der er overraskende åben og klar til at servere i dag. Gad vide om den vil udvikle sig med tid i flasken? Den virker meget færdig, uden at være træt, bare totalt klar. 88 point ‘

2013 Wynns Blanck Label cabernet sauvignon, Coonawarra Estate

Fremstillet siden 1964 og er en af de meget vigtige vine fra Wynns. Anbefales af Wynns til laks, som et herligt alternativ til rødt kød.
En stor duft der vælter op af glasset og viser hvor flot vinen har udviklet sig. Kompleks med noter af både frisk sort frugt og de tertiære noter som har udviklet sig flot i denne vin. Læder, skovbund og svampe i stor stil. Røget i smagen, hvor frugten holder godt ved. Arbejder rundt på paletten og viser stor kompleksitet her. Absolut en vin der viser hvor godt disse “new world” cabernet-vine udvikler sig med alder. Det er stor vin, der viser mange aspekter. 92 point

2018 Wynns Blanck Label cabernet sauvignon, Coonawarra Estate, 13,8 %

Druerne fermenteres i små parceller, for først at blive udvalgt til de enkelte cuvéer til sidst. Optisk sortering af druerne, hvilket giver endnu bedre kontrol i kælderen. Druerne til Black Label kommer som regel fra de bedste parceller i midten af Terra Rossa. Laves hvert år, i visse år fra ti vinmarker, i andre op til 25 vinmarker.
Holder lidt mere igen, men viser flot balancei både duft og smag. En vin der holdes flot på plads i smagen på nuværende unge tidspunkt. Ja, det er en stor cabernet, men absolut med en herlig friskhed og saftig stil. Der er høj koncentration, især af den sorte frugt, men vinen holder sig flot frisk. Bredde skuldre, men holder sig stadig rank. En flot vin, som det er sjovt at gemme og se udviklingen af. 93 point

2008 Wynns, Michael, Shiraz, Limited Release,Coonawarra

Michael er søn af ejeren i 1950erne og denne er opkaldt efter ham. Blev kun fremstillet én gang i 1955. Fra 1990 er vinen genopllivet igen. I starten med meget brug af fad, nu er der mindre fad. Dette er topvinen fra Wynns på shiraz.
Intens og voldsom næse, hvor den sorte frugt står i kø, sammen med flint og røg. Allerede i næsen står vinen stor og bred. Smagen viser masser af sort frugt, peber og flint. Den dejlige oplevelse kommer når syren giver friskheden, sammen med den modne sorte frugt. Det er faktisk herligt og intenst. Stor fylde og masser af liv, der ruller hen over paletten. 94 point

2018 Wynns, Michael, Shiraz, Limited Release,Coonawarra

Lidt hårdt pakket og tæt i glasset, giver ikke så meget fra sig i duften. Smagen er kølig og mineralsk drevet, fulgt op af intens sort frugt. Den her åbner lidt mere op i smagen med luft og vinen forbliver saftig og elegant. Det er sort frugt der bare flyver ud over paletten. 93 point

Min glæde er stor

Det er flotte vine, som viser et køligere klima, med fin friskhed i vinen. Det er vine som jeg gerne vil drikke, når tiden er til det. Skal jeg prøve den cabernet til laks? Ja, det tror jeg nok at jeg skal. Valget med at skrue ned for fadet, samt at tilpasse stilen i deres chardonnay, virker helt logisk når man er et vineri på denne størrelse. Der tages i den grad hensyn til hvad forbrugerne efterspørger, hvilket giver god mening.