Hvad er stor vin? Denne Champagne var for mig!

Der er ikke noget endegyldigt svar på spørgsmålet. Det er forskelligt hvad du vurderer som stor vin og hvad jeg vurderer som stor vin. Lad mig alligevel fortælle hvad der definerer stor vin for mig. Det er når vinen har et ekstra gear. Følelsen vinen kan give en hvor man bliver løftet et ekstra hak op i universet. Sammen med mad synes jeg at disse vine viser kvaliteten af deres ekstra lag. Kompleksiteten i vinen gør den i stand til at stråle, næsten uanset hvilken smag som er på tallerkenen foran dig. Det er så fedt, når man møder disse vine, især når man ikke er forberedt. For mig skete det med en Cuperly Champagne, i lørdags, til en omgang sushi. Wow, det er pointen, når vi snakker den perfekte kombination, af mad og vin.

Regler for mad og vin sammensætning

Der er ikke nogen regler der virkelig gælder. Det vigtigste er altid at drikke den vin du har lyst til, sammen med de mennesker du har lyst til, sammen med det mad du har lyst til. De gode kombinationer opstår, når lysten er størst. Når vi underviser i dette på WSET, så er der visse klare regler som vi gennemgår og det er egentlig ikke dem jeg vil gennemhulle, blot mere fortælle om en stor vin der flyver ovenover disse regler.

Denne aften havde vi bestilt et udvalg af sushi og det løse fra den lokale Lema Sushi. Der var lidt dybstegte grøntsager, sashimi af tun med tangsalat og mere klassiske ruller i forskellige kombinationer. Desværre fik jeg ikke taget billeder. Billeder af købesushi ser jeg altid som et dilemma; plasticæsker er grimme, at sætte over på et fad for at tage over på tallerkenen virker også omsonst. Ofte når vi spiser sushi vælger jeg at servere Champagne, eller riesling med lidt sødme. Det er to af favoritterne i huset og derofr sikre valg. Ofte passer det ganske glimrende til det meste og gør os godt tilfredse. Denne aften var dog lidt anderledes.

2012 Cuperly, Cuvée Prestige, Grand Cru, Champagne

Denne kom i glassene og blev nydt over hele måltidet. Der hvor den virkelig viste sig flot var at den passede til alle bider. Hver enkel bid havde sin egen gode karakter og hver gang tilpassede champagnen sig. Vinen fandt nye sider frem i sine lag, hvor den til en bid var frisk og syrlig og til den næste bred og kompleks. Det dybstegte klarede den med syren der rensede og kompleksiteten og dybden i vinen sad tilbage i mundhulen. Til den delikate sashimi valgte vinen at trække sig lidt og blot smide sin friske syre og lidt grønne æbler på bordet – perfekt. Til de forskellige stykker, nogle mere umamiprægede end andre, valgte champagnen også at vise forskellige sider af sit repetoir.

For mig er det noget som store vine kan. Det er når vinen i sig selv har evnen til at matche enhver bid. At den tilpasser sig til maden, uden at gå på kompromis med kvaliteten i vinen. Det er for mig kompleksitet i en vin, der kan bruges til noget. Det er der man føler at man har en stor vin i glasset. Det gjorde denne Cuperly 2012 Cuvée Prestige på bedste vis, netop denne aften, i netop det selskab jeg kunne ønske mig.

Jeg havde købt min Cuperly Champagne hos Jacob i Meny Bagsværd.