Brunello i god og saftig stil

Brunello di Montalcino er et af de mest berømte områder i Italien. Her produceres nogle af de mest interessante vine i støvlelandet, frugtintensitet bag ved store mængder fad. Nogle er vilde med det, andre forstår det ikke helt. Andre kan bare godt lide det fordi det er berømt og derfor må være lækkert. Jeg synes det er fantastiske vine, der hver især fortæller en historie. Når en vin klarer at ligge 2 år på fad og yderligere nogle måneder på flaske inden frigivelse i sit femte år, så er der noget om snakken. Meget ofte er fadet naturligvis meget dominerende, men nedenunder kan man hive Sangiovese-druens umiskendelige karakter frem. Her vokser små søde kirsebær nuancer frem, nogle gange mere røde, andre gange i den sorte genre. En vibrerende levende frugtsyre, der giver liv i glasset og et fantastisk modspil til maden. Ofte er alkoholen ikke dominerende og det klæder vinene ganske godt. Balance er et af de ord der ofte dukker op i mine smagenoter omkring Brunello, i stil med Bordeaux skrives også med mellemrum. Det sidste skyldes nok den umiddelbare balance mellem de tørre tanniner fra fadet og så den kølige balancerede frugt. Jeg er charmeret helt i bund af dette område, og jeg har aldrig været der. Måske er det planen næste sommer…

Landskabet, lånt fra: www.consorziobrunellodimontalcino.it

Det tørre stof:
Området ligger i Toscana og omkranser byen Montalcino. Næsten cirkulært med en diameter på ca. 16 km. I alt næsten 24.000 hektar, hvoraf kun de 15 % er vinmarker. Den eneste tilladte drue til Brunello er Sangiovese, i Montalcino kaldes den Brunello. Det er en speciel klon, der yder optimalt i dette område. Almindelig Brunello skal lagres i 2 år på fad og 4 måneder på flaske, Riserva skal lagres i minimum 2 år på fad og 6 måneder på flaske, inden frigivelse. Brunello di Montalcino er klassificeret som D.O.C.G. det højeste inden for italiensk vin, med de strengeste regler og kontrolsæt.

Sangiovese, lånt fra www.consorziobrunellodimontalcino.it

Hvordan smager det så? Fantastisk, i aften stod den på en billigere udgave med en god historie bagved. Vingården har været ejet af samme familie i fem generationer og nuværende ejer; Maria Grazia Salvioni har fingrene dybt nede i produktionen af farmens forskellige produkter, bl.a. deres dejlige saftige vine.

2005 Querceccio, Azienda Agricola, Brunello di Montalcino, Toscana, Italien – herlig duft med fadet i front og udviklende over en god time i glasset. Her var mørke blommer og kirsebær undervejs. Nu, sidst på aftenen er her læder og brombær. Smagen er intens med masser af mørke bær nu. Til maden spillede frugtsyren fint ind med proteinet i kalvefileten og fedmen i risottoen. Fadet er meget dominerende og nedenunder kommer så denne friske røde frugt og vokser, man kan nærmest smaske den lidt frem i munden. Virker utrolig læskende og i fin balance. En god lille sødme anes bagerst og minder mere om små røde bolsjer. God tæthed og intensitet i eftersmagen lukker godt af.

2 flasker på mit bord...

Forleden smagte jeg

2009 Querceccio, Azienda Agricola, Rosso di Montalcino, Toscana, Italien – en vin der er lillebror til Brunelloen og ofte mere frugtig da den ikke lagres lige så længe på fad. Den kan sælges fra september måned i året efter høsten. Denne vin var en rigtig saftig sag, masser af røde kirsebær pakket ind i relativ høj frugtsyre. Fungerede fint for mig, men kræver nok noget mad hvis man ikke er syre-freak som undertegnede.

Generelt et område der byder på fantastiske vin-oplevelser og som jeg vil glæde mig til at besøge.