Champagne smagning

Forleden havde jeg fornøjelsen af at holde en Champagne smagning for en virksomhed i København. Det var mit mål at lære deltagerne om hvorfor Champagne er verdens bedste mousserende vin. Derudover ville jeg præsentere syv flasker Champagne der kunne vise diversiteten i denne herlige drink. Der var et stort ønske om at LVMH produkter var med til smagningen i stor grad. Det gjorde mig intet, da næsten intet kan gøre mig mere glad end et glas Krug Champagne.

Fortælling om Champagne

Da første vin var i glasset gennemgik jeg basis omkring fremstilling af Champagne, fra druer til færdig flaske. En kompliceret proces, som er nødvendig at gennemgå for at give større forståelse for Champagne. Alt fra basisvin, til blandinger, til andengæring i flasken, til autolyse, til degorgering og dosage. Der er mange elementer der spiller ind, hvilket også gør Champagne til en af de mest komplicerede vine at smage på.

Smagning af Champagne

For mig er det at smage på Champagne især kompliceret fordi der er to dele man skal adskille. Først skal man smage efter alle de klassiske elementer fra vinsmagning; drue, område, årgang, terroir i det hele taget. Dernæst skal man tage hele processen med i forståelsen for hvorfor netop den flaske Champagne smager som den gør. Her skal man både vurdere elementer fra 2. gæringen og hvordan dosage er tilsat eller ej. Det sjove er også at de tertiære noter kan komme både fra lagring før og efter degorgering.

Jeg har smagt meget Champagne, men ekspert skal jeg nok ikke kalde mig. En øvet smager på denne kategori kan jeg godt tillade mig at sige. Det er et stort område, som man kan blive ved med at dykke dybere i. Jeg kan godt forstå de mennesker som bliver helt hooket på Champagne og næsten ikke drikker andet. Der er stor diversitet og altid en Champagne der passer optimalt til alt.

Vil du læse en introduktion til Champagne, så har jeg skrevet den her

Dette var aftenens flasker. Jeg tog af gode grunde ikke noter undervejs, så dette er mine tanker bagefter.

Alfred Gratien, Brut, Champagne

Balance mellem alle tre druer. Luftige søde elementer fra fadlagring af basisvinen. God frugtbalance, hvor de autolytiske noter var klart med i billedet. En vin der har kompleksitet fra de fem år i kælderen og viser sig rigtig flot. En god start og en entry-level der leverer godt over niveau. 92p fra mig.

2015 Alfred Gratien, Cuvée Paradis, Champagne

Stor vin, som skulle demonstrere forskellen på standard og prestige-cuvée. Det gjorde den stort. En meget komepleks vin, der havde en forrygende mousse. Skummede smukt henover tungen. Her mere af det hele og utrolig ekspressiv stil. Frugt styret med både primære æbler og citrus. En del nødder og svampe fra lagring, men stadig med mest frugt. En frisk og intens vin. For mange blev dette aftenens bedste sammenhæng mellem pris og kvalitet. 95p.

Gosset, Blanc de Blancs, Champagne

Stram som bare pokker. Dette er en af mine favoritter, som jeg ofte har gemt et par år i kælderen. Denne var direkte fra importøren. Utrolig intens med vild kalket karakter og stor dybde. Skulle vise den rene Chardonnay og gjorde det med tryk på alle de friske elementer. Vandt især på renheden i den lange eftersmag. Den her virker måske endda bedre end tidligere versioner, note til mig selv: Køb og læg på lager i fem år. 94 p

Bardiau, Besace, Blanc de Noirs, Extra-brut, Champagne

Knivskarp og en god eksponent for den mere maskuline pinot noir dominans. Vores hjerne kan have svært ved at forstå duften af røde bær der kommer op af et glas hvid vin, men det sker så smukt her. Tranebær og sprød citruskarakter. Denne virkede på sin vis lettere end BdB fra Gosset, men alligevel med mere dybde. Selvmodsigende, men en utrolig lækker flaske. 92p

2009 Moet Chandon, MG, Grand Vintage, Champagne

En tung og modnet bulderbasse. Visse af de yngre smagere havde det svært med de tunge noter af svampe og boullion, andre af os nød kompleksiteten og dybden. Stadig styret af fin syre og friskhed, men havde udviklet de tertiære noter. Serveret fra magnum, som den eneste denne aften. Som altid skal man ikke undervurdere M&C i vintageudgave, der her viser både friskhed, præcision og dybde. 93p

2013 Dom Perignon, Vintage, Champagne

En ung udgave af denne klassiker, der viser den nye stil hos huset. Den nye kældermester er igang med at lave en mere moderne fortolkning af denne klassiker. Lidt mindre dosage, vil jeg gætte på, og dermed mere slank og præcis i sin ungdom. Der er stadig mange flere lag der venter på at udfolde sig i denne vin, men allerede nu udmærker den sig med kompleksitet og utrolig flot afslutning. +95p

Krug, Grande Cuvée, 171eme edition, Champagne

Som altid en fornøjelse at danse med. Det er lidt kedeligt at sige, i en tid med så mange spændende små grower-producenter, men jeg elsker denne Champagne. Krug står for mig altid som den perfekte balance i et glas. Den skuffer aldrig, beder aldrig om andet end at man skal nyde den. Nyd den ung, eller gem den nogle år, du vil altid blive belønnet. Denne står stadig ung med en del stramhed i syrestrukturen. Alligevel åbner den op for brødnoter og tørrede blomster bagved den rene frugt. Ikke en eneste tone rammer skævt! 97p

Tak til deltagerne, gad vide om de blev fristet nok til at tage en Champagneuddannelse? Dette var en hyggelig fredag eftermiddag, mængden af viden om Champagne er nok til at holde os beskæftiget i flere år.