En vinbonde fra Sonoma kom forbi

Jeg mødte en vinbonde. På besøg hjemme hos en gammel veninde, sad der en mand der lige har købt jord i det forjættede land. Familien har købt et stykke jord i Sonoma County, på den vestlige side af Mayacamas bjergene. Her er vi nærmest på toppen af et bjerg, med en meget mager jordbund, hovedsagelig basalt og en stor mængde kæmpe sten. De største sten er nu ryddet ud til siden og har givet plads til 7 acres (små 3 hektar) med vinstokke. Målet er at lave en Bordeaux blend, så beplantningen er mest Cabernet Sauvignon. Vingården er endnu ikke navngivet, men billedet af disse sten i yderkanten fik mig til at tænke på ”Clos” som i Frankrig. I Frankrig bruges betegnelsen Clos ofte når vinmarken er indhegnet af sten.

Indtil videre er familien lidt delt, med en bror i Californien og en bror i Danmark, som arbejder som advokat. De havde medbragt et par vine fra nabo ejendommen, Audelssa, som vi skulle smage. De arbejder tæt sammen med denne vingård og kommer også til at bruge samme vinmager; Erich Bradley. Sat sammen en hyggelig eftermiddag, fik vi smagt på lidt vine og talt lidt om hvad jeg mener man skal være opmærksom på når man starter en vingård. Min erfaring på dette punkt er ikke så stor, men mine idéer, tanker og holdninger er ganske omfattende. Vi nåede i øvrigt kun gennem overfladen, så jeg håber vi mødes til endnu et par kander vin. I dag importerer familien i mindre grad vinene fra Audelssa og sælger videre til venner og bekendte.

100 % Cab Sau

2006 Audelssa, Cabernet Sauvignon, Sonoma Valley – herlig ekspressiv duft med noter af lidt ristet peber, brombær, solbær og lidt ristede toner fra fadet. Når vinen kommer i munden er det første man lægger mærke til, de meget bløde modne tanniner. Solbær og brombær dukker op og følges straks af de toastede toner fra fadet. Fornuftig fylde, uden at det bliver en kraftig vin. Der er en lille tone af noget grønt, som ligger på grænsen af det behagelige, men som alligevel er med til at give vinen lidt kant. Hvis dette element af grøn peber ikke var der til at give lidt friskhed og kølighed, så tror jeg hurtig denne vin kunne blive kedelig, men når det er her, så er resultatet godt. Velbalanceret frugt med modenhed og let kølig karakter.

Bordeaux blend

2007 Audelssa, Summit, Sonoma Valley – fremstillet af 38% Cab Sauvignon, 35% Merlot, 12.5% Cab Franc, 10% Malbec og 4.5% Petite Verdot. Så begynder de at vise at de gerne vil lege Bordeaux vin. En hård kamp at tage op med et distrikt der har så solid forplantning i verdenshistorien, men kom nu bare. De vandt en konkurrence i 1976 og siden har de troet at alle deres vine er bedst. Nå, men tilbage til glasset: en lidt mere diskret duft med en lidt sødere tone, jorbær grød, hindbær og solbær. Vanillesødme fra fadet. Smagen er virkelig godt balanceret, men lidt tilbageholden. Både frugtsyre og tannin ligger i den lidt højere ende, men i balance. Her er peber, hindbær og kirsebær sten. Flint giver et lidt køligt og mineralsk udtryk. Udmærket vin i pæn balance, men heller ikke helt billig, vi har nu passeret 200,- kr. mærket og så er der meget konkurrence på det danske marked.

18 barrels reserve

2006 Audelssa, Cabernet Sauvignon, Reserve, Mountain Estate Grown, Sonoma Valley – en flaske der vejer 2 kilo og er lukket med en ubehagelig hætte af klam plastic. Kun 18 fade, udvalgt af Erich Bradley, for bedste balance og koncentration. En stor vin med en flot ekspressiv duft , her er mokka og chokolade i flot harmoni med stor fedladen sort frugt; solbær og blommer. Det er de ekstremt modne bløde tanniner der smelter på tungen der giver første indtryk. Herefter store mængder sorte kirsebær, solbær og bagerst sødme fra fadet. En god kølighed ligger indover, bundet op på frugtsyren og giver en ok balance. Dette er en absolut stor vin, hvor alle elementer er flot afstemt og i rigelige mængder. Kompakt, men dejlig fløjlsblød stil.

Hvis dette viser potentialet for vores danske venners marker, så er det bare med at klø på. Det virker til at vinmageren kan sit kram og bjerget kan give godt råmateriale. Held og lykke, jeg glæder mig til at følge projektet.