Gaja og pizza, samt blindsmagning

En herlig aften i godt selskab ved søens bred. Vi havde startet med at optage et par sessioner til 3 vine på 5 minutter til Børsen TV. Cava, Spumante og rosé blev gennemtravlet og det var ganske hyggeligt. De indslag vil kunne ses i den kommende tid på Børsen TV. Tusind tak til Karsten for en dejlig dag med et sjovt program!

Pizza i ovnen

Efter en tur i søen kom der yderligere et par gæster og vi endte en håndfuld branchefolk samlet til en hyggelig aften. Der skulle smages blindt, en herlig disciplin, der aldrig bliver nem. Aftenens største oplevelse for mig, var at jeg fik en vin fra Gaja der faldt i god smag hos mig. Jeg har tidligere været skuffet over vine fra mesterens hånd, men denne aften faldt den lige i min jord. Det var:

2008 Gaja, Sito Moresco, Langhe DOC, Piemonte, Italien – entrylevel hos Gaja, sammensat af Nebbiolo, Merlot og Cabernet Sauvignon. En vin der i glasset råbte Bordeaux ud over hele terrassen. Her var blød solbær domineret frugtkarakter, lidt læder og blyant der kunne pege på Pauillac. Smagen var smukt afstemt med alle elementer i god balance, ikke for meget frugt – ikke for dominerende fad. Mit gæt lå på noget glimrende 5. Cru Pauillac, hvilket var helt forkert. Jeg har tidligere stødt på Gaja ved flere blindsmagninger og været knap så begejstret. Denne aften bød dog på en meget harmonisk vin og det var en fornøjelse.

Pizza med laks, rødbeder, karse m.m.

Derudover var det hyggen der var dominerende rundt om pizzaovnen. Vi fik sammensat nogle fantastiske pizzaer, med lidt pudsige kombinationer undervejs. Vinene tilflød bordet i en lind strøm og mine kommentarer kom aldrig ned på bloggen. Her er en liste af vine vi smagte blindt og mine svage erindringer om de enkelte vine.

Nebbiolo spumante

NV Erpacrife, Nebbiolo Spumante, degorgeret 2009 – sjælden set mousserende Nebbiolo. Mest bemærkelsesværdigt var tanninen i denne smukke rosé. Udmærket glas, men ikke noget jeg vil vende tilbage til.

MG Champagne

1999 Louis Roederer, Brut Champagne, MAGNUM – virkelig lækker med flotte udviklede noter og dyb fed frugt. Champagne fra Magnum er bare en fornøjelse og så med lidt alder her var det perfekt i solen. Tak til Johnnie for denne super start på aftenen.

Rabarbervand...

NV Ambrosia, Blooms, 80 % Rhubarb, 20 % Wine (Sauvignon Blanc) – så var det ned på jorden igen. Puha noget rabarbersaft, men blev egentlig gættet af Sara – ret flot!

Probst

2009 Probst, Grauer Burgunder, Acharrer Schlossberg, Spätlese trocken, Baden – Ganske pænt glas som jeg husker den. Bød vist ind med Grüner Veltliner.

Rosé i flasken, hvidt i glasset

2008 Graf von Kanitz, Spätburgunder, Weissherbst Feinherb, Rheingau – den gættede jeg ikke. Stram og lukket i næsen, kedelig og bitter i smagen. Så lidt farve at jeg slet ikke tænkte på en rød drue, så mit bud blev en kedelig Mosel tør Riesling. Not my favorite, gad vide om nogen var oppe og ringe over det her?

En bombe

2005 Robert Mondavi, Fumé Blanc Reserve, To Kalon Vineyard, Napa Valley – overdreven vin med tryk på alle cylindre. Duften var så ekstrem og parfumeret at ingen kunne beslutte hvad de kunne mene. Eksploderende i munden med en mængder af smagesnuancer. Fadet flot integreret her et par år efter, men frugten meget parfumeret og ikke særlig elegant. Mange bud kom på bordet, men ingen i nærheden af fadgæret Sauvignon Blanc fra Californien.

Pinot Noir fra Sydafrika

2009 Bouchard Finlayson, Galpin Peak, Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika – “når en vin smager som en mellemting mellem fransk og oversøisk, så er det Sydafrika”. Det citat fik jeg smækket i hovedet da jeg blev ved med at gætte oversøisk Pinot Noir, men fra et køligt sted. Flot vin med en anelse for meget sødme, men fin Pinot karakter. Tak for at citere mig så korrekt Johnnie.

Fremtiden fra Etna?

2008 TascantE, Tasca d’Almerita, Sicilia – så kom vi lige på skolebænken hos Johan. Det her smagte som herlig kølig saft fra det kolde norditalien. Mit bud var ikke bedre end så meget andet. Et flot vin med god intensitet, medium fylde, men lang eftersmag. Flot balanceret og med en sjov historie. Nerello Macalese er druen der vokser på Etnas skråninger. En interessant vin, som virkede så meget mere kølig end andre vine fra det sydlige Italien.

Power Dolcetto

1999 Solatio Brovia, Dolcetto d’Alba, Piemonte – en meget koncentreret og sort Dolcetto. Meget fad og så koncentreret at ingen nævnte denne ellers milde drue. En anelse på vej ned af bakke, efter sigende skulle den have været en monster kop for 2 år siden.

Chiavennasca eller bedre kendt som Nebbiolo

2004 Rainoldi, Fruttaio Ca Rizzieri, Sfursat, Valtellina – så er der Nebbiolo igen, denne gang i tørret udgave fra Valtellina. Meget lækker frugt balance, intens og ren i frugten. Ikke så bulderbasse som tidligere udgaver jeg har smagt i denne disciplin. Flot vin.

Nice Bdx blend

2008 Craggy Range, The Quarry, Gimblett Vineyard, Hawkes bay, New Zealand – en monsterkop med stor concentration. Kunne være en Cabernet baseret vin fra de fleste gode vindistrikter I verden. Flot balance, men ikke en vin jeg var helt vild med. Tror jeg fik budt Cabernet baseret vin fra køligt område i Australien – altså ikke helt ved siden af.

Pizza med parma og ruccola

Tusind tak til alle for en hyggelig aften med god mad og flotte vine på bordet. Der manglede noget Riesling, men der tog jeg revanche dagen efter…