Dania – god dansk rødvin på vindruer!!

For nylig fik jeg en mail, der pirrede min nysgerrighed:

Hej Frederik.
Vi kunne godt være fristet til at udfordre din tese om at god dansk rødvin skal være lavet på kirsebær. Vi laver, her på gården dansk rødvin på en lidt anderledes måde end de fleste andre gør og det kan smages. Kommer du nogen sinde til det mørke Jylland så vil vi gerne invitere til et glas rødt, en rundvisning og en snak om dansk vin. Vores vin hedder Dania, du kan læse lidt om den her.

Jeg slog et smut indenom, i nærheden af Odder. Kan huske at vi holdt ferie i dette område for en del år siden, ellers ikke den store erfaring med denne del af kongeriget. Jeg blev modtaget af to herlig mennesker med et fantastisk livssyn. Dem af jer der følger med hos Lone Landmand på bloggen, kender alt til livet i frisk luft uden den store stress. Vi fik en herlig snak om hvordan man kører en gård med fokus på

Enkeltmarksvin fra Odder

Vinen dyrkes på en lille parcel, lige ud til vejen. En sammenligning med Château Haut-Brion, der også har marker ud til vejen er næsten på sin plads. Med et smil… Ca. 1000 vinstokke der står fint opbundet og passes med kærlighed og et minimum af sprøjtegifte. 30% Leon Millot og 70% Rondo. En kombination der senere ville vise sig meget fornuftig i glasset, og måske en del af hemmeligheden. Ifølge Søren og Lone er der ikke den store hemmelighed i deres vin, de laver den bare så naturligt som muligt og udnytter de 2 drueres karakter i den endelige vin.

Hvis vi lige snupper helikopter-blikket, så er det samme opskrift i mange store vine rundt om i verden. Al Bordeaux vin blandes af flere druer, for at opnå balance. Hvorfor laves det meste danske rødvin så som enkeltdrue vin?

De 2 druer udnyttes i de gode årgange til at fremstille en vin, hvor balancen spiller en stor rolle. Størstedelen af produktionen går til arrangementer på gården og i deres egen café. En mindre del sælges til gode restauranter i lokalområdet og lidt sælges ud af stalddøren. Jeg var heldig og få et par flasker med hjem og smage på.

Første smagsprøve

Første smagning af Dania 2008 foregik på gården, sammen med Lone og Søren. En flasker der var åbnet en del timer i forvejen og et par glas hældt af.  Normalt kan jeg bedst lide at flasken åbnes og så smager vi på tingene, men Søren insisterede på at dette var den mest optimale måde at smage deres vin. Mit første indtryk var meget positivt. En vin der fremstod balanceret og med god midt-palet. Ofte synes jeg danske rødvine kan være lidt ”hule” i smagen, men ikke her. Vi nød også et par andre interessante produkter fra den flydende produktion på gården. Cider – i tør version, ganske velsmagende. En grappa-type der var super lækker. Her er mere information om gården og deres flydende produkter.

Den gode drue fra Odder

2008 Dania, Brandbygaard, Odder, flaske nummer 651, 13% alk.

Hjemme i Casa Kreutzer har vinen fået lov til at falde til ro og så skulle den smages. Må sige at Søren havde ret. Åbnede vinen og skænkede den i et Riedel Vinum Bourgogne glas. Første smag var spids og syrlig med en lidt perlende fornemmelse. Lidt mere i glasset og så give den tid og følge den… tålmodighed skulle vise sig at være en dyd. Der gik reelt 2 timer før vinen var rigtig god i glasset. Skyndte mig at skænke til fruen så hun også kunne prøve den.

Klar rød i glasset med duft af røde bær, mest kirsebær og jordbær. Friske blommer – umodne. Leder efter et grønt element, men finder det ikke. Hel ren i duften – meget tiltallende. Smagen er først og fremmest afstemt med en god balance mellem elementerne. Her er medium (+) frugtsyre og medium tanniner med et svagt grønt præg. Medium fylde og en rigtig god intensitet. Noterne går i retning af røde frugter, blommer, kirsebær og jordbær. Der er en herlig kant med friske krydderurter til at give noget liv i vinen. Man får lyst til at vende tilbage til glasset. Herlig rødvin, der står godt til langtidsstegt dansk får med hvidløg. Min samlede konklusion er at vi her har en rødvin med god karakter og en rigtig fin balance. Den vil jeg med glæde servere for gæster.

Glæder mig til at følge resten af flasken, over de næste dage. Tak til Søren og Lone for en god flaske og et hyggeligt besøg.