Ampuis til Las Cases og retur på Le Sommelier

Hvis jeg bare var madanmelder, så ville jeg uddele de helt store huer/stjerner/klaphatte til Le Sommelier. Hvilket fantastisk køkken, snorlige serveringer fremstillet af lækre råvarer og serveret med et smil. Måske er jeg bare ikke klogere, men hvad mere kan man ønske sig? Nå jo; fantastisk stor vin i rå mængder!! Det fik vi også denne stille tirsdag aften. Maden vil jeg kun kort omtale, det var bare perfekt.

Slænget var kaldt til samling af The Miss. Vi var otte glade omkring bordet og havde medbragt et par flasker hver. Disse flasker blev på fornemmeste vis præsenteret i forskellige sæt og til den rigtige mad, i løbet af aftenen. En stor tak skal som altid lyde til vores yderst kompetente sommelier Simon – tak. Alle vine blev serveret 100 % blindt.

Emnet var rødvine med mere end 10 år på bagen, gemt nede bagerst i kælderen. Tag gerne en chance, og lad os teste den Château Latour 1912 som har en lidt tvivlsom stand. Det blev måske ikke helt Latour niveau i dag, men jeg smilede det meste af aftenen. Tak til alle for hyggeligt selskab og gode flasker.

Her kommer noter til aftenens vine i kort form…

NV Roederer Estate, Brut Rosé – flot laksefarve, knivskarp, fin balance. 91 point.
Gæt: 95 Champagne rosé, fra bedre producent. Dette var den generelle opfattelse af denne vin. Rigtig flot performance. Så aldrig flasken, derfor intet billede.

Reje i godt selskab

Første servering: En stor reje i smukt selskab.

Tør Riesling

2002 Heymann Löwenstein, Uhlen 1’er, Mosel – meget åben næse med tropisk frugt. Meget moden frugtkarakter der tørrer ud. Med (-) syre og lav intensitet. 90 point. Gæt: Mosel Auslese Trocken 94. Jeg bliver aldrig helt glad for disse tørre Rieslinger. Jeg savner den lille lækre sødme til at skabe den optimale balance.

2005 Château Pauque, Clos du Paradis, Luxembourg

En Chardonnay blend der smagte fladt af Viognier

2005 Château Pauque, Clos du Paradis, Luxembourg – ikke den store oplevelse. Lav syre og bolchesødme. Fylde med ingen rigtig intensitet. 87 point. Gæt: Viognier, Condrieu. Så har vi vist også smagt nok vin fra Luxembourg, sidste gang gik det heller ikke godt.

Havtaske

Fast fisk med sprøde elementer ved siden

Anden servering: Havtaske – så smuk og lækkert lavet.

2006 Seresin, Chardonnay Reserve, Marlborough

Nej, den virkede ikke oversøisk

2006 Seresin, Chardonnay Reserve, Marlborough – rivende frisk havstrøm, hårdt ristet fad, kølig stil med høj intensitet. Voldsomt fadbrug, men også god frugt til at følge med. 91 point. Gæt: Puligny ’05. Konklusion: en rigtig flot Chardonnay de har skruet sammen her. Balanceret og ikke for overgjort.

2008 Kistler, Vine Hill Vineyard, Chardonnay, Russian River Valley

Jo, den virkede oversøisk

2008 Kistler, Vine Hill Vineyard, Chardonnay, Russian River Valley – sødmefuld tropisk frugt, balanceret i den tung-fede stil. 89 point. Gæt oversøisk. Den kommer aldrig til at smage som stor Bourgogne.

1996 M. Chapoutier, Chante-Alouette, Hermitage

En god gammel kending

1996 M. Chapoutier, Chante-Alouette, Hermitage – klart gammel, oxidativ, medium fylde med lille syre. Fladt fra hinanden. Ingen point eller gæt. Diskussion om hvorvidt det var en dårlig flaske, eller den bare er for gammel.

Nice balance

Tredje servering: Sprød kylling med Foie Gras farseret morkel og asparges – flabet og pivlækkert.

2001 Mas Coutelou, VdP des Coteaux de Murvel

Naturlig vin og ganske lækker

2001 Mas Coutelou, VdP des Coteaux de Murvel – funky wine, åben og ligetil. Sort peber og skiffer med meget moden frugt. Meget drikkevenlig og en anelse simpel. 88 point. Gæt: Sydrhone.

Så skiftede vi gear…

1964 Château Leoville-las-Cases, Saint Julien

Så smuk…

1964 Château Leoville-las-Cases, Saint Julien – så smuk moden Bordeaux stil så det slet ikke kunne pille smilene af os! Tobakssødme og flotte bær, ikke voldsom, men absolut ikke træt. Fantastisk harmoni. 94 point men alligevel aftenens vin pga. sin charme og store overskud. Gæt: Bordeaux venstrebred ’83 – der var flest gæt i ’80erne, så kunne vi lære det!

Så meget lækker foie gras

Fjerde servering: Stegt Foie Gras med sprød kyllingevinge. Har jeg nævnt at jeg elsker Foie Gras? Også når den er frisk stegt – tak Christina for det ekstra stykke, jeg løber en tur i næste uge.

2000 Paolo Scavino, Carobric, Barolo

Elegant Barolo

2000 Paolo Scavino, Carobric, Barolo – blød med tjære og høj tannin/syre struktur. En elegant Nebbiolo uden stor tyngde. 89 point. Gæt: Barolo.

2001 Gaja, Darmagi, Langhe

Så smagte Gaja godt

2001 Gaja, Darmagi, Langhe – stor og eksplosiv stil. Meget fedladen, Bordeaux stil, men med syltede kirsebær der trak i en anden retning. 92 point. Gæt: Norditalien, men meget forvirret. Så skete det at jeg fik en dejlig Gaja rødvin. Tak, det var en fornøjelse. Sjovt at smage, ville ønske jeg havde haft en hel aften til at følge den i glasset.

Så kom alene:

1961 Château de Sales, Pomerol

Fragile

1961 Château de Sales, Pomerol – finesse prinsesse. Så elegant som en strygerkvartet med smoking. Èn sagde ”fragile” og det dækker nok meget godt. Tør stil med lidt urter, nogle ville mene den skulle ha’ været drukket for 5 år siden. 91 charmerende point. Gæt: 1961 Pomerol – YES BABY! Once in a lifetime rammer man sådan en vin rigtigt og jeg er stadig synligt stolt …

Velsmagende kød

Femte servering (som om vi var sultne?) Braiseret oksebryst der var grillet bagefter med lidt løg og 2 kartofler. Vi har fået denne ret før og den smager bare så fantastisk godt. Det er her man oplever at maven åbner sig på ny og man har overskud til at nyde hver en bid. 2 vine i glassene:

2000 Château Leoville Poyferre, Saint Julien

En stor årgang

2000 Château Leoville Poyferre, Saint Julien – tæt, åben stil med lidt lavendel og ellers bare flotte modne tanniner. Køreklar og flot komponeret vin. 93 point. Gæt: Spanien – moderne Temperanillo. Så gik det galt med gættet igen.

1998 Domaine Santa Duc, Prestige des Hautes Garrigues, Gigondas

Stor Rhone

1998 Domaine Santa Duc, Prestige des Hautes Garrigues, Gigondas – fra min kælder. Dejlig ekspressiv med bacon og peber. Intens, med lidt høj alkohol. 93 point. Gættet. En stor oplevelse, som jeg havde glædet mig til at smage. En enlig svale af denne.

Nyt sæt vin:

2000 Château Pontet Canet, Pauillac

Komplet stil og vild

2000 Château Pontet Canet, Pauillac – åben og bredskuldret. Joghurt fylde og klar Bordeaux. Mega intens og harmonisk. 96 point. Gæt: Pauillac på højt niveau. Nok lidt glad på pointgivning, men den havde bare alle komponenterne godt skruet sammen.

1998 Château d’Ampuis, Guigal, Cote Rotie

Aftenens store vin

1998 Château d’Ampuis, Guigal, Cote Rotie – intens, ribs, animalsk, våd læder og krydderurter fra bedet. Piv lækker med god mineralitet og så udviklede den sig så flot i glasset. En var m oplevelse, på den gode måde. 95 point og var alligevel bedre end Pontet Canet? Mærkeligt hvad der sker når man dechifrerer vinen helt ned. Gættet, da den også kom fra egen kælder. Jeg har stadig til gode at smage de 3 LaLaer i modne gode årgange. Hvis dette viser stilen, så vil jeg fortsat glæde mig.

1990 Château Pibarnon, Bandol

Desværre med prop

1990 Château Pibarnon, Bandol – prop. Nogen mente at det bare var stilen i vinen, så den skal vi ikke smage gammel igen.

En nytolkning af klassisk citronfromage

Sjette servering: Citronfromage med citronflødeis og lidt karamelcreme – hold da helt op det var lækkert!

2005 Selbach Oster, Zeltinger Schlossberg, Riesling Auslese **, Mosel

Flydende guld og perfekt afslutning

2005 Selbach Oster, Zeltinger Schlossberg, Riesling Auslese **, Mosel – kan det blive bedre på dette tidspunkt? Nej. Så lækker balance med perfekt afstemt sødme til denne dessert. Fik virkelig sluttet aftenen flot a’

Endnu engang tak til alle deltagere, samt Simon for fremragende service.