Riesling fra Spanien og mere traditionel Chenin fra Loire

Et par flasker, hvor noterne aldrig er kommet på i andre sammehæng. Disse 2 meget forskellige hvidvine fortjener dog at blive nævnt.

Flot riesling fra Spanien

2008 EKAM, Castell d’Encus, Costers del Segre, Caalan Pyrenees – Riesling fra Spanien? Ikke lige hvad jeg troede jeg skulle falde for. Denne hvidvin fra de spanske Pyrenæer gjorde dog et betragteligt indtryk på mig. Manden bag denne absurde tanke har tidligere været vinmager hos Torres, her i mere end 100 meters højde har han fundet en vinmark der kan levere koldt klima. Den lange historie kan læses nærmere her hos Jesper der importerer vinen til Danmark. Jeg fandt den i en rodekasse, men håber at friske årgange vil dukke op hos ham igen?? Jancis Robinson har også skrevet et par ord her. I glasset var dette en Riesling der ikke gik i hverken den tyske, franske eller australske skole. Den holder helt sin egen karakter med høj intensitet, god druetypicitet og lang balanceret smag. Her er klassiske noter med citrus, lyche og grønne æbler. Alt sammen holdt flot på plads af frugtsyren. Ingen decideret sødme, men en god moden frugtkarakter. Jeg er glad for at denne ikke blev serveret blindt, for den havde vi nok ikke gættet.

Chenin i smuk stil fra Loire

2009 Xavier Weisskopf, Le Rocher des Violettes, Les Borderies, Montlouis-sur-Loire – en Chenin Blanc fra Loire i en yderst vellavet version. En producent der har været klassificeret økologisk siden ’09 og holder sig til helt traditionel naturlig vinifikation, med så lidt bearbejdning som muligt. Det er desværre den eneste vin jeg har smagt fra ham, men hvis dette er stilen, så kunne det være interessant at smage mere. Jeg købte den i det lokale supermarked, men nye årgange fås hos Tom. Smagen er egentlig tør, men har en fin balance fra lidt sødme i baggrunden. Klassisk Chenin blanc karakter med blomster og tropiske frugter i fin harmoni. Fin balance og en fantastisk ledsager til dampet fisk med salat. Direkte fra flasken virkede vinen lidt stram i betrækket, men en halv time på karaffel gjorde underværker. Så kom duften væltende op af glasset med al sin charme.