Corton 1969 og et par store Riesling. En Eventyrlig Aften på Frederiksberg part 2

Rød Bourgogne var toppunktet på denne smagning, og vi startede bagfra. En del af disse gamle flasker er indkøbt på eBay.fr af værten i de senere år. Det er lidt en lykkepose at åbne for, da man ikke kender noget til opbevaring osv.

Tror at vi endnu engang må overveje om denne type store vine, bare er meget holdbare? En ting er sikkert, man laver ikke længere vin efter denne formel. Vi startede langt tilbage:

Vil du læse hvordan aftenen startede, så kig med her.

 

Et kort indblik i historien

 – en hurtig charmer, der fes af efter kort tid i glasset. Det første snif og den første smagsprøve var dog aldeles charmerende, med en ren lille rød kirsebær frugt, lidt lavendel og cigarkasse. Tørrer ud efter 15 minutter i glasset, men hilste pænt på. 90 point, indtil den fadede. Gad vide hvordan en ny udgave af denne vil udvikle sig i kælderen?

1969 Corton, der holdt og udviklede sig smukt i glasset

1969 Morey – Pacault Fils, Corton-Renardes, Grand Cru, Bourgogne – så skete miraklet igen. Her er bare fantastisk vin i glasset. Næsen viser alle de rigtige noter fra start, her er brombær, hindbær og jordbærgrød. Herlig kompleks og slet ikke helt klar fra start. Denne står og udvikler sig i glasset og var egentlig først helt åben efter en god ½ time. Dejlig sødlige frugt med svampe og jordbund. Flot balance, med medium frugtintensitet. En Yderst velsmagende Corton, der bragte smilet frem hos os alle. 96 point. Kender du producenten? Vi gjorde ikke…

2 flotte vine, der viste to forskellige sider af samme årgang, charmerende og store på hver deres måde.

__________________________________________________________________

Vi rykkede frem til næste årti, med 3 vine på programmet.

Lys – klar – lækker – 1976

1976 Domaine Gros Frere, Clos Vougeot, Grand Cru Bourgogne – en knækkede proppen, fordi jeg ikke havde skruet langt nok ned. Dumt… Efter lidt lirken kom den lyseste, mest fine vin i glasset. Snorlige og elegant mere end noget andet. En varm årgang der viste sig ved lidt blommer, uden at den virkede sødlig. Charmer bukserne helt ned – fantastisk flot og overraskende vin. Virker så sart som en violintone, men alligevel står den sig flot rank i glasset og udvikler sig i god stil. 96 point, inklusiv et par stykker for charme.

Herefter en kamp mellem 2 sværvægtere i den berømmede 1978 årgang.

1978 Mazi-Chambertin – strong!

1978 Alfred Martin, Mazy-Chambertin, Grand Cru, Bourgogne – meget klar i farven, med en indsmigrende bouquet. Chokolade og lyst ristede kaffebønner, sammen med orangeskal og ren hindbærstil. Så blødt, så balanceret – skrid det er lækkert! 94 point

1978 Power

1978 Philippe Leclerc, Les Gazetiers, Gevrey Chambertin, 1’er Cru, Bourgogne – mindblowing næse med sort frugt og ristede kaffebønner. Så bred i munden hvor frugtkompleksiteten fyldte helt ud. Masser af moden power og lækker saftig stil. Viser rigtig mange facetter, men måske ikke på den mest elegante facon. En kraftfuld Bourgogne, der spillede med musklerne. 93 point.

En diskussion der gik på om terroir var vigtigere end vinmager? Leclerc er her i en af sine allerførste årgange, og han gør det rigtig flot her, uden noget af den mærkelige funky stil han har udviklet sidenhen. Mazy-Chambertine udiskutabelt fra et bedre terroir, men måske poleret voldsomt meget med filtrering der har taget en del af den mulige charme fra denne. Jeg synes de begge viste sig fra hver deres flotte side.

___________________________________________________________________

Sidste runde med rød Bourgogne skulle være dybdegående studie af en enkelt mark. Les Saint Georges i Nuit-Saint-Georges. Skal denne mark have Grand Cru status? Nej, det var vi rimelig enige om, måske den bedste mark i Nuits-Saint-Georges, men ikke på Grand Cru niveau. 2 årgange og 3 producenter. Dog skal det siges at rygtet vil vide at Dom Laurent i 1995 købte deres Les Saint Georges hos Robert Chevillon, altså nærmest det samme råmateriale i de 2 vine.

3 unge kæmper

1996 Alain Michelot, Les Saint Georges, Nuits-Saint-Georges, 1’er Cru, Bourgogne – klar stil med ultraren frugt. Super stram og overhovedet ikke interesseret i at lege her til aften. Høj frugtintensitet, medium + tanniner og tæt frugtsyre, der skjuler charmen og frugten i vinen. Helt sikkert et stort potentiale, så gem 10 år hvis du har den på lager. 94+

1996 Robert Chevillon, Les Saint Georges, Nuits-Saint-Georges, 1’er Cru, Bourgogne – en anelse bret I næsen, som blæste af uden de store porblemer. Rustik stil med læder, peber og brombær. Et strejf af citronskal giver god friskhed. En dejlig rødvin, der holder en god rustik stil. Herlig frugtkompleksitet der bare udvikler sig i glasset. 94 point. Jeg har altid godt kunne lide Chevillons stil.

1995 Dom Laurent, Les Saint Georges, Nuits-Saint-Georges, 1’er Cru, Bourgogne – bredt specter med moden blomme. Fadet pænt på plads i smagsbilledet. Rosenpeber, lidt jummy med god tæt frugt. I sig selv en flot vin, men i dette selskab mangler den elegancen. 90 point.

3 flotte vine, der denne aften virkede super unge og ikke klar. Er sikker på at de kommer til at smage fantastisk om et årti. Tak til Steve for endnu engang at lære mig lektien omkring rød Bourgogne.

_________________________________________________________________

Efter denne fantastiske røde runde, kom der et par helt unikke Riesling vine på banen. De 2 første var begge auktionsudgaver, altså toppen af hvad producenten kan præstere på det pågældende niveau. Det her var 2 vine, man ikke støder på hver dag, alene taget den minimale produktion i betragtning.

Stor auktionsvin

2004 Joh. Jos. Prüm, Wehlener Sonnenuhr, Auslese, Riesling, Mosel – tæt struktur med hvid peber som sekundær note. Stor mængde tropisk frugt. Medium + sødme, men styret knivskarpt af en perfekt frugtsyre. Alle elementer i perfekt balance med sødme, syre og frugtintensitet. Denne Prüm laver bare nogle fantastiske vine, som hver gang er så præcise i deres udtryk at glasset tømmes for hurtigt. 94 point.

2001 i den sødeste Spätlese stil

2001 Dr. Loosen, Ürziger Würzgarten, Spätlese, Riesling, Mosel – botrytis og overraskende meget sødme for en Spätlese. Tydelit at Loosen her ønsker at komme her til tops i denne kategori og derfor bruger druer med højere sukkerindhold end normalt til en Spätlese. Intens bolche stil med balancerende frugtsyre. Bliver lidt for glat og poleret og bliver meget pleaseragtig. Jeg mangler lidt mere syre, især i sådan en årgang for at komme helt op i point. 91 point.

___________________________________________________________________

Så to andre druer fra det tyske:

2 andre tyske druer

1998 Müller-Catoir, Mussbacher Rieslaner, Auslese, Pfalz – en helt anderledes oplevelse, hvor der kom nogle noter jeg ikke lige var forberedt på. Hyldeblomst og voldsom Sauvignon Blanc stil var ikke lige forventet. Egentlig en dejlig frisk duft, men smagen var flad med grape, ananas og botrytis karakter.

1998 Müller-Catoir, Haardter mandelring, Scheurebe, Auslese, Pfalz – meget mørk i glasset med tung oxideret duft. For gammel tror jeg ikke, men absolut moden i stilen. Falder fra hinanden og fremstår klodset i aftenens samling af store vine. Kan klart bedre lide Müller-Catoirs Riesling vine.

Lidt slidt etiket, men i den grad levende indhold i flasken

1993 Schloss-Lieser, Niederberg Helden, Riesling, Auslese*, Mosel – hold da op en stor vin. En af de første årgange fra Thomas Haag her hos Lieser. Generelt en stil der holder et højt niveau og minder meget om familiens vine hos Fritz Haag. Hvem der laver bedst vin af de 2 Haager er vist et personligt spørgsmål… Denne her var super flot udviklet med bløde cremede noter, hvide blomster, hvid peber og lidt ingefær på den fineste balancerede måde. Stor frugtkoncentration og masser af syre til at hænge fedmen på. Lækker vin. 94 point.

Yes, jeg elsker vinene fra Fritz Haag

1993 Fritz Haag, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling Auslese, fad 15, Mosel – her måtte vi opfinde et nyt ord: edderHAAGme godt. Her var alt bare lige niveauet bedre for mig. Intens, sød og meget fokuseret i sit udtryk. Fik ikke noteret så meget, nød blot glasset i stor stil. Fantastisk, nu ved jeg hvor meget jeg kan glæde mig til at nogle af mine vine fra Haag bliver modne i kælderen. 97 point – jeg blev helt blæst væk!

Fantastisk at smage disse 2 store vine fra 1993 årgangen. Ikke den største årgang, men to producenter der ved hvad de laver på to topmarker. Afslutningsvis fik vi flydende guld i glasset:

Flydende guld

1998 Château d’Yquem, Premier Grand Cru Classé, Sauternes – man kan sige mange ting om Yquem, men det er bare altid stor vin der leverer hver gang! Her i 1998 årgangen, der på papiret ikke er den største, alligevel flot botrytis karakter og moden fedladen frugt. En helt anden stil end de tyske elegantiere, her er mere alkohol og den kan nemt komme til at virke klodset, men det gør den bare ikke. Intensiteten og frugtsyren er så flot balanceret. Med lidt luft i de store Bourgogne glas, så lukker Yquem her op for stor klasse og elegance. 93 point.

Tak til alle for den vilde aften. Mange af disse sæt kunne have stået alene på en stor aften, i aften var vi glade for at vi fik alle disse gyldne dråber i glassene. Tak til alle for en hyggelig aften.