Hvid portvin med alder – #jatak

Det er min klare opfattelse at kun ganske få producenter tager hvid portvin særlig seriøst. Resultatet af dette er at hvid portvin har et frygteligt renommé, som vi nu skal til at gøre noget ved i branchen.
På den just overståede Portvinsfestival var der mere fokus på hvid portvin, end jeg har set længe. Jeg deltog desværre ikke i pressesmagningen, hvor der blev smagt et stort batteri af Dalva White Port. Se noter fra den smagning HER. Jeg smagte dog et par stykker fra Dalva efter denne smagning, samt de fleste andre varianter af lagret hvid portvin der var med på messen. Det er min opfattelse at der er 4 producenter der skiller sig ud, rent kvalitetsmæssigt med hvid portvin. Dalva, Niepoort, Andresen og Quinta Santa Eufemia, som vi forhandler hos min arbejdsgiver Otto Suenson Vin.

Hvad kan man forvente af en god hvid portvin? Du kan forvente en portvin der er lettere i stilen, med mere friskhed, men stadig med nogle af de samme sekundære noter du oplever i gamle Tawny ports. Her er nødder, mandler, tobak og læder i massevis.
Teknisk set, så er disse hvide portvine fremstillet på samme måde som deres røde modparter, blot på grønne druer. Jeg vil nøjes med at kalde disse druer for lokale, istedet for at liste 10 druenavne du heller aldrig har set før. Det er en af glæderne ved Portugal; mere end 1000 originale druesorter som kun bruges lokalt.

Her er mine smagenoter fra dagens smagning af gamle hvide fra Quinta Santa Eufemia.

White port Eufemia

10 Years Old White, Quinta Santa Eufemia – et studie i smagskoncentration og sødme. Noterne her er friske frugter som citron og appelsin, bakket op af lidt trænoter. Smagen er sødmefuld, hvor det er frisk frugt der spiller førsteviolin, men bagfra i mundhulen kommer kompleksiteten med de sekundære noter af ristede nødder. Sødmen er markant, men holdes frisk af en høj frugtsyre. Samlet set er dette absolut i den søde ende af skalaen, men den opleves flot balanceret af både frisk syre og et bittert bid i eftersmagen.

20 Years Old White, Quinta Santa Eufemia – en mere kompliceret fætter. Her går noterne klart mere i retning af syltede tropiske frugter som ananas og moden fersken. I starten fremstår denne sød og ikke så kompleks, men så kommer sødmen snigende bag den konserverede tropiske frugt og giver balancen. Læg hertil et herligt element af søde ristede mandler, så er vi ved at have sat paletten godt sammen. Slutter af med god tæthed i smagen og fin intensitet.

30 Years Old White, Quinta Santa Eufemia – tørrede frugter og mere tørrede frugter. Her er dadler, figner og sultana rosiner i stor stil. Jo længere tid den står i glasset, jo mere dybde kommer der i noterne. Bagved endnu flere sekundære og tertiære aromaer med læder, tør tobak og mokkabønner. Syren ligger bagved og holder vinen i stram snor og sødmen virker ikke særlig voldsom. Farven sender næsten en i retning af en gammel rød Tawny, og ikke en hvid. Det er fuldstændig som vi normalt ser med gammel Sauternes, der også bliver helt brun.

Konklusion: Absolut anderledes end de tilsvarende typer i rød, altså Tawny med aldersangivelse, men på samme høje niveau.

Jeg håber at disse noter kan friste dig til at smage lidt god hvid Portvin. God fornøjelse med det!