En rejse i Douro dalen – så er der Portvin!

Douro dalen i Portugal var et af mine forslag da Ekstra Bladet spurgte mig som vinekspert tidligere på året. Nu har jeg så besøgt dalen igen med stor fornøjelse. Jeg var i Porto for at deltage i Port Wine Day der hylder 10. september 1756 for at være den dag Douro dalen blev udnævnt til at være et afgrænset område hvor der måtte produceres portvin efter klare regler.  Denne fejring blev foretaget i selskab med skribenter, bloggere og andet godtfolk fra flere hjørner af verden.

blog

David Chow – Andre Ribeirinho – Debra Meiburg MW – Karina Aggarwal

Vi lyttede til interessante indlæg om sammensætning af mad og portvin, samt afsætning på det kinesiske marked. Her er vi meget optaget af at se hvordan man fremstiller et klassisk portugisisk brød. En samling dej trækkes ud over et stort område og ender med at blive helt tyndt og fint. Bruges bl.a. til at pakke søde sager ind i.

IMG_3555

Efter foredrag var der smagning af en hel serie af Portvin fra først årti i dette århundrede.
Her kan du læse smagenoter til 29 Vintage Port 2000 – 2010 
Hver producent havde 2 Vintage Ports med og skænkede afkølede prøver af disse. Der vil komme et separat indlæg om de smagte udgaver af disse.

2009 Vintage Port

Lad os blot stille konstatere af Taylor’s og Fonseca var 2 af de flotteste på dagen.

Vil du vide mere om de enkelte typer af Portvin, så er her en introduktion til Portvin.

Dagen efter nød jeg en lang dag oppe i Douro dalen. Jeg kørte en tur rundt med vinmager Alzira Carvalho fra Quinta Santa Eufemia (som vi forhandler hos Suenson).

Alzira Carvalho

Det må konstateres at denne dal byder på nogle fantastisk flotte senarier med vinmarker der er opbygget i terrasser i langt de fleste tilfælde. Jeg havde glæden af at smage på høstmodne druer i op til flere druesorter og få forklaret forskellen på de enkelte og hvad de tilfører den endelige vin. Som guide og selskab var Alzira en fornøjelse.

Touriga Nacional

Der bruges op til 80 forskellige druer til Portvin, men den mest anerkendte er uden tvivl Touriga Nacional, der har en fantastisk kompleks smag direkte fra vinstokken.

Her følger en serie af billeder fra mit besøg, en større mængde vil blive lagt op på Facebook.

Porto and Douro river

Udsigten fra den ene side af Douro floden, over på den gamle bydel.

Douro Valley

Udsigt over dalen, se hvor smukt det er med et patchwork tæppe af vinmarker i terrasser.

Eufemia Port Wine Douro

Udsigten fra vinmarken, over på Quinta Santa Eufemia.

Douro port wine

Udsigt fra marken ned over Douro floden med dæmning.