Niepoort Crusted

Forleden til vertikal smagning af Niepoort Vintage Port startede vi med denne lille specialitet. Crusted Port er et gammelt udtryk som bruges når producenten blander flere forskellige vine af Vintage karakter sammen. Denne udgave som er tappet i 2011 er blandet hovedsageligt af 2007 og 2008. Vinen tappes fuldstændig ufiltreret, så den smider et naturligt bundfald.

Crusted Port NiepoortVi fik den serveret blindt som opvarmning til den Vintage Port vertikal 1978 – 1992 som du kan læse om her.

Niepoort Crusted, bottled 2011 – mørk og fuldblodig som en Vintage, men ikke mulig for mig at se hvilken årgang det skulle være. Jeg var straks igang med at gætte og brugte helt naturligt udelukkelsesmetoden, da jeg har smagt de fleste nye årgange. Efter lidt roteren på topppen, kom jeg frem til at det ikke kunne være Vintage, baseret på at den alligevel var lidt for let. Den rene klare Ruby karakter skjulte sig dog ikke. Kvaliteten var for høj til selv Niepoort mere specielle Ruby aftapninger, så jeg begyndte at tænke Late Bottled Vintage (LBV) hvilket burde give mening. Med friskhed og intensitet mindede den om ’09 som jeg smagte for nylig, men den større dybde fik mig til at tænke på noget med lidt mere alder. Tror at mit endelig bud gik til LBV 2005.

Samlet set en rigtig sjov overraskelse og en af de få typer jeg endnu ikke havde smagt fra Niepoort.

Læs mere om Portvin og de forskellige typer her.