Ch. Pontet-Canet, en biodynamisk drøm på flaske

Château Pontet-Canet har udviklet sig til en biodynamisk drøm, lige midt i det klassiske Bordeaux område. I Bordeaux har man lidt talt om andre værdier, når de små bønder fra resten af landet har talt øko og biodynamik, men Tesseron familien ville det anderledes. Guy Tesseron købte ejendommen i 1975. Op gennem 1980erne blev der fokuseret mere og mere på kvalitet i vinmark og kælder, men den store forandring begyndte i 1989 med ansættelsen af Jean-Michel Comme som ønolog. Næste store punkt var at Alfred Tesseron i 1994 fik carte blanche til at fremstille sin første årgang på Château Pontet-Canet. Herfra fortsatte udviklingen og omlægning til først økologisk til sidenhen biodynamik.

Melanie Tesseron

Melanie Tesseron på Shønnemanns i København

I 2005 kom Melanie Tesseron ind i driften af slottet og det var samtidig første årgang hvor al drift i markerne var biodynamisk. Med drift af 81 hektar vinmark efter biodynamiske forskrifter, så markerer Tesseron familien starten på hvad jeg tror er en ny tid for Bordeaux. Det viser rigtig mange at det ikke kun er de små bønder i Bourgogne der kan gå bio, men det kan lade sig gøre på en stor ejendom også. Stor respekt til Tesseron familien for ikke at stoppe her. Der arbejdes stadig intensivt for at øge kvaliteten af druerne i marken, samt at blive endnu bedre til at udtrykke deres historie i kælderen.

En god historie som Melanie fortalte fra marken omhandlede den meget vanskelige 2007 høst. Her mistede slottet 80 % af deres Merlot druer. Det var en våd vækstsæson og meldug udviklede sig i rigtig mange marker i Bordeaux regionen, således også her. Istedet for at sidde og tude i hjørnet gik man i marken og kiggede på hvor det var gået galt. Man observerede at der hvor der mest råd, var der plantet vækster som var i vand-familien. Og da man med biodynamik deler alt op i de 4 familier; vand, ild, jord og luft, tog man dette til efterretning. Ved at udskifte disse planter med vækster fra ild-familien fik man skabt en ny balance i vinmarken. Denne holistiske tankegang, med at lade naturen skabe balancen, er en af grundstenene i den biodynamiske tankegang og det ser ud til at virke. I dette tilfælde har man nu en balance så selv i den vanskelige 2014 årgang har man fået meget sund frugt i hus.

Forandringen fortsætter i marken. Der er 81 hektar med vinstokke, heraf 62 % Cabernet Sauvignon, 32 % Merlot, 4 % Cabernet Franc og 2 % Petit Verdot. Et klassisk blend for en stor Pauillac rødvin. Halvdelen af marken passes og plejes idag med 8 heste, men dette udvides hele tiden. Hestene er mere nænsomme over for jorden, hvilket igen skaber en bedre biodynamik i marken.

“Med biodynamik behandler vi forud, den traditionelle tankegang er at reagere når skaden sker”

Jeg stiller mig gerne op i rækken af fans af Melanie Tesseron. En charmerende dame, der var fremragende til at fortælle historien.

Pontet Canet vertical

5 årgange af Château Pontet-Canet fra Pauillac

Jeg havde fornøjelsen af at være inviteret til vertikal smagning på Schønnemanns vinstue, hvor Melanie Tesseron præsenterede sit slot og sine vine i 5 årgange. Som så ofte før, viste det sig at den bedste del af historien udfoldede sig i glasset. Denne dag brugte jeg en 20 point skala til at sætte vinene i relief, alle var dog i top, så det kunne ligesåvel have været en 5 pointskala gående fra 15 og op.

2001 Pontet Canet  Pauillac2001 Château Pontet-Canet, Grand Cru Classé, Pauillac – dyb i farven med en fantastisk åben og charmerende duft. Tydeligt at vi starter med en balanceret flot udviklet vin. Den giver meget, men gemmer stadig på mere under de lag af blyant og typisk Pauillac-røg. Saftig i munden. Tanniner der er flot modne, men holder tingene på plads. Stor fylde og bredde i hele spekteret. En klassiker der samler sig flot i eftersmagen, hvor frugten fader lidt og blyanten står skarpt. 17 point.

2003 Pontet Canet2003 Château Pontet-Canet, Grand Cru Classé, Pauillac – frisk i næsen, først lidt lukket, men så kommer den bragende. Fed kombination af mørk moden frugt og en sort skifferagtig mineralitet som gav en frisk kant. Smagen udbyggede dette indtryk for mig. En livlig vin, hvor den meget modne frugt blev understøttet af tobak og sekundære trænoter. En dejlig balanceret vin, selv i denne varme årgang. Den friske frugtsyre, der dominerede tanninen, gav friskhed og lyst til at drikke mere. 16 point.

2004 Pontet Canet2004 Château Pontet-Canet, Grand Cru Classé, Pauillac – røg, animalsk, moden vin. Sorte svesker og klare sekundære nuancer. Tid til at læne sig tilbage og nyde denne fine vin. Munden er i fin balance, ikke den store voldsomhed. Animalsk karakter, hvor frugten kommer snigende og tanninen lige bidder lidt i gummerne. Smuk balanceret eftersmag, hvor frugten vinder over tannin. En vin der siger: læn dig tilbage i stolen og drik mig i store slurke! 15 point.

2008 Pontet Canet2008 Château Pontet-Canet, Grand Cru Classé, Pauillac – Så bliver det sort, modent og mere vildt. Her vælter den mere klassiske solbær frem, krydderurter og igen skiffer. Fadet står pænt i baggrunden, men siger kort hej. Munden bliver fyldt godt ud med indtryk. Saftig, moden sort frugt, brombær, lakrids. En rank tanninstruktur som giver en stor dybde. En flot vin, der allerede i denne unge version viser stor kompleksitet. Saftighed og moden frugt i fin balance. 17+ point.

2010 Pontet Canet2010 Château Pontet-Canet, Grand Cru Classé, Pauillac – uha så var der en 100 points vin i glasset. Et udtryk jeg som udgangspunkt ikke har det godt med, for hvad er perfektion? For mig scorer denne højt fordi den er så helstøbt, der er ingen mislyde, men alligevel kant til at give modspil. Pisse lækker vin! Dyb sort frugt, peber, vilde bær, chokolade. Jo mere den står i glasset, jo flere nuancer tillægges; chokolade, tobak, ymer. Alle elementerne udfolder sig på samme måde i mundhulen og igen er det balancen mellem stort ekspressive nuancer der er imponerende. Alt måler over middel, men harmonien er i glasset. En stor stor vin, som det var en fornøjelse at afslutte med. 19 point.

Tusind tak til Rasmus og Simon på Schønnemanns Vinstue for invitationen og især tak til Melanie Tesseron for skønne vine og en god historie.