Chassagne Montrachet, Les Ruchottes fra Ramonet og Paul Pillot 2013

Med største fornøjelse blev vi udfordret lidt på en enkelt mark forleden på kontoret.Grandes Ruchottes vinmarken i Chassagne Montrachet i Bourgogne distriktet. Med 2013 årgangen kørende ind på lager, konstaterede jeg at vi nu havde 3 forskellige vine fra denne mark. Alletiders gode argument for at lave en dybdegående smagning af disse.
Vi kendte de tre vine på forhånd, men ikke rækkefølgen.

Grandes Ruchottes Chassagne

2013 Domaine Paul Pillot, Les Grandes Ruchottes, 1’er Cru, Chassagne-Montrachet – Stram og helt perfekt ristet korn i næsen. Skriger stor Bourgogne med det samme for mig. Meget frugt, gul frugt og lidt ristet fad. Forrygende intensitet og sprød karakter. Her er fad og saftig gul blomst. Kalket og virkelig lækker i stilen. Læskende med stor syre og et godt bid fra fadet. I eftersmagen står frugten helt ren og udvikler bare endnu mere kompleksitet.
Lidt vild på fadet, som spiller først i både næse og mund. Herefter er der dog en sindssyg lækker frugtkoncentration, som står spillevende og intens. Vokser og arbejder sig rundt i mundhulen. Jeg bliver helt glad. Virkelig en imponerende hvidvin. 96 point på dagen.

2013 Domaine Ramonet, Les Ruchottes, 1’er Cru, Chassagne-Montrachet – Moden frugt, saftige bolcher og kandiseret citrusskal. Diskret og ikke så åben fra start. Intens med hvid kalk, høj smagsintensitet med citrus og ren græs. Høj syre og et bid fra tanninen der giver stor fokus. Koncentreret og sprød i stilen, med stor længde.
Nu en stor vin med mere bredde over skudrene og en helt klar frugtdrevet stil. Der er mineralitetsagtig friskhed nedenunder, som kalk og flintesten. Syren holder den fede intense frugt absolut ovenvande og sikrer at der er balance i regnskabet. En vin der på nuværende tidspunkt kæmper lidt med høj syre og stor mineralsk koncentration, sikker på at det vil dreje i den rigtige retning. 94 point.

2013 Jean-Claude Ramonet, Les Ruchottes, 1’er Cru, Chassagne-Montrachet – Fyrenåle og et nærmest varmt udtryk i næsen. Cremet med nyt smør og blød fad. Utrolig harmoni i smagen med helt klar afdæmpet syre og tyngde. Står og samler sig i glasset og så kommer der lidt mere mineralitet og friskhed. Helt klar en tilbagelænet stil, uden for meget fad og med lidt lavere koncentration.
Virker varm i sit udtryk med lidt græssede noter og ufokuseret. Ender lidt flad med en stikkende syre. Klart skuffelsen i dette flotte sæt. 90 point.

2013 Chassagne Montrachet Ruchottes

Jeg gensmagte alle 3 vine et par timer senere. Her havde Pillot stadig samme overlegne stil, med flere elementer og mere intensitet end de to andre. Dom. Ramonet var samlet endnu mere sammen, med fine mineralske toner. Jean-Claude Ramonet var åbnet mere op for frugten og var blevet klart bedre. Den skal ikke afskrives, men muligvis have lidt længere tid i flasken.